Ελλάδα

Βρέθηκαν ζωντανοί τρεις μετανάστες στη Λέσβο -Συνεχίζονται οι έρευνες και στα Κύθηρα

«Σε ένα πατάρι στα βράχια βρίσκονταν στοιβαγμένοι 90 άνθρωποι. Καταφέραμε και βγάλαμε τους ογδόντα. Αν καθυστερούσαμε λίγο ακόμα, διότι ο κυματισμός ήταν πολύ μεγάλος, θα είχαν χαθεί περισσότεροι»

Συνεχίζονται οι έρευνες για τον εντοπισμό αγνοουμένων μεταναστών και προσφύγων απ’ τα δύο ναυάγια που σημειώθηκαν στη Λέσβο και στα Κύθηρα, με διαφορά μερικών ωρών.

Στη Λέσβο, όπου οι έρευνες στη θάλασσα γίνονται και σήμερα υπό δυσμενείς καιρικές συνθήκες, καθώς στην περιοχή πνέουν πολύ ισχυροί άνεμοι, έγινε γνωστό το πρωί ότι εντοπίστηκαν ζωντανοί τρεις μετανάστες. Οι τρεις τους βρέθηκαν στην ξηρά από κλιμάκιο της ΕΛ.ΑΣ. Έτσι, αυξάνονται σε 28 συνολικά οι διασωθέντες του ναυαγίου και σε 18 ο μέχρι τώρα επιβεβαιωμένος αριθμός των θυμάτων. Δεν είναι σαφής πάντως ο ακριβής αριθμός των αγνοουμένων, αν και με βάση τις δηλώσεις των μεταναστών θα πρέπει να αγνοούνται τουλάχιστον τέσσερα άτομα.

Η βάρκα, σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, είχε αναχωρήσει εν μέσω θυελλωδών ανέμων από το Αϊβαλί της Τουρκίας, με τους διακινητές ουσιαστικά να στέλνουν απευθείας στον θάνατο τους επιβάτες.

Αντίστοιχα, και στα Κύθηρα οι έρευνες παραμένουν σε πλήρη εξέλιξη υπό πολύ δύσκολες καιρικές συνθήκες λόγω των ανέμων. Από το  ναυάγιο που σημειώθηκε στη θέση Διακόφτι, πολύ κοντά στο λιμάνι του νησιού, διασώθηκαν τις πρώτες ώρες 80 άτομα. Σύμφωνα με τις δηλώσεις των διασωθέντων στη βάρκα επέβαιναν 95 άτομα, που σημαίνει ότι αγνοούνται άλλα 15 άτομα. Όπως ανέφερε στην ΕΡΤ ο εκπρόσωπος Τύπου του υπουργείου Ναυτιλίας υπάρχουν ενδείξεις για πτώματα στη θάλασσα, αλλά λόγω του δυσπρόσιτου της περιοχής δεν μπορούν να τους προσεγγίσουν. Στη συνέχεια η ΕΡΤ μετέδωσε εικόνες απ’ την περιοχή, δίπλα στα βράχια, καθώς και την πληροφορία ότι εκεί επιπλέουν επτά πτώματα.

«Σε ένα πατάρι στα βράχια βρίσκονταν στoιβαγμένοι 90 άνθρωποι. Καταφέραμε και βγάλαμε τους ογδόντα. Αν καθυστερούσαμε λίγο ακόμα, διότι ο κυματισμός ήταν πολύ μεγάλος, θα είχαν χαθεί περισσότεροι» είπε στην ΕΡΤ ο κ. Πρωτοψάλτης που κατάφερε με το περονοφόρο όχημα που διαθέτει να διασώσει τους μετανάστες που πάλευαν γαντζωμένοι από τα απόκρημνα βράχια. «Κατεβάσαμε ένα σάκο και με αυτό τον τρόπο τους σώσαμε. Οι Αρχές του νησιού και οι κάτοικοι του νησιού σώσαμε όλο αυτό τον κόσμο. Αυτό πρέπει να γίνει γνωστό σε όλους. Σώθηκαν ογδόντα άνθρωποι», συμπλήρωσε. «Είδα ανθρώπους να χάνονται, να πέφτουν από τον γκρεμό και να πνίγονται» είπε στην ΕΡΤ ο αυτόπτης μάρτυρας περιγράφοντας τις απέλπιδες προσπάθειες των ναυαγών.

banner-article

Δημοφιλή άρθρα

  • Εβδομάδας