Κόσμος

Συντριβή αεροσκάφους στην Κίνα: Τι προκάλεσε την κάθετη βουτιά από τα 29.000 πόδια / Οι εκτιμήσεις των ειδικών

———–

«Σοκαρισμένη» είναι η Κίνα αλλά και ο υπόλοιπος κόσμος από το τραγικό αεροπορικό δυστύχημα του αεροσκάφους της China Eastern Airlines με 123 επιβαίνοντες.

Aξίζει να αναφερθεί ότι εάν επιβεβαιωθούν οι φόβοι για την τύχη των 123 επιβατών και του εννεαμελούς πληρώματος το αεροπορικό δυστύχημα θα είναι ενδεχομένως ένα από τα φονικότερα στην Κίνα.

Ο βαρύτερος απολογισμός ανήκει στην συντριβή, το 1994, ενός Tupolev 154 της China Northwest Airlines λίγο μετά την απογείωση από την Σιάν στην βόρεια Κίνα, με συνέπεια τον θάνατο 160 επιβαινόντων.

Η πτήση της China Eastern Airlines έκανε μια τεράστια βουτιά πριν προσκρούσει στην πλαγιά ενός λόφου και εκραγεί σε μια τεράστια πύρινη σφαίρα κοντά στην πόλη Wuzhou στην κομητεία Teng της νότιας επαρχίας Guangxi. Μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν στοιχεία ότι υπάρχουν επιζώντες.

Ένας αξιωματούχος διάσωσης φέρεται να δήλωσε ότι το αεροπλάνο έχει διαλυθεί εντελώς, ενώ η φωτιά που προκλήθηκε από τη συντριβή έκαψε και δέντρα και μπαμπού στην περιοχή, πριν τελικά σβήσει με τη βοήθεια των δυνάμεων που έσπευσαν σε βοήθεια. Η China Eastern εξέφρασε «βαθιά συλλυπητήρια» στους συγγενείς των επιβαινόντων.

Η Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας της Κίνας (CAAC) δήλωσε ότι το αεροσκάφος έχασε την επαφή πάνω από την πόλη Wuzhou.

 

Στο αεροσκάφος επέβαιναν 123 επιβάτες και εννέα μέλη του πληρώματος. Τα κρατικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν νωρίτερα ότι στο αεροσκάφος επέβαιναν 133 άτομα.

Ένας χωρικός δήλωσε σε τοπικό ειδησεογραφικό ιστότοπο ότι το αεροπλάνο που είχε «διαλυθεί εντελώς» και ότι είχε δει τμήμα του δάσους να καίγεται από τη φωτιά που προκλήθηκε από τη συντριβή.

Ένας τοπικός αξιωματούχος πρόσθεσε: «Η ακριβής τοποθεσία του δυστυχήματος ήταν η κοινότητα Langnan στην επαρχία Teng».

Δείχνει αυτό το βίντεο το αεροπλάνο που συνετρίβη στην Κίνα;

Στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης κυκλοφόρησαν τρομακτικά πλάνα από κάμερες κλειστού κυκλώματος τηλεόρασης που υποτίθεται ότι δείχνουν το αεροσκάφος να πέφτει κάθετα προς το έδαφος δευτερόλεπτα πριν συντριβεί. Σημειώνεται ότι η αυθεντικότητα του βίντεο και το κατά πόσο απεικονίζει όντως το αεροπλάνο που συνετρίβη δεν έχει επιβεβαιωθεί. Πρόκειται για το παρακάτω βίντεο:

Η κατακόρυφη κάθοδος σε τρία λεπτά

Τα δεδομένα παρακολούθησης του Flight Radar έδειξαν ότι το αεροσκάφος πετούσε στα 29.100 πόδια στις 14.20, τοπική ώρα. Περίπου δύο λεπτά αργότερα είχε πέσει στα 9.000 πόδια και 20 δευτερόλεπτα μετά είχε πέσει στα 3.225 πόδια. Τα δεδομένα υποδεικνύουν κατακόρυφη κάθοδο 31.000 ποδιών ανά λεπτό ή περίπου 350 μίλια την ώρα ή 563 χλμ. την ώρα.

Ο Κινέζος πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ δήλωσε «σοκαρισμένος» από το αεροπορικό δυστύχημα και έδωσε αμέσως εντολή για να διερευνηθούν τα αίτιά του.

Τι προκάλεσε τη μοιραία βουτιά, τι εκτιμούν ειδικοί

Δεν είναι ακόμη σαφές τι προκάλεσε την ξαφνική βύθιση και τη συντριβή της πτήσης MU5735, αλλά ειδικοί σε θέματα αεροπλοΐας δήλωσαν στη Daily Mail ότι μπορεί να ήταν «ένα συμβάν απώλειας ελέγχου, πιθανώς μετά από ακινητοποίηση του αεροσκάφους σε μεγάλο ύψος» ή μια βλάβη στους αισθητήρες στο πιλοτήριο.

Το μοντέλο 737-800 NG (737-89P) της Boeing Co. που συνετρίβη στην Κίνα τη Δευτέρα θεωρείται ένα από τα ασφαλέστερα αεροσκάφη που κατασκευάστηκαν ποτέ.

Το 6 ετών αεροσκάφος ανήκει στα αεροπλάνα NG ή Next Generation, που προηγήθηκαν του 737 Max. Υπενθυμίζετια ότι τα 737 Max με το που κυκλοφόρησαν προκλήθηκαν δύο δυστυχήματα και για μεγάλο χρονικό διάστημα καθηλώθηκαν παγκοσμίως στο έδαφος.

Το NG έχει ένα από τα καλύτερα ρεκόρ ασφάλειας, με μόλις 11 θανατηφόρα δυστυχήματα σε περισσότερα από 7.000 αεροπλάνα που παραδόθηκαν από το 1997, σύμφωνα με τη συμβουλευτική εταιρεία αερομεταφορών Cirium.

«Το 737 NG λειτουργεί εδώ και 25 χρόνια και έχει εξαιρετικό ιστορικό ασφάλειας», δήλωσε στο Bloomberg ο Paul Hayes, διευθυντής αεροπορικής ασφάλειας και ασφάλισης της Cirium. «Δεν πρόκειται να κάνω εικασίες για το τι συνέβη, αλλά αν τα αρχεία καταγραφής του Flightfadar24 είναι ακριβή, κάτι φαίνεται ότι συνέβη απότομα και το αεροπλάνο έκανε βουτιά με τη μύτη από το ύψος πλεύσης».

 topontiki.gr

banner-article

Δημοφιλή άρθρα

  • Εβδομάδας