Απόψεις Κοινωνία

“Καλά ξεμπερδέματα…” γράφει ο Παύλος Ριζαριώτης

———-

Με τέτοια μέτρα – «ψίχουλα κοροϊδίας» και με συκοφαντίες ενάντια στο αγροτικό κίνημα που κινούνται στον «ντορό» που περπάτησαν όλες οι παλιότερες κυβερνήσεις, άντε τώρα οι κυβερνώντες να ξεμπερδεύετε μ’ αυτούς τους ξεροκέφαλους χωριάτες. Τα μπλόκα αυξάνονται, πληθύνονται, συντονίζονται πανελλαδικά και οι αγρότες θα σας πάρουν σβάρνα

——-

Τούτοι εδώ που μας κυβερνούν νομίζουν ότι ο κόσμος – ιδιαίτερα οι κάτοικοι της Αθήνας και των άλλων μεγαλουπόλεων που δεν έχουν άμεση επαφή με την αγροτιά – είναι ντιπ για ντιπ χαζός και δε νογάει, οπότε μπορούν εύκολα να τον παραπλανήσουν σχετικά με τον αγώνα τον αγροτών. Έτσι, με το που βγήκαν τα τρακτέρ στους δρόμους ο τότε υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης – εκείνος ο Λιβανός ντε που κορδώνονταν μαζί με το Δούκα για το «μεγάλο κόλπο» με τις βαλίτσες των χρημάτων με τα οποία αγόρασε η ΝΔ ψήφους πυρόπληκτων, αλλά και άλλων άσχετων, στις εκλογές του 2007 – άρχισε να διηγείται το γνωστό παραμύθι για  «επετειακές και υποκινούμενες από το ΚΚΕ αγροτικές κινητοποιήσεις». Ο πρωθυπουργός μιλώντας στην εκπομπή του Αυτιά στον Σκάι – ο Γιώργος, ως λαϊκό παιδί, πήγε αποφασισμένος να στριμώξει άγρια τον Μητσοτάκη με ερωτήσεις του τύπου «πως καταφέρνετε και τα κάνετε όλα τόσο καλά;» – έκανε λόγο για «επαγγελματίες διαδηλωτές» που το συνηθίζουν «κάθε Ιανουάριο – Φεβρουάριο να ζεσταίνουν τα τρακτέρ».  

Τι μας λέτε ωρέ παλικάρια;

Μαζόχες είναι οι αγρότες και τους αρέσει κάθε χειμώνα, αντί να κάθονται με τις οικογένειές τους στη θαλπωρή του σπιτιού τους, ή να κουβεντιάζουν γύρω από τη σόμπα στα καφενεία των χωριών, να βγαίνουν στις εθνικές οδούς και να περνούν εκεί πολλά μερόνυχτα με το ψοφόκρυο να τρυπάει τα κόκκαλα; Κι αφήστε, εσείς οι  γνωστοί και μη εξαιρετέοι αγροτομάχοι, τις σαχλαμαρίτσες του τύπου «καλοπερνούν στα μπλόκα τρώγοντας λουκάνικα και πίνοντας τσίπουρο». Δεν είναι το ίδιο τα σαλέ στην Αράχοβα όπου κάνει χειμερινές διακοπές η φάρα σας με τα τσαντίρια που στήνουν οι ξωμάχοι στα μπλόκα.

Κι αυτό το περί «υποκινούμενων από το ΚΚΕ» που μας τσαμπουνάει η κυβέρνηση πού το στηρίζει; Κόκκινη αλογόμυγα τσίμπησε τους Νεοδημοκράτες – γιατί πολλοί από αυτούς που βρίσκονται στα μπλόκα είναι δηλωμένοι ψηφοφόροι του κυβερνώντος κόμματος – κι αφήνιασαν τρέχοντας πίσω από τους κουκουέδες; Φυσικά, το ΚΚΕ δεν κρύβει ότι στηρίζει τον αγώνα των βιοπαλαιστών αγροτών και είναι αλήθεια πως τα μέλη, τα στελέχη και οι φίλοι του που δραστηριοποιούνται στον αγροτικό κίνημα πρωτοστατούν στις κινητοποιήσεις και γενικότερα στην οργάνωση της πάλης. Και βέβαια, οι αποφάσεις για τις κινητοποιήσεις δεν παίρνονται  στα κρυφά και «στο μιλητό», αλλά με ανοιχτές, δημοκρατικές διαδικασίες μέσα στο οργανωμένο αγροτικό κίνημα – ενημερωτικές συγκεντρώσεις στα χωριά, συνεδριάσεις στα διοικητικά συμβούλια των αγροτικών συλλόγων και ομοσπονδιών, πλατιές συσκέψεις της Πανελλαδικής Επιτροπής των Μπλόκων – στις οποίες συμμετέχουν χιλιάδες αγρότες προσκείμενοι σε διάφορα κόμματα.

Υποστηρίζουν οι κυβερνώντες ότι οι αγροτικές κινητοποιήσεις προβάλουν αιτήματα που είναι υπερβολικά και ανέφικτα με βάση και τα δημοσιονομικά δεδομένα της χώρας.

Τι μας λέτε μωρέ λεβέντες;

Είναι υπερβολικό να διεκδικεί κάποιος το δικαίωμα στην επιβίωση; Γιατί γι΄ αυτό οι αγρότες βρίσκονται για άλλη μια φορά στα μπλόκα. Το εισόδημα που εξασφαλίζουν δουλεύοντας σκληρά σε αντίξοες συνθήκες – πότε στην παγωνιά και πότε στο λιοπύρι – δεν τους φτάνει για να ζήσουν. Αυτό θα το αντιληφθεί αμέσως όποιος πάει μια βόλτα σ’ ένα οποιοδήποτε χωριό. Το τελευταίο, μάλιστα, καιρό με την νέα, τεράστια αύξηση του κόστους παραγωγής, τα έξοδά τους είναι πολύ περισσότερα από τα έσοδα με αποτέλεσμα να μπαίνουν βαθιά μέσα.

Λίγα μόνο παραδείγματα από τα πολλά για του λόγου το αληθές:

Η τιμή στο αγροτικό ρεύμα τετραπλασιάστηκε (από 70 λεπτά η κιλοβατώρα έφτασε στα 280), στις ζωοτροφές και στα λιπάσματα διπλασιάστηκε (από 15 – 17 λεπτά το κιλό το καλαμπόκι οι έμποροι το ανέβασαν πάνω από 30 και από 40  έως 50 λεπτά το κιλό που κόστιζε το λίπασμα εκτοξεύτηκε στο 1 ευρώ), στο αγροτικό πετρέλαιο αυξήθηκε κοντά στο 50% (από 1,10 λεπτά το λίτρο στα 1,55). Και να σημειωθεί ότι αυτές οι τεράστιες αυξήσεις επιβλήθηκαν σε τιμές που ήταν ήδη πολύ υψηλές. Ταυτόχρονα, οι αγρότες όπως και όλος ο λαός καλούνται να πληρώσουν τις μεγάλες αυξήσεις στο οικιακό ηλεκτρικό ρεύμα, στα καύσιμα θέρμανσης και μετακίνησης, στα τρόφιμα και τα άλλα είδη λαϊκής κατανάλωσης.

Από την άλλη, οι τιμές στις οποίες πουλούν τα προϊόντα που παράγουν εξακολουθούν να είναι χαμηλές, ενώ το τελειωτικό χτύπημα δίνουν οι απανωτές καταστροφές στην παραγωγή που προκαλούν οι αντίξοες καιρικές και οι αρρώστιες. Οι ζημιές αυτές δεν αποζημιώνονται, ή δίνονται με καθυστέρηση κάποια ψίχουλα στους πληγέντες, παρά το γεγονός ότι οι αγρότες πληρώνουν τσουχτερά ασφάλιστρα στον ΕΛΓΑ.

Την πρώτη μέρα που τα τρακτέρ βγήκαν στη Θεσσαλία και στήθηκε το μπλόκο της Νίκαιας, το οποίο αποτελεί κεντρικό σημείο αναφοράς του αγώνα της αγροτιάς, η κυβέρνηση σε μια προσπάθεια να διασκεδάσει τις αγροτικές αντιδράσεις και να προλάβει την επέκταση των μπλόκων σ’ όλη την Ελλάδα ανακοίνωσε «7 νέα μέτρα στήριξης των αγροτών». Πολύ γρήγορα, όμως, έγινε αντιληπτό ότι δεν πρόκειται για νέα μέτρα, αλλά κάποια ημίμετρα – ψίχουλα που είχαν ξαναεξαγγελθεί παλιότερα, τα οποία όχι μόνο δεν λύνουν κανένα από τα μεγάλα προβλήματα της αγροτιάς, αλλά δεν τους προσφέρουν καν μια μικρή ανακούφιση.

Που πα ρε Καραμήτρο;

Θεωρείτε ότι οι αγρότες που πλέον έχουν αποκτήσει μεγάλη αγωνιστική εμπειρία ήταν ποτέ  δυνατόν να πιαστούν «τσούπια» τσιμπώντας στην κακοστημένη κυβερνητική πάτα; Η απάντησή τους ήταν άμεση και σαφής: «Ευχαριστούμε, δεν θα πάρουμε»! Όπως χαρακτηριστικά είπε μέλος της Συντονιστικής Επιτροπής του Μπλόκου Νίκαιας «εμείς παράγουμε το ψωμί και μας προσφέρουν ψίχουλα, εμείς παράγουμε το κρέας και μας πετούν ένα κόκκαλο».

Λίγα, πάλι, παραδείγματα για του λόγου το ασφαλές:

Οι αγρότες διεκδικούν κατάργηση της ρήτρας αναπροσαρμογής για το ρεύμα και η κυβέρνηση εξήγγειλε κάλυψη του 80% για το διάστημα από τον Αύγουστο μέχρι το Δεκέμβρη του 2021 και του 50% για το Γενάρη και το Φλεβάρη του 2022, διάστημα  που οι αρδευτικές ανάγκες είναι πολύ μικρότερες, άρα λιγότερη και η κατανάλωση ρεύματος.

Οι αγρότες διεκδικούν αφορολόγητο πετρέλαιο και η κυβέρνηση απλώς επαναφέρει παλιότερη απόφαση για επιστροφή του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο πετρέλαιο, όχι για όλους, αλλά μόνο για το 30% περίπου των αγροτών, σε όσους είναι νέοι αγρότες, σε όσους ανήκουν σε συλλογικά σχήματα και σε όσους εντάσσονται σε συμβολαιακή γεωργία. Λες και οι άλλοι δε χρησιμοποιούν πετρέλαιο στα τρακτέρ και τα άλλα αγροτικά μηχανήματα , αλλά … νερό.

Οι αγρότες διεκδικούν γενναία επιδότηση των ζωοτροφών και των αγροεφοδίων και κατάργηση του ΦΠΑ στα αγροτικά μέσα και εφόδια και η κυβέρνηση ανακοινώνει επιδότηση – κοροϊδία 7%  μόνο για τις ζωοτροφές και μόνο για τα έξοδα των κτηνοτρόφων στο διάστημα από τον Ιανουάριο έως τον Μάρτιο του 2022, καθώς και μείωση του ΦΠΑ από το 13% στο 6%  μόνο στα λιπάσματα.

Κουβέντα δε λέει η κυβέρνηση σχετικά με το αίτημα για προστασία της παραγωγής από την κακοκαιρία με την κατασκευή έργων υποδομής (αρδευτικά, αντιπλημμυρικά, αντιχαλαζικά, πυροπροστασίας κ.α.) και την αλλαγή του κανονισμού του ΕΛΓΑ για γρήγορες αποζημιώσεις στο 100% της ζημιάς, καθώς και για τιμές παραγωγού που να καλύπτουν το κόστος παραγωγής και να αφήνουν βιώσιμο εισόδημα.

Και πώς επιχειρεί η κυβέρνηση να δικαιολογήσει αυτή την προκλητική τσιγκουνιά της προς τους αγρότες; Επικαλείται τα δημοσιονομικά δεδομένα της χώρας.

Τι θέλετε να μας πείτε βρε μπαγαπόντηδες;

Ότι δεν υπάρχουν λεφτά για τους αγρότες; Τα δισεκατομμύρια που δώσατε με απευθείας αναθέσεις σε μεγαλοεπιχειρηματίες- επενδυτές  που τα βρήκατε;  Τα εκατομμύρια που μοιράζετε στους ιδιοκτήτες των ΜΜΕ για να εξασφαλίσετε τη σιωπή για τα ανομήματά σας και τον εξωραϊσμό της αντιλαϊκής πολιτικής σας που τα βρήκατε; Τα χοντρά λεφτά για να χαρίσετε τα τεράστια χρέη των ιδιοκτητών των ΠΑΕ, για να επιδοτήσετε τους εφοπλιστές, τους μεγαλοκλινικάρχες, τους μεγαλοξενοδόχους που τα βρήκατε; Τα τεράστια κονδύλια που ξοδεύετε για τις στρατιωτικές ανάγκες του ΝΑΤΟ που τα βρήκατε;

Με τέτοια μέτρα – «ψίχουλα κοροϊδίας» και με συκοφαντίες ενάντια στο αγροτικό κίνημα που κινούνται στον «ντορό» που περπάτησαν όλες οι παλιότερες κυβερνήσεις, άντε τώρα οι κυβερνώντες να ξεμπερδεύετε μ’ αυτούς τους ξεροκέφαλους χωριάτες. Τα μπλόκα αυξάνονται, πληθύνονται, συντονίζονται πανελλαδικά και οι αγρότες θα σας πάρουν σβάρνα.  Σε λίγο θα καταλάβετε πως αν δεν αλλάξετε στάση ν’ ασχοληθείτε σοβαρά με τα δίκαια και ζωτικά αιτήματά  τους και να τα ικανοποιήσετε, θα βρείτε μεγάλο μπελά.

Η τακτική «πότε με το καρότο και πότε με το μαστίγιο» που επιλέγετε δεν πιάνει. Οι μπαρουτοκαπνισμένοι των μπλόκων δε χαμπαριάζουν από αστυνομική καταστολή και δεν τσιμπάνε στις προσκλήσεις για «ανούσιους και αδιέξοδους διαλόγους» που στόχο έχουν την υπονόμευση του ενωτικού αγώνα τους, τον αποπροσανατολισμό  και την παραπλάνηση της κοινής γνώμης και όχι την επίλυση των αγροτικών προβλημάτων. Στηριζόμενοι στη δύναμη του δίκιου τους και στην συνεχώς αυξανόμενη λαϊκή συμπαράσταση κι αλληλεγγύη είναι αποφασισμένοι να συνεχίσουν μέχρι το τέλος…

imerodromos

banner-article

Δημοφιλή άρθρα

  • Εβδομάδας