Κοινωνία

Οι 13 γυναικοκτονίες που συγκλόνισαν τη χώρα – Από την Κωνσταντίνα Τσάπα ως την Καρολάιν και τη Νεκταρία

………………….

Δεκατρείς γυναικοκτονίες μέσα σε 10 μήνες. Από τις αρχές του 2021. Γυναίκες που βίωναν τον εφιάλτη της κακοποίησης μέσα στο σπίτι τους, επέλεξαν να μη μιλήσουν και τελικά δολοφονήθηκαν από τα χέρια των ίδιων των συντρόφων και των συζύγων τους.

Με αφορμή την έξαρση των γυναικοκτονιών, ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Βασίλειος Πλιώτας καλεί τις εισαγγελικές αρχές να βρίσκονται σε διαρκή επαγρύπνηση και εγρήγορση απέναντι στις περιπτώσεις ενδοοικογενειακής βίας, που φτάνουν ακόμα και στις γυναικοκτονίες.

Με εγκύκλιό του, την οποία αποστέλλει σε όλους τους εισαγγελείς Πρωτοδικών της χώρας, ο ανώτατος εισαγγελικός λειτουργός δίνει τέσσερις κατευθυντήριες γραμμές για την πρόληψη και την αντιμετώπιση τέτοιων περιστατικών.

Κατά τις ακροάσεις πολιτών, οι εισαγγελείς να επιδεικνύουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον και προσοχή στις αιτιάσεις και τα παράπονα των προσώπων, που τις περισσότερες φορές είναι γυναίκες, να τα προσεγγίζουν με διακριτικότητα και να τα ενθαρρύνουν να προβούν στην καταγγελία για βίαιη συμπεριφορά. Στη συνέχεια, οι εισαγγελείς θα πρέπει να προβαίνουν στις προβλεπόμενες δικονομικές ενέργειες για τη βεβαίωση της αξιόποινης συμπεριφοράς, την αποκλιμάκωση της έντασης και της απομάκρυνσης του κινδύνου. Παράλληλα, οι εισαγγελικοί λειτουργοί θα πρέπει να δίνουν σαφείς οδηγίες στους αστυνομικούς και να ζητούν τη συνδρομή την κοινωνικών υπηρεσιών.

Στις περιπτώσεις τέλεσης στα όρια του αυτοφώρου πλημμελημάτων ενδοοικογενειακής βίας (σωματικής βλάβης, απειλής, παράνομης βίας) πρέπει να ακολουθείται ως κανόνας η σύλληψη του δράστη, η προσαγωγή του ενώπιον του εισαγγελέα, η άσκηση ποινικής δίωξης (εφόσον συντρέχουν οι προϋποθέσεις) και η παραπομπή του σε δίκη. Όπως επισημαίνει ο κ. Πλιώτας, σε περίπτωση μη εφαρμογής της αυτόφωρης διαδικασίας ο δράστης δεν αποθαρρύνεται ούτε αποτρέπεται αποτελεσματικά και είναι πιο ευχερές να εκδηλώσει ξανά τη βίαιη – αξιόποινη συμπεριφορά.

Εφόσον εφαρμόζεται η διαδικασία της ποινικής διαμεσολάβησης, ο αρμόδιος εισαγγελέας για θέματα ενδοοικογενειακής βίας να παρακολουθεί επισταμένως την τήρηση των όρων και να επιλαμβάνεται τάχιστα όταν δεν υπάρχει συμμόρφωση.

Οι υποθέσεις ενδοοικογενειακής βίας που εισάγονται στο ακροατήριο να προσδιορίζονται κατά προτεραιότητα και να προτάσσονται στο πινάκιο, ώστε να αποφεύγεται η αναβολή λόγω «παρέλευσης του ωραρίου».

Οι 13 γυναικοκτονίες μέσα στο 2021

Η Ελλάδα συγκλονίστηκε μέσα στο έτος που διανύουμε από 13 περιπτώσεις δολοφονίας γυναικών, που βρήκαν φρικτό θάνατο από το χέρι του συζύγου ή του συντρόφου τους.

17/1/2021: Χανιά

Μια 54χρονη γυναίκα βρίσκεται άγρια δολοφονημένη μέσα σε μια λίμνη αίματος στο σπίτι της, στην περιοχή των Μεσκλών του Δήμου Πλατανιά, στα Χανιά. Δράστης ο Νορβηγός σύντροφός της, ο οποίος της έκοψε το νήμα της ζωής με 14 μαχαιριές σε ολόκληρο το σώμα. Σύμφωνα με την ιατροδικαστική έκθεση, το θύμα είχε οκτώ τραύματα τομής και έξι εκδορές από το μαχαίρι του δράστη.

5/4/21: Μακρινίτσα

Η άτυχη Κωνσταντίνα Τσάπα αποφάσισε να εγκαταλείψει τον σύζυγό της εξαιτίας της κακοποιητικής συμπεριφοράς του. Εκείνος σκοτώνει την ίδια και τον αδερφό της μέσα στο σπίτι των γονιών τους, στη Μακρινίτσα Πηλίου. Λίγες ώρες πριν από τη δολοφονία της, η 28χρονη είχε ζητήσει εισαγγελική παρέμβαση, με την επιβολή περιοριστικών μέτρων. Έγιναν συστάσεις στον δράστη και στη συνέχεια αφέθηκε ελεύθερος.

1/5/21: Γλυκά Νερά

11 Μαΐου 2021. Η Καρολάιν Κράουτς δολοφονείται από τον σύζυγό της. Ο Μπάμπης Αναγνωστόπουλος σκηνοθετεί ληστεία, προσπαθώντας να στρέψει τις έρευνες των αστυνομικών σε άλλη κατεύθυνση. Στις 18 Ιουνίου, έπειτα από έναν ολόκληρο μήνα, ο 33χρονος σπάει κατά την ανάκριση και ομολογεί πως αυτός σκότωσε την 20χρονη. Η υπόθεση σοκάρει το πανελλήνιο.

4/6/21: Αγία Βαρβάρα

Σε μία ήσυχη γειτονιά της Αγίας Βαρβάρας, μία γυναίκα, 64 χρόνων, πέφτει θύμα φονικής επίθεσης από τον εν διαστάσει σύζυγό της. Ο άνδρας είχε στήσει καρτέρι και την περίμενε να κατεβεί από το αυτοκίνητο. Η 64χρονη βρέθηκε πεσμένη στον δρόμο από περαστικούς. Η άτυχη γυναίκα μεταφέρθηκε στο Γενικό Κρατικό Νίκαιας, όπου οι γιατροί διαπίστωσαν τον θάνατό της. Ο 75χρονος σύζυγος παραδόθηκε και απέδωσε το έγκλημα σε οικονομικές διαφορές.

16/7/21: Φολέγανδρος

Στις 16 Ιουλίου στη Φολέγανδρο το πτώμα της 26χρονης Γαρυφαλλιάς βρίσκεται να επιπλέει στη θάλασσα. Δράστης της δολοφονίας είναι ο 30χρονος σύντροφός της. Το ζευγάρι έκανε διακοπές σε κάμπινγκ στο νησί. Οι διαμάχες συνεχείς και έντονες. Σύμφωνα με πληροφορίες, διαπληκτίστηκαν έντονα για ακόμα μία φορά, για τη διαδρομή που θα ακολουθήσουν και για το πού θα πάνε. Τον 30χρονο εντόπισαν οι άνδρες της Αστυνομίας και του Λιμενικού, κοντά στην περιοχή όπου είχε βρεθεί το αυτοκίνητο της άτυχης 26χρονης, στη Λυγαριά.

30/7/21: Δάφνη

Η 31 ετών Αννίσα, μητέρα ενός παιδιού, δέχεται πολλαπλές μαχαιριές από τον σύζυγό της μέσα στο σπίτι τους, στη Δάφνη. Μετά την άγρια δολοφονία, ο 39χρονος παραδίδεται στο αστυνομικό τμήμα. Ισχυρίζεται ότι τη σκότωσε επειδή τη ζήλευε και πίστευε πως διατηρεί εξωσυζυγικές σχέσεις. Είναι η δεύτερη γυναίκα που δολοφονείται μέσα στον Ιούλιο.

4/8/2021: Λάρισα

Στις 4 Αυγούστου, η 43χρονη Μαρία στη Σωτηρίτσα Λάρισας δέχεται επτά σφαίρες στον θώρακα και το μέτωπο από τον εν διαστάσει σύζυγό της. Ο 54χρονος φέρεται να ηχογράφησε τη δολοφονία στο κινητό του.

8/8/21: Ρέθυμνο

Στις 8 Αυγούστου ένας 49χρονος εισβάλλει στην επιχείρηση της 47χρονης γειτόνισσάς του στο Ρέθυμνο και την πυροβόλησε πισώπλατα. Τη σκοτώνει μπροστά στα μάτια της κόρης της. Σύμφωνα με πληροφορίες, επρόκειτο για έγκλημα πάθους. Μετά τη δολοφονία, ο δράστης έστρεψε το όπλο στον εαυτό του και έθεσε τέλος στη ζωή του.

23/8/21: Θεσσαλονίκη

Μια 55χρονη γυναίκα από τη Γεωργία μαχαιρώθηκε θανάσιμα από τον σύντροφό της μέσα στο διαμέρισμά της, στη Θεσσαλονίκη. Σύμφωνα με γείτονά της, κάποια στιγμή η γυναίκα φώναζε: «Σε παρακαλώ, μη με σκοτώσεις». Από την προανάκριση προέκυψε ότι ο δράστης συζούσε καιρό με την άτυχη γυναίκα, η οποία ήθελε να διακόψουν τη σχέση τους λόγω των εξαρτήσεων και της συμπεριφοράς του 48χρονου.

1/9/2021: Κυπαρισσία

Το «τσιμεντωμένο» πτώμα της 42χρονης Μόνικα Γκιους, η τύχη της οποίας αγνοούνταν για επτά μήνες, εντοπίζεται στην αυλή του σπιτιού της στην Κυπαρισσία. Αμέσως οι έρευνες τον Αρχών στρέφονται στον πρώην σύντροφό της, ο οποίος είχε εγκαταλείψει τη χώρα. Η συμπεριφορά του, σύμφωνα με τους συγγενείς της άτυχης γυναίκας, ήταν βίαιη, ενώ αντιμετώπιζε προβλήματα με το αλκοόλ. Σε βάρος του εκδόθηκε διεθνές ένταλμα σύλληψης και τελικά οδηγήθηκε στις φυλακές του Ναυπλίου.

22/9/21: Ρόδος

Στις 22 Σεπτεμβρίου, η 31 ετών Ντόρα δολοφονήθηκε έξω από το σπίτι της στο Ροδίνι της Ρόδου από τον πρώην σύντροφό της. Ο 40χρονος πυροβόλησε τη νεαρή εκπαιδευτικό με κυνηγετική καραμπίνα, καθώς εκείνη έβγαινε από το αυτοκίνητό της. Στη συνέχεια ο δράστης έβαλε τέλος στη ζωή του με την ίδια καραμπίνα. Μάλιστα, άφησε και σημείωμα, στο οποίο μεταξύ άλλων έγραψε: «Χωρίς την καλή μου δεν έχει νόημα να ζω»…

30/10/21: Αργολίδα

Στις 30 Σεπτεμβρίου στην περιοχή Βερβερόντα Αργολίδας ένας 78χρονος στραγγάλισε την 75χρονη σύζυγό του και στη συνέχεια αυτοκτόνησε. Ο ηλικιωμένος επικοινώνησε με το αστυνομικό τμήμα και ανέφερε ότι η γυναίκα του ήταν νεκρή. Όταν έφτασαν οι αστυνομικοί στο σπίτι βρήκαν νεκρό και τον 78χρονο. Στο σημείο βρέθηκε, σύμφωνα με πληροφορίες, και ένα σημείωμα από τον 78χρονο, που έγραφε: «Υπαίτιος είμαι εγώ, η γυναίκα μου έπασχε από Αλτσχάιμερ».

29/10/2021: Ιεράπετρα

Η 48χρονη Νεκταρία, μητέρα τεσσάρων παιδιών, 25, 22 και δύο δίδυμων κοριτσιών 18 ετών, δολοφονείται στην Ιεράπετρα από τον εν διαστάσει σύζυγό της. Ο 54χρονος εμβόλισε με τη μηχανή το αυτοκίνητο της άτυχης γυναίκας, την κυνήγησε στο πάρκινγκ και την κατέσφαξε με μαχαίρι. Στη συνέχεια, πήγε σε έναν γκρεμό και απειλούσε να αυτοκτονήσει.

iefimerida

banner-article

Δημοφιλή άρθρα

  • Εβδομάδας