Κόσμος

Γερμανία: Κριτική στην Ελλάδα για τη δευτερογενή μετανάστευση – Ανησυχία για τις ροές μέσω Λευκορωσίας

(Olivier Douliery/Pool Photo via AP)

Ιδιαίτερη ανησυχία προκαλούν στη Γερμανία οι αυξανόμενες ροές προσφύγων από Λευκορωσία μέσω της Πολωνίας. Τον τελευταίο μήνα μπήκαν στη Γερμανία μέσω αυτής της οδού 3.262 πρόσφυγες. Ο Γερμανός υπουργός Εσωτερικών,  κατηγόρησε τη Λευκορωσία για «κρατικά οργανωμένη, ή τουλάχιστον υποστηριζόμενη διακίνηση προσφύγων και μεταναστών». Για την ανακοπή των ροών αυτών ανήγγειλε κοινές περιπολίες Γερμανών και Πολωνών αστυνομικών στα γερμανο-πολωνικά σύνορα. Δεν απέκλεισε επίσης νέες κυρώσεις κατά του καθεστώτος Λουκασένκο.

Ταυτόχρονα, ο Γερμανός υπουργός Εσωτερικών άσκησε κριτική στην Ελλάδα για τη δευτερογενή μετανάστευση προσφύγων που πήραν άσυλο στην Ελλάδα, αλλά καταλήγουν στη Γερμανία. Το 1/3 των αιτούντων άσυλο στη Γερμανία το τρέχον έτος, 34.000 πρόσφυγες, είναι περιπτώσεις δευτερογενούς μετανάστευσης από την Ελλάδα, είπε ο Χορστ Ζεεχόφερ. Το θέμα συζητήθηκε εκτενώς στο σημερινό Υπουργικό Συμβούλιο. Σύμφωνα με τον Ζεεχόφερ, το υπουργείο Εσωτερικών εξετάζει το ενδεχόμενο να εισαχθούν έλεγχοι στις πτήσεις που φτάνουν από την Ελλάδα στη Γερμανία. Η εισαγωγή τέτοιων ελέγχων θα ήταν ένα αποτελεσματικό μέτρο, «το οποίο και θα λάβω, αν δεν καταλήξουμε σε μια κοινή διαδικασία με την Ελλάδα», είπε ο Ζεεχόφερ.

«O Κανονισμός του Δουβλίνου de facto δεν λειτουργεί», διαπίστωσε ο Γερμανός υπουργός Εσωτερικών σε συνέντευξη τύπου στο Βερολίνο. Τους πρώτους εννέα μήνες του τρέχοντος έτους επέστρεψε μόνο ένας αιτών άσυλο από τη Γερμανία στην Ελλάδα, σύμφωνα με τα προβλεπόμενα στη Συνθήκη του Δουβλίνου, ενώ η Γερμανία είχε ζητήσει την επιστροφή 7.100 προσφύγων που είχαν πάρει άσυλο στην Ελλάδα. Αντίστοιχη είναι η εικόνα και με την Ιταλία, στην οποία επεστράφησαν 158 αιτούντες άσυλο από σύνολο 4000 τέτοιων αιτήσεων που έκαναν οι γερμανικές Αρχές.

Η αντιμετώπιση της δευτερογενούς μετανάστευσης ήταν το βασικό θέμα στην συνάντηση που είχε ο Ζεεχόφερ με τον Έλληνα υπουργό Νότη Μηταράκη τον περασμένο Ιούλιο. Ο Έλληνας υπουργός «συνδιαμόρφωσε το κείμενο της κοινής δήλωσης προθέσεων Ελλάδας – Γερμανίας, αλλά ακόμα δεν την έχει υλοποιήσει», είπε ο Ζεεχόφερ.

Στην παρατήρηση της ΕΡΤ ότι αν ένας πρόσφυγας πάρει άσυλο στην Ελλάδα, μπορεί ανεμπόδιστα να μετακινηθεί για ένα διάστημα στην ΕΕ, απάντησε ότι είναι ουσιαστικά ζήτημα που «πρέπει να το αντιμετωπίσει η ΕΕ, η οποία όμως δεν ενεργοποιείται επαρκώς».

Επίσης ο Ζεεχόφερ σημείωσε ότι η Γερμανία πήρε περίπου 3000 πρόσφυγες μετά την πυρκαγιά στον καταυλισμό στη Μόρια της Λέσβου, καμία άλλη ευρωπαϊκή χώρα, είπε, δεν πήρε τόσους, όσους η Γερμανία.

Τα χέρια της γερμανικής κυβέρνησης είναι δεμένα, μετά τις αποφάσεις της γερμανικών δικαστηρίων που κρίνουν τις συνθήκες διαβίωσης των αιτούντων άσυλο στην Ελλάδα απαράδεκτες και το θεωρούν αποτρεπτικό παράγοντα για την επαναπροώθησή τους στη χώρα. Για αυτό, η συμφωνία Ζεεχόφερ-Μηταράκη τον Ιούλιο προέβλεπε και διμερή γερμανική βοήθεια 50 εκατομμυρίων ευρώ για τη βελτίωση των συνθηκών των προσφύγων στην Ελλάδα. Στην ουσία όμως η προσφορά της γερμανικής κυβέρνησης έχει αποδέκτη τη γερμανική δικαιοσύνη, η οποία πρέπει να συνυπολογίσει στην ετυμηγορία της ότι η κυβέρνηση του Βερολίνου δεν μένει αδρανής.

Ανταπόκριση – Βερολίνο: Γιώργος Παππάς

ertnews.gr

banner-article

Δημοφιλή άρθρα

  • Εβδομάδας