Κοινωνία Παιδεία

Θεσσαλονίκη – Σύλλογος Σπουδαστών Δημοσίων ΙΕΚ: “Ξεκινά φέτος η νέα χρονιά πιο εκρηκτική από ποτέ”

Συνάδελφοι, συναδέλφισες,

Άλλη μία ακαδημαϊκή χρονιά ξεκινάει στα ΙΕΚ και όλα προμηνύουν πως θα είναι πιο εκρηκτική από ποτέ!

  • Όπως κάθε χρόνο τα κενά και οι ελλείψεις σε καθηγητές, βιβλία, εργαστήρια, αναλώσιμα, εξοπλισμό παραμένουν!

  • Η κατάσταση με τον ΟΑΣΘ οπου στοιβαζόμαστε στα λεωφορεία για να φτάσουμε στο ΙΕΚ μας παραμένει ! Και μάλιστα χωρίς να έχουμε το σπουδαστικό πάσο που δικαιούμαστε αν δε φτάσει Απρίλης!

  • Την περσινή χρονιά που μπροστά στις πρωτόγνωρες συνθήκες εμφάνισης της πανδημίας η μόρφωσή μας εξ αποστάσεως εξελίχθηκε στο πιο σύντομο ανέκδοτο! Βρεθήκαμε μάλιστα να φταίμε και να είμαστε ανεύθυνοι όσοι από μας δεν είχαμε ηλεκτρονικό υπολογιστή ή πρόσβαση στο ίντερνετ!

  • Πολλοί από μας βιώσαμε άγχος το καλοκαίρι, όταν σε συνθήκες πανδημίας αναζητούσαμε επιχείρηση για πρακτική άσκηση, με μια σειρά εμπόδια λόγω της κατάστασης, καθώς η εύρεση πρακτικής είναι ατομική ευθύνη του σπουδαστή και καμία ευθύνη δε φέρει το κάθε ΙΕΚ!

Σαν να μην έφταναν όλα αυτά τώρα ετοιμάζονται να ανοίξουν τις σχολές μας σε συνθήκες που εκθέτουν σε τεράστιους κινδύνους την ασφάλεια και την υγεία μας!

Είναι το λιγότερο πρόκληση να λένε πως όλα είναι έτοιμα για το άνοιγμα των ΙΕΚ όταν στους περίπου 7 μήνες που ήταν κλειστά δεν πάρθηκε από την κυβέρνηση το παραμικρό μέτρο για την προστασία των σπουδαστών!

Είναι κοροϊδία να μας κατακλύζουν για άλλη μια φορά με το παραμύθι της ατομικής ευθύνης που αυτή τη φορά εκφράζεται με την υποχρέωση να φοράμε μάσκα στο μάθημα, παρουσιάζοντας την σαν το μοναδικό μέτρο προστασίας, την ώρα που δεν έχουν εξασφαλιστεί επιπλέον αίθουσες για αποφυγή συνωστισμού,  επιπλέον καθηγητές και επιπλέον προσωπικό καθαριότητας!

Είναι αισχρό να τολμάνε να κατηγορούν την ανεύθυνη νεολαία που δήθεν συνωστίζεται και διασπείρει τον ιό, την ίδια ώρα που στα λεωφορεία του ΟΑΣΘ οι αποστάσεις «ασφαλείας» εξαλείφονται από την πολυκοσμία, την ώρα που σε πολλούς μεγάλους χώρους δουλειάς δεν τηρούνται στοιχειώδη μέτρα προστασίας!

Το άνοιγμα των ΙΕΚ πρέπει σημάνει για όλους εμάς τους σπουδαστές αγωνιστικό ξεσηκωμό!

Οι πρόσφατες μεγαλειώδεις μαθητικές κινητοποιήσεις μας γεμίζουν αισιοδοξία και μας δείχνουν το δρόμο!

Από την πρώτη κιόλας μέρα να διεκδικήσουμε:

  • Να προσληφθούν τώρα καθηγητές και να μειωθεί ο αριθμός των μαθητών ανά τάξη με την δημιουργία περισσότερων τμημάτων. Να υπενοικιαστούν αίθουσες προσωρινά για την κάλυψη των αναγκών όπου είναι απαραίτητο.

  • Να παρθούν όλα τα απαραίτητα υγειονομικά μέτρα στις εγκαταστάσεις για το άνοιγμα των σχολών. Απολύμανση πριν και κατά την διάρκεια σε εύλογο διάστημα. Επαρκή αντισηπτικά κ.α στους χώρους.

  • Να προσληφθεί τώρα επαρκές μόνιμο προσωπικό καθαριότητας ώστε να εξασφαλιστεί η σταθερή καθαριότητα των χώρων μας.

  • Να αυξηθεί η συχνότητα δρομολογίων των ΜΜΜ καθώς είναι εκατοντάδες οι σπουδαστές που μετακινούνται με αυτά σε καθημερινή βάση. Πολλοί παιρνουν 2 κ 3 λεωφορεία μέχρι να φτάσουν στο  ΙΕΚτους

  • Να δοθεί Τώρα δωρεάν πάσο για όλους χωρίς ηλικιακά κριτήρια και όχι στην μέση της χρονιάς.

  • Να δοθεί έγκαιρα(με την έναρξη της χρονιάς) ότι υλικό χρειάζεται για τις σπουδές μας (βιβλία,εξοπλισμούς κλπ) με ευθύνη του κράτους ώστε να εξασφαλιστεί η εύρυθμη παρακολούθηση των μαθημάτων μας.

Συμμετέχουμε όλοι στο 1ο αγωνιστικό ραντεβού του συλλόγου μας, στην 1η ανοιχτή συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου του ΣΥΣΔΙΕΚ το Σάββατο 26/9, στις 18:30, έξω από το εργατικό κέντρο Θεσσαλονίκης!

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΣΠΟΥΔΑΣΤΩΝ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΙΕΚ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

banner-article

Ροη ειδήσεων