Κόσμος

Πιο φθηνό κι από το… νερό: Σε πλήρη κατάρρευση οι τιμές του πετρελαίου

Διευρύνονται συνεχώς οι απώλειες για το αμερικανικό αργό που βλέπει την τιμή του να επιστρέφει στα 13 δολάρια το βαρέλι, επίπεδα που είχε να συναντήσει εδώ και περισσότερο από δύο δεκαετίες.

Στις 13:50 ώρα Ελλάδος η τιμή του αμερικανικού αργού (WTI) κάνει βουτιά 29% στα 13,05 δολάρια το βαρέλι, καθώς υπάρχουν φόβοι ότι οι χώροι αποθήκευσης θα γεμίσουν ασφυκτικά και η κατάναλωση πετρελαιοειδών στη χώρα θα καταρρεύσει.

Ήδη από τις αρχές Μαρτίου πριν ακόμη γίνουν ουσιαστικά αισθητές οι βαρύτατες επιπτώσεις της πανδημίας του νέου κορωνοϊού στην οικονομία, η ζήτηση βρέθηκε σε ελεύθερη πτώση. Από εκείνη την στιγμή έως σήμερα τα αμερικανικά αποθέματα έχουν αυξηθεί κατά σχεδόν 50%. Και η τάση προβλέπεται να ενταθεί το προσεχές διάστημα, καθώς η ανεργία στη χώρα καλπάζει.

Πιέσεις, αν και κατά πολύ μικρότερες, δέχεται και το μπρεντ. Η τιμή του υποχωρεί 3,53% στα 27,09 δολάρια το βαρέλι. Επιστρέφουν ωστόσο και για το δημοφιλέστερο συμβόλαιο του πετρελαίου τα σενάρια που το θέλουν να πέφτει κάτω από τα 20 δολάρια το βαρέλι όσο ανεπτυγμένες και αναδυόμενες οικονομίες θα βυθίζονται σε πιο επώδυνη ύφεση.

Η πρόσφατη ιστορική συμφωνία του ΟΠΕΚ και της Ρωσίας για μείωση της παγκόσμιας παραγωγής κατά περίπου 10% δεν κρίνεται επαρκής να αναστρέψει την εικόνα. Στήριγμα στις τιμές θα μπορούσαν να προσφέρουν μόνο μεγαλύτερες θυσίες από τους ανεξάρτητους αμερικανικούς παραγωγούς, τονίζουν αναλυτές. Και πάλι κανείς δεν μπορεί να πει με βεβαιότητα εάν θα ήταν εφικτό να απορροφήσουν την περίσσεια προσφορά καθώς ο πλανήτης έρχεται αντιμέτωπος με την χειρότερη οικονομική κρίση από τη δεκαετία του 1930.

banner-article

Δημοφιλή άρθρα

  • Εβδομάδας