Απόψεις Κορωνοϊός

Σκληρή διαμάχη για τα τεστ του Covid-19 – Τι υποστηρίζει ο ΠΟΥ, τι λένε οι ελληνικές αρχές, τι κάνουν άλλες χώρες

Σταύρος Χριστακόπουλος

Καθώς η πανδημία του κορωνοϊού συνεχίζει τη θανατηφόρο πορεία της, στην Ελλάδα – και όχι μόνο – συνεχίζεται η συζήτηση για το αν θα πρέπει να γίνουν μαζικά τεστ στον πληθυσμό για να διαπιστωθεί αν και πόσοι συνάνθρωποί μας έχουν προσβληθεί από τον ιό.

● Για την ώρα χώρες όπως η Νότια Κορέα, η Γερμανία και η Ισλανδία έχουν προχωρήσει σε μαζικά τεστ στον πληθυσμό τους για τον κορωνοϊό (η Ισλανδία, μάλιστα, φρόντισε να προχωρήσει σε πολλά τυχαία τεστ, με αποτέλεσμα καλύτερη ιχνηλάτηση της πορείας της επιδημίας στη χώρα).

● Άλλες (μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα) επικεντρώνονται κυρίως στα τεστ σε ανθρώπους που παρουσιάζουν εμφανή συμπτώματα του Covid-19.
Ποια στρατηγική, όμως, είναι η καλύτερη; Η «κοινωνική απομόνωση» που εφαρμόζεται στις περισσότερες χώρες, τα μαζικά τεστ ή ένας συνδυασμός και των δύο;

Η άποψη του Σωτήρη Τσιόδρα
Μια εικόνα σχετικά με την ασφάλεια των συμπερασμάτων από τα τεστ για κορωνοϊό έδωσε πριν από λίγες ημέρες ο «στρατηγός» της Ελλάδας στη μάχη κατά της επιδημίας, ο λοιμωξιολόγος και υπεύθυνος για την ενημέρωση της πορείας της ασθένειας Σωτήρης Τσιόδρας, ο οποίος διευκρίνισε ότι:

«Σε αυτή τη φάση της επιδημίας στη χώρα μας τα ειδικά τεστ αντισωμάτων δεν συστήνεται να χρησιμοποιηθούν από το γενικό κοινό και δεν είναι διαγνωστικά της νόσου. Ένα θετικό τεστ μπορεί να είναι ψευδώς θετικό λόγω έκθεσης σε άλλους κορωνοϊούς που κυκλοφορούν κάθε χρόνο και προκαλούν κοινό κρυολόγημα, ενώ ένα αρνητικό τεστ στην οξεία φάση της νόσου σε έναν άνθρωπο χωρίς ή με ελαφρά συμπτώματα μπορεί να δώσει και το λάθος μήνυμα, πως δεν έχεις κάτι, και μετά να υιοθετήσεις ανεύθυνη συμπεριφορά».

Πρόσθεσε δε ότι «τα πιο αξιόπιστα τεστ είναι τα μοριακά. Στη μάχη με τον ιό θέλουμε τα πραγματικά δεδομένα. Τα τεστ αντισωμάτων δεν είναι γι’ αυτήν τη φάση της πανδημίας».

Παράλληλα σημείωσε ότι «μετά την άρση των μέτρων (σ.σ.: περιορισμού της κίνησης των πολιτών), μια πολιτική με μαζικό τεστ και καραντίνα σε όσους βρεθούν θετικοί ίσως να είναι ευεργετική. Είμαστε, όμως, στη φάση απόδοσης των μέτρων και προετοιμασίας για το τι θα κάνουμε όταν τα μέτρα πάψουν να υπάρχουν. Θα κάνουμε το παν για να είμαστε έτοιμοι γι’ αυτήν τη φάση».

ΠΟΥ: Τεστ, τεστ, τεστ
Υπενθυμίζεται, πάντως, ότι ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ), μέσω του γενικού διευθυντή του Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγεσούς, αναφερόμενος στις στρατηγικές ελέγχου της πανδημίας του κορωνοϊού, είχε πει τρεις λέξεις: «Τεστ, τεστ, τεστ» θέλοντας να υπογραμμίσει την αναγκαιότητα ελέγχου της πορείας της επιδημίας στον πληθυσμό της κάθε χώρας, ενώ σημείωσε χαρακτηριστικά:

«Ελέγξτε κάθε ύποπτο κρούσμα. Αν βγει θετικό στο τεστ, απομονώστε το, βρείτε με ποιους είχε έλθει σε επαφή δύο μέρες πριν παρουσιάσει συμπτώματα και ελέγξτε τους κι αυτούς».

Ο Γκεμπρεγεσούς υπογράμμισε ότι «για την καταστολή και τον έλεγχο της επιδημίας οι χώρες πρέπει να απομονώνουν, να ελέγχουν, να θεραπεύουν και να ανιχνεύουν» προσθέτοντας ότι «αν δεν το κάνουν, οι αλυσίδες μετάδοσης μπορούν να συνεχιστούν σε χαμηλό επίπεδο και στη συνέχεια να επανεμφανιστούν όταν αρθούν τα μέτρα της αποφυγής επαφής, της αποστασιοποίησης». Η στρατηγική του ελέγχου και της ιχνηλάτησης «πρέπει να είναι η ραχοκοκαλιά της αντίδρασης σε κάθε χώρα» τόνισε.

Σε αντίστοιχη «γραμμή» με τον ΠΟΥ τάχθηκε και ο καθηγητής Βιοχημείας και Βιοτεχνολογίας στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας Δημήτρης Κουρέτας, ο οποίος σε επιστολή του προς τον πρωθυπουργό τόνισε μεταξύ άλλων:
«Στην κατάσταση που βρίσκεται η χώρα αυτή τη στιγμή λόγω του κορωνοϊού έχουμε να λύσουμε δύο θέματα: εντοπισμό και ακριβή καταγραφή των κρουσμάτων σε όλο τον πληθυσμό. Απομόνωση όλων των κρουσμάτων από τον υγιή πληθυσμό. Στην Ελλάδα βρισκόμαστε αυτή τη στιγμή στην αρχή της επιδημίας και βλέπουμε ότι διενεργούνται καθημερινά ελάχιστα τεστ και κυρίως σε μεγάλους στην ηλικία (το πολύ 300 – 400), δηλαδή χάνουμε τη δυνατότητα καταγραφής και εντοπισμού των κρουσμάτων στις νέες ηλικίες».

Πρόσθεσε δε ότι «κάνουμε επιλογή των δειγμάτων και αυτό μπορεί αποδειχθεί καθοριστικό στην εξέλιξη της επιδημίας. Χωρίς τη διάγνωση και τον εντοπισμό των κρουσμάτων, δεν μπορείς να απομονώσεις τα κρούσματα από τους υγιείς».

Γερμανία όπως… Ταϊβάν και Κορέα;
Όπως έχει αναφέρει αναλυτικά και το «Ποντίκι», ασιατικές χώρες όπως η Νότια Κορέα και η Ταϊβάν κατόρθωσαν να περιορίσουν κατά το δυνατόν τις συνέπειες της επιδημίας του κορωνοϊού προχωρώντας σε επιθετική στρατηγική μαζικών τεστ στον πληθυσμό τους, απομόνωσης των βεβαιωμένων κρουσμάτων και ιχνηλάτησης της πορείας του ιού.

Ειδικά η κυβέρνηση της Σεούλ, έχοντας, βέβαια, και πείρα από τις επιδημίες του SARS και του MERS, προχώρησε σε… χρόνο μηδέν στη διεξαγωγή χιλιάδων τεστ καθημερινά (ακόμα και μέσω διαδικασίας… drive-thru) και απομόνωσης / ιχνηλάτησης των κρουσμάτων μέσω της χρήσης της τεχνολογίας (εφαρμογές για κινητά τηλέφωνα κ.λπ.).

Παρόμοια τακτική με τη Σεούλ και την Ταϊπέι φαίνεται ότι ακολουθεί και το Βερολίνο. Μάλιστα ο συντονιστής επειγουσών καταστάσεων του ΠΟΥ Μάικλ Ράιαν τόνισε ότι «στη Γερμανία υπάρχει μια πολύ επιθετική στρατηγική σε ό,τι αφορά τα τεστ, γι’ αυτό είναι πιθανό μεταξύ των καταγεγραμμένων κρουσμάτων να βρίσκονται και κάποια ελαφρά περιστατικά».

Μάλιστα, κατά πληροφορίες που επικαλέστηκε πρόσφατα η «Süddeutsche Zeitung», εισηγήσεις ειδικών προς την κυβέρνηση της Γερμανίας προτείνουν ακόμα περισσότερα τεστ, καθώς, όπως υποστηρίζουν, το σημαντικότερο μέτρο κατά του κορωνοϊού είναι «τα τεστ και η απομόνωση των ασθενών», ζητώντας να υποβάλλονται σε εξετάσεις «τόσο εκείνοι που υποψιάζονται ότι έχουν κολλήσει όσο και όλοι ανεξαιρέτως που ήρθαν σε επαφή με ανθρώπους που διαγνώστηκαν θετικοί».

topontiki

banner-article

Δημοφιλή άρθρα

  • Εβδομάδας