Παιδεία

Οικολόγοι Πράσινοι: Το μεγάλο στοίχημα της ένταξης των παιδιών προσφύγων στο εκπαιδευτικό μας σύστημα πρέπει πάση θυσία να κερδηθεί

Οι Οικολόγοι Πράσινοι στηρίζουν την πρωτοβουλία του Υπουργείου Παιδείας,  το οποίο σεβόμενο τα δικαιώματα του παιδιού καθώς και την αρχή της ίσης μεταχείρισης ανεξαρτήτως φυλετικής ή εθνοτικής καταγωγής, θρησκευτικών και άλλων πεποιθήσεων, προχωρά στην ίδρυση, οργάνωση, λειτουργία, συντονισμό, προγραμματισμό και στελέχωση των Δομών Υποδοχής για την εκπαίδευση των Προσφύγων (ΔΥΕΠ).

Οι Οικολόγοι Πράσινοι προτείνουν επιπρόσθετα να πραγματοποιείται εκμάθηση της ελληνικής Γλώσσας και σε ενήλικες. Επίσης για όσα παιδιά προσφύγων παραμείνουν στην χώρα να ακολουθεί δεύτερη φάση ήπιας ένταξή τους στο σχολικό περιβάλλον. Κάτι τέτοιο μπορεί να επιτευχθεί με την ένταξη τους σε ολιγομελή τμήματα κατά την διάρκεια του πρώτου τετραμήνου ώστε να είναι δυνατή η αποτελεσματική εκμάθηση της ελληνικής γλώσσας ενώ να παρακολουθούν με τους υπόλοιπους μαθητές στα αντίστοιχα τμήματα μαθήματα όπως εικαστικά, μουσική, αγγλικά, πληροφορική και γυμναστική. Η ήπια ένταξη τους στα ανάλογα τμήματα θα ολοκληρώνεται στο δεύτερο τετράμηνο του σχολικού έτους. Τέλος να υπάρχει η δυνατότητα επιλογής φοίτησης σε ΓΕΛ ή ΕΠΑΛ.

Ο εκπρόσωπος τύπου των Οικολόγων Πράσινων, Φίλιππος Γκανούλης, δήλωσε σχετικά: «Η αντιμετώπιση των εκπαιδευτικών αναγκών των προσφύγων-παιδιών είναι ένα μεγάλο στοίχημα που καλείται να κερδίσει η ελληνική πολιτεία. Θα πρέπει να δοθεί κάθε προσοχή ώστε να μην δημιουργηθούν συνθήκες γκετοποίησης των παιδιών αυτών στα σχολεία, και κάτι τέτοιο μπορεί να επιτευχθεί με τη δημιουργία δομών και τάξεων υποδοχής – ένταξης στο κανονικό σύστημα εκπαίδευσης, παράλληλα με την απαραίτητη ταχεία εκμάθηση της ελληνικής γλώσσας».

Η Θεματική Ομάδα Παιδείας των Οικολόγων Πράσινων

banner-article

Δημοφιλή άρθρα

  • Εβδομάδας