Ελλάδα Ιστορία Πολιτισμός

FireArt: Τέσσερις ομαδικοί τάφοι εκτελεσμένων αγωνιστών στο Επταπύργιο / επίσημα έγγραφα εκτελέσεων από Γερμανούς κατακτητές

Η καλλιτεχνική ομάδα FireArt παρακολουθεί με σεβασμό και συγκίνηση την εξέλιξη των πρόσφατων ανασκαφών δίπλα στον χώρο του Επταπυργίου (πάρκο Εθνικής Αντίστασης) με τον εντοπισμό τεσσάρων ομαδικών τάφων εκτελεσμένων αγωνιστών.  

Το Επταπύργιο και ο περίγυρός του αποτελούν μαρτυρικό τόπο για χιλιάδες πολιτικούς κρατούμενους, αλλά και τόπο που δίνει το παράδειγμα του αγώνα για τις επόμενες γενιές. Αυτό το γεγονός επιχείρησε να αναδείξει τον περασμένο Μάιο η εικαστική μας έκθεση «Και πάνω τους η μνήμη καίει», η οποία παρουσιάστηκε στο Επταπύργιο σε συνδιοργάνωση με την ΕΦΑΠΟΘ και το ΥΠ.ΠΟ.  Ήταν μια έκθεση που αγκαλιάστηκε από το κοινό, με πάνω από 6.000 επισκέπτες, και παρουσιάστηκε πρόσφατα από την ιστορικό τέχνης δρ Μαρία Καγιαδάκη στην 37η Αρχαιολογική Συνάντηση στο ΑΠΘ ως παράδειγμα δράσης που αναδεικνύει έναν αρχαιολογικό χώρο και ως «εύστοχη επιλογή για την καταγραφή και τη μετάδοση της μνήμης, με τη χρήση καθιερωμένων και σύγχρονων μεθοδολογικών εργαλείων».

Μία από τις εγκαταστάσεις που παρουσιάστηκαν τότε είχε τον τίτλο «Μνήμη καίουσα» και λειτουργούσε ως κενοτάφιο για τους εκατοντάδες εκτελεσμένους, πολλοί από τους οποίους δεν κατονομάστηκαν ποτέ. Η προσπάθεια να σβήσει η μνήμη ξεκίνησε τη δεκαετία του 1950 με τη διαταγή να σπαρθεί με κριθάρι η περιοχή των ομαδικών τάφων και συνεχίστηκε μέχρι σήμερα με την προσπάθεια – ευτυχώς αποτυχημένη -να παρουσιαστεί το έργο μας ως προϊόν της καλλιτεχνικής φαντασίας.

Έναν χρόνο μετά την έκθεση, τα αρχαιολογικά ευρήματα έρχονται να δικαιώσουν την καλλιτεχνική δουλειά και την προσπάθεια της ομάδας να αναδείξει τον κοινωνικό ρόλο της τέχνης. Η τέχνη δε μπορεί φυσικά να παίξει τον ρόλο της ιστορίας, οφείλει όμως να αντανακλά την ιστορική και κοινωνική πραγματικότητα και να βοηθάει το κοινό να βγάλει συμπεράσματα χρήσιμα για τη ζωή του.

Αισθανόμαστε ότι η δράση μας δικαιώνεται από την ίδια τη ζωή και περιμένουμε με αγωνία τη συνέχιση των ερευνών, που πρέπει να επιστεγαστούν με την ανέγερση μνημείου τιμής και μνήμης για τους εκτελεσμένους αγωνιστές.

Με αφορμή τα παραπάνω η Φαρέτρα δημοσιεύει δύο επίσημα έγγραφα εκτελέσεων κρατουμένων Επταπυργίου από τις Γερμανικές αρχές κατοχής.

banner-article

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ