Ελλάδα Περιβάλλον

Μπάζωμα κάτω από το κάστρο του Πλαταμώνα

Πανοραμική άποψη από το μπάζωμα στην Παραλία Νέου Παντελεήμονα
Διακοπή των εργασιών είχε ζητήσει η Εφορεία Αρχαιοτήτων Πιερίας με προσφυγή στον εισαγγελέα Πρωτοδικών Κατερίνης. ● Αγνωστο ποιος έδωσε την έγκριση ώστε το έργο να ολοκληρωθεί κανονικά. ● Τη διάβρωση επικαλείται στην «Εφ.Συν.» ο ιδιοκτήτης beach bar στην παραλία Παντελεήμονα: «Κανονικά θα έπρεπε να με πληρώσουν για να κάνω το έργο και όχι να βάλω τα χρήματά μου»(!)

Στην εποχή του (υπερ)τουρισμού τα μπαζώματα αιγιαλού από τη μια καταγγέλλονται ως επαίσχυντα από την άλλη νομιμοποιούνται από την κυβέρνηση. Το μπάζωμα στο οποίο αναφερόμαστε σήμερα δεν έγινε απλώς στον αιγιαλό, αλλά σε αιγιαλό αρχαιολογικού χώρου. Πρόκειται για επέκταση μήκους περίπου 65 μέτρων, 5 μέτρων πλάτους και 2 μέτρων ύψους, κάτω ακριβώς από το Κάστρο του Πλαταμώνα, μιας από τις πλέον προβεβλημένες τουριστικά και αρχαιολογικά περιοχές της Μακεδονίας.

Η ιστορία θέλει τη ΓΑΙΟΣΕ να μισθώνει στις 21 Μαΐου 2015 (μέχρι το 2037) σε δύο επιχειρηματίες (Γεώργιο Τζόβα και Θεόδωρο Αγοραστό) την ακάλυπτη έκταση των 850,00 τ.μ. στην έξοδο της σήραγγας της παλαιάς σιδηροδρομικής γραμμής στην περιοχή του Πλαταμώνα – Παραλία Παντελεήμονα που περιλαμβάνει και μία ανοιχτή γαλαρία στη βάση του κάστρου Πλαταμώνα. Οι επιχειρηματίες κατασκεύασαν σε σιδηρουργείο της Κατερίνης τέσσερα κατάλληλα διασκευασμένα βαγόνια, τα οποία μπήκαν στην υφιστάμενη γραμμή, και αποτελούν τους χώρους του καταστήματος εστίασης «Gallaria» το οποίο τέθηκε σε λειτουργία το 2017. Οι ενοικιαστές είχαν καταθέσει τη μελέτη για τις κατασκευές στο υπουργείο Πολιτισμού, το οποίο μετά από κάποιες παρατηρήσεις –για να μην υπάρχουν μόνιμες κατασκευές!– την ενέκρινε. Η επένδυση διαφημίστηκε για την πρωτοτυπία της σε ένα σκηνικό που παρέπεμπε στις αρχές του 1900. Στα χρόνια που μεσολάβησαν η επιχείρηση έριχνε κάθε χρόνο άμμο –προκειμένου να εκμεταλλεύεται τον βραχώδη χώρο της ακτογραμμής για ξαπλώστρες–, αλλά η θάλασσα όπως είναι λογικό την έπαιρνε και την επόμενη χρονιά έπρεπε να επαναλάβουν τις ρίψεις.

Η σταδιακή επέκταση, με την προσθήκη άμμου από τον ιδιώτη για τη δημιουργία χώρου όπου τοποθετούνται ξαπλώστρες

Σε μήκος 65 μ.

Το 2023 η επιχείρηση αποφάσισε να προχωρήσει σε κάτι… πιο δραστικό: να μπαζώσει με βράχους και λατύπες την ακτή σε μήκος σχεδόν 65 μέτρων! Η επέμβαση επί του τοπίου είναι εξόφθαλμη. Ακολούθησαν καταγγελίες για το μπάζωμα με αποτέλεσμα στις αρχές Νοεμβρίου του 2023 η Εφορεία Αρχαιοτήτων Πιερίας να προχωρήσει σε αυτοψία (2-11-2023) με την οποία διαπιστώνει το μπάζωμα και εκδίδει σήμα διακοπής εργασιών «στην παραλία Παντελεήμωνος, περιοχή καφέ “Gallaria”, Δ. Δίου Ολύμπου, Π.Ε. Πιερίας, εντός της Ζώνης Α΄ αρχαίου Ηρακλείου και βυζαντινού Πλαταμώνος». Οπως αναφέρει μετά από καταγγελίες και ύστερα από αυτοψία της ΕΦΑ Πιερίας «στην παραλία Παντελεήμωνος, στο ΒΑ άκρο του λόφου του Κάστρου Πλαταμώνα, στην άμεση περιοχή του καφέ/beach bar “Gallaria”, διαπιστώθηκαν σημαντικές επεμβάσεις επιχωμάτωσης με βράχους και λατύπες επί της παραλίας με αποτέλεσμα τη δημιουργία νέου πλατώματος εντός και επί της ακτογραμμής»! Η Εφορεία θύμιζε στο σήμα της ότι ο χώρος των επεμβάσεων εντάσσεται εντός της θεσμοθετημένης Ζώνης Α’ απολύτου προστασίας του αρχαίου Ηρακλείου και βυζαντινού Πλαταμώνος, και ζητούσε άμεση διακοπή εργασιών. Σύμφωνα με πληροφορίες της «Εφ.Συν.», λίγες μέρες αργότερα η ΕΦΑ Πιερίας προσέφυγε στον εισαγγελέα Πρωτοδικών Κατερίνης για τις παράνομες εργασίες.

Κάπου εκεί χάνονται οι… τροχιές στη σιωπή. Κανείς δεν γνωρίζει τι έκανε η Εισαγγελία ούτε αν υπήρξε παρέμβαση του υπουργείου Πολιτισμού και προς ποια κατεύθυνση. Αγνωστο τι είπε επί του θέματος το Λιμεναρχείο ή η ΕΤΑΔ. Το θέμα είναι ότι η παρέμβαση ολοκληρώθηκε χωρίς προσκόμματα και δεν είναι λίγοι αυτοί που σημειώνουν με νόημα τη σχέση των ιδιοκτητών του καταστήματος με τη Ν.Δ.

Οι εργασίες, τον Οκτώβριο του 2023. Διακρίνονται μπροστά από τον εκσκαφέα οι μεγάλες πέτρες που έχουν βάλει στην ακτή

Πολλά ερωτήματα

Η «Εφ.Συν.» επικοινώνησε με τον Γιώργο Τζόβα, ο οποίος μας είπε ότι «ήρθαν εδώ και είδαν διάφοροι τι συνέβαινε, όλες οι ενέργειες που έγιναν είναι νόμιμες» και ότι έχουν άδειες από το Λιμεναρχείο και την Περιφέρεια (;). Ζητήσαμε να μας στείλει ένα έγγραφο στο οποίο να φαίνεται η έγκριση των εργασιών, αλλά κάτι τέτοιο δεν στάθηκε δυνατό, μάλιστα μας παρέπεμψε στον πολιτικό μηχανικό του έργου (Η.Σ.) ο οποίος καθόλου δεν προθυμοποιήθηκε να βοηθήσει, λέγοντας κι αυτός ότι «υπάρχουν οι άδειες» και μας παρέπεμπε σε άρθρο νόμου που δεν τον θυμόταν ακριβώς. Κανένας τους επίσης δεν μας έδωσε στοιχεία εγγράφου για την «επιτροπή» που είχε πάει και είχε δει την κατάσταση. Ο κ. Τζόβας, πάντως, έκανε μερικά ενδιαφέροντα σχόλια: «Η διάβρωση στο σημείο από τη θάλασσα είχε προχωρήσει τόσο που κανονικά θα έπρεπε να με πληρώσουν για να κάνω το έργο και όχι να βάλω τα χρήματά μου, αφήστε που η παρέμβαση έπρεπε να γίνει από χρόνια». Εν ολίγοις, «μερικοί βγάζουν τις κακίες τους αντί να πούνε κι ένα ευχαριστώ».

Απομένουν λοιπόν πολλά ερωτήματα. Αν η επιχείρηση διαθέτει άδειες, ποιος τις χορήγησε; Υπάρχει και άδεια από την Εφορεία Αρχαιοτήτων και το ΥΠΠΟΑ; Αν δεν υπάρχουν, ποιος και γιατί δεν κινήθηκε; Σε ποια φάση βρίσκεται η καταγγελία στην Εισαγγελία Κατερίνης; Θα κινηθεί έστω και τώρα το ΥΠΠΟΑ, αφού νομικά μπορεί να καταγγείλει ακόμη και τη σύμβαση ενοικίασης;

Και –τι ειρωνεία!– μπορεί όλα αυτά να μην έχουν πια καμία σημασία, αφού η κυβέρνηση αποφάσισε να δώσει με τροπολογία παράταση σε δήμους μέχρι τον Ιανουάριο του 2025 προκειμένου να νομιμοποιούν παράνομες κατασκευές (προβλήτες και μπαζώματα) για να μισθώνονται στη συνέχεια σε καφετέριες και ταβέρνες.

 efsyn.gr

banner-article

Ροη ειδήσεων