Ο Θόδωρος Πολυχρονιάδης, που έφυγε πριν λίγες μέρες από τη ζωή και ο Οδυσσέας Γωνιάδης συναντήθηκαν στο δρόμο του Πολιτισμού, με αφετηρία το κοινό τους πάθος γι’ αυτόν. Η συνάντησή τους στα πρώτα χρόνια της Μεταπολίτευσης έφερε καρπούς, που κανείς μας δεν ξεχνά καθώς και οι δυο σε συνεργασία, ο ένας, ο Οδυσσέας Γωνιάδης, Διευθυντής της Στέγης και ο άλλος, ο Θόδωρος Πολυχρονιάδης μέλος του Δ. Σ της, έκαναν τον Πολιτισμό να ανθίσει προσφέροντάς στην πόλη μια γεύση του αξέχαστη.
Το γράμμα του Οδυσσέα Γωνιάδη φωτίζει με συγκινητικό τρόπο και την προσφορά του Θόδωρου Πολυχρονιάδη στον Πολιτισμό και τον χαρακτήρα του.
far
………………….
Εν Αράχω Ημαθίας 15 Ιουλίου 2024
Αγαπητέ Θόδωρε
Μην κλείσεις τη ζεστή αγκαλιά σου, που την άνοιξες και μ’ έβαλες μέσα και με κράτησες γελαστός κάτω από τη σκέπη σου όλα τα χρόνια της συνεργασίας μας κι ακόμη πιο πολύ.
Σου γράφω σήμερα όχι για να τονίσω την άριστη συνεργασία που είχαμε, αλλά για να σου θυμίσω να έχεις πάντα μαζί σου το μαύρο βιβλιαράκι – ημερολόγιο σημειώσεων, για το οποίο ο αείμνηστος Δήμαρχος και Πρόεδρος της Στέγης Γραμμάτων & Τεχνών της Βέροιας, Τσελέπογλου, σου έλεγε “Πάλι αυτό το μαύρο βιβλιαράκι;”
Όμως εκείνο το βιβλιαράκι ήταν ένα όργανο δουλειάς, που δεν το αποχωριζόσουν ποτέ, επειδή εκεί είχες γραμμένες τις αποφάσεις του Δ.Σ. της Στέγης και με βάση αυτό μ’ έπαιρνες πρωί – πρωί στο τηλέφωνο, για να μου θυμίσεις τι έπρεπε να κάνουμε.
Θόδωρε, γιατί βιάστηκες να φύγεις…
Όμως, εκεί που πας, ο Νικηφόρος Βρεττάκος, ο Μάνος Χατζιδάκις, ο συνονόματος σου ο Θόδωρος Αντωνίου και όλες οι προσωπικότητες που καλέσαμε και ήρθαν στο Λαϊκό Πανεπιστήμιο της Βέροιας, που άνθισε εκείνα τα πρώτα χρόνια της Μεταπολίτευσης, σε περιμένουν, σε περιμένουν να σε χαιρετήσουν.
Χαιρέτα τους κι από μέρους μου και μην τους βάλεις αμέσως στη… δουλειά!
Α, ρε Θόδωρε, πώς ζει κανείς χωρίς το τρανταχτό σου γέλιο; Μου ανέβαζες την ενεργητικότητα…
Θόδωρε της Βέροιας, γεια σου…
Σ΄ευχαριστώ που με ήθελες δίπλα σου πάντα…
Οδυσσέας
……………………..
*Στη φωτογραφία της Φαρέτρας ο Οδυσσέας Γωνιάδης με τον Θόδωρο Πολυχρονιάδη μετά από θεατρική παράσταση πριν πέντε χρόνια, τον Νοέμβριο του 2019.
………………………