Άρθρα Κόσμος

“Εξοργίζει το αφήγημα Νετανιάχου για το ποιος ευθύνεται για τον λιμό στη Γάζα” / γράφει ο Χρίστος Καλουντζόγλου

Τα Ηνωμένα Έθνη προειδοποιούν για λιμό στην Λωρίδα της Γάζας και ο Μάικλ Φάχρι, υπεύθυνος της υπηρεσίας του ΟΗΕ για το δικαίωμα στη σίτιση, κατηγορεί ευθέως το Ισραήλ ότι οδηγεί εσκεμμένα τους Παλαιστίνιους της Γάζας στον θάνατο από πείνα.

Η υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας, Αναλένα Μπέρμποκ, την οποία ουδείς θα τολμούσε να χαρακτηρίσει φιλο-Παλαιστίνια, δήλωσε ότι οι κάτοικοι της Γάζας είναι πιο κοντά στον θάνατο, παρά στη ζωή.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν διεμήνυσε στην ισραηλινή ηγεσία ότι πρέπει να κάνει περισσότερα για να αυξηθεί η ροή ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα. Ούτε ο Μπάιντεν κατελήφθη αιφνιδίως από φιλο-παλαιστινιακά αισθήματα.

Απαντώντας στις επικρίσεις αυτές, ο ισραηλινός πρωθυπουργός, Μπένζαμιν Νετανιάχου δήλωσε στο Politico: «Δεν έχουμε τέτοια πληροφόρηση (για λιμό). Δεν είναι αυτή η πληροφόρηση που έχουμε. Το παρακολουθούμε στενά. Το πιο σημαντικό- δεν είναι αυτή η πολιτική μας. Οι πολιτικές μας αποβλέπουν στην είσοδο όσο γίνεται περισσότερης ανθρωπιστικής βοήθειας».

Με βάση την πληροφόρηση που έχει ο κύριος Νετανιάχου, σφάλλουν τα Ηνωμένα Έθνη, που υποστηρίζουν ότι το ένα στα έξι παιδιά κάτω των δύο χρόνων στην βόρεια Γάζα πάσχουν από οξύ υποσιτισμό. Ομοίως σφάλλει και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας που λέει ότι τα παιδιά στην Γάζα υποσιτίζονται μέχρι θανάτου.

Κατά τον κύριο Νετανιάχου το ζήτημα είναι η εξάλειψη της Χαμάς. Αλλά επειδή η Χαμάς, κατά γενική ομολογία, έχει βαθιές ρίζες στην παλαιστινιακή κοινωνία στην Γάζα, κάποιο μέρος της βοήθειας που προορίζεται για τους άμαχους αναπόφευκτα καταλήγει στους μαχητές της Χαμάς, τους οποίους θέλει να εξαλείψει το Ισραήλ.

Στην ερώτηση γιατί το Ισραήλ δεν επιτρέπει να αυξηθεί η βοήθεια που μεταφέρεται με φορτηγά στην Γάζα, ο Νετανιάχου απάντησε: «η Χαμάς έρχεται και κλέβει τα τρόφιμα» και πρόσθεσε ότι στρατηγικός στόχος της Χαμάς είναι να οδηγήσει σε δραματική κατάσταση τους Παλαιστίνιους αμάχους ώστε να ασκηθούν πιέσεις από τη διεθνή κοινότητα για τερματισμό του πολέμου.

Πιέσεις στις οποίες ο κύριος Νετανιάχου δεν έχει καμία διάθεση να υποκύψει, αφού είπε ορθά κοφτά πως σκοπεύει να δώσει εντολή στον στρατό του να μπει στη Ράφα, όπου συνωστίζονται πάνω από 1,5 εκατομμύριο άμαχοι, παρότι οι πάντες του λένε πως αυτή είναι κόκκινη γραμμή.

Οφείλουμε πάντως να παραδεχτούμε πως είναι μία «κόκκινη γραμμή» στα λόγια, αφού ο πρόεδρος Μπάιντεν που χρησιμοποίησε αυτόν τον όρο έσπευσε να προσθέσει με νόημα και σχεδόν απολογούμενος πως «είναι μια κόκκινη γραμμή, αλλά δεν πρόκειται να απομακρυνθώ ποτέ από το Ισραήλ». Η λογική Μπάιντεν είναι ότι  «η άμυνα του Ισραήλ είναι ακόμα κρίσιμη, επομένως δεν υπάρχει κόκκινη γραμμή που θα κόψει όλα τα όπλα». Ο πρόεδρος Μπάιντεν αναφερόταν στα αμερικανικά όπλα και πυρομαχικά που χρησιμοποιεί ο ισραηλινός στρατός για να ισοπεδώνει τα παλαιστινιακά εδάφη.

Παίρνοντας την σκυτάλη από τον ένοικο του Λευκού Οίκου, ο πρωθυπουργός του Ισραήλ επέρριψε την ευθύνη για την ανθρωπιστική καταστροφή στους Παλαιστίνιους, ισχυριζόμενος πως αυτή είναι η στρατηγικής τους- ο θάνατος: «Οι θάνατοι και η πείνα είναι για μας μια τραγωδία. Γι αυτούς, είναι στρατηγική. Νομίζουν ότι αυτή η στρατηγική θα τους βοηθήσει να αυξήσουν την πίεση στο Ισραήλ για να σταματήσει τον πόλεμο, να τους δώσει χώρο για να επαναλάβουν την σφαγή της 7ης Οκτωβρίου».

 Ως εκ τούτου, το αφήγημα Νετανιάχου είναι  ότι αν κάποιος φταίει που πεθαίνουν παιδιά από την πείνα στη Γάζα, είναι η Χαμάς και μόνο η Χαμάς. Αφήγημα που ακούγεται με κατανόηση στην Ουάσινγκτον, στο Βερολίνο, στις Βρυξέλλες και σε άλλες πρωτεύουσες του αυτοαποκαλούμενου «πολιτισμένου κόσμου»…

 topontiki.gr

———

banner-article

Δημοφιλή άρθρα

  • Εβδομάδας