Βέροια

Κυνοκομείο Βεροίας, ώρα μηδέν

Φωτογραφία:  Η διαβίωση του “134” και όλων των υπολοίπων
Αιμιλία Καλπάκη*

Ο Δήμαρχος της Βέροιας και ο αντιδήμαρχος υπεύθυνος για το κυνοκομείο μπορεί να επαίρονται για την νίκη τους στις πρόσφατες αυτοδιοικητικές εκλογές, όμως κατ’ ουδένα τρόπο δεν μπορεί να αισθάνονται υπερήφανοι για το κυνοκαμείο0 τους. Συγκεκριμένα το κυνοκομείο Βεροίας είναι ένα κολαστήριο χειρότερο από ποτέ. Ο μακροχρόνιος εγκλεισμός σε άθλια κλουβιά με άθλια τροφή 170-200 σκύλων, έχει σαν συνέπεια στην ασυλοποίησή τους, αρρώστιες, επιδημίες θανάτους. Διαφάνεια δεν υπάρχει. Οι υιοθεσίες δεν γίνονται γνωστές στα μέλη της πενταμελούς Επιτροπής διαχείρισης αδεσπότων του Δήμου όπως ορίζει ο Νόμος.

Έτσι δεν γνωρίζουμε που πάνε τα ζώα. Ξέρουμε όμως  πολύ καλά ότι γίνονται παράνομες εγκαταλείψεις σκύλων στα βουνά, στην ύπαιθρο χωρίς μέριμνα το Δήμου για ποτίστρες και ταΐστρες σύμφωνα με τον Νόμο.

Για 15 ολόκληρα χρόνια το κυνοκομείο λειτουργούσε παράνομα. Τα τελευταία 6 (έξι) χρόνια πήρε άδεια λειτουργίας με τους δικούς μας δικαστικούς αγώνες του Φιλοζαωϊκού Ομίλου Ημαθίας (ΦΟΗ)

Πήρε άδεια όμως για 17 ζώα όχι για 200 ζώα. Πολλά ζώα έχουν περισυλλεγεί χωρίς να είναι επιθετικά άνευ λόγου και αιτίας.

Από σκοπιμότητα με εντολή άνωθεν. Τα ζώα δεν προαυλίζονται ποτέ. Αυτά που περισυλλέγονται μεταφέρονται εδώ και ενάμιση χρόνο με αυτοκίνητο-καρότσα τελείως ακατάλληλο και επικίνδυνο για τη μεταφορά τους τόσο για τα ζώα όσο και για τον εργαζόμενο.

Μόνιμες ακαθαρσίες δίπλα στα «προσωρινά» κλουβιά που φιλοξενούν(;) σκυλιά, εδώ και έναν χρόνο

Το πιο σημαντικό: Για μεγάλα χρονικά διαστήματα το κυνοκομείο Βεροίας δεν διαθέτει κτηνίατρο, ενώ θάπρεπε γι’ αυτόν τον υπερβολικό αριθμό ζώων, να διαθέτει τουλάχιστον δύο μόνιμους κτηνιάτρους.Οι συμβασιούχοι οκταμηνίτες κτηνίατροι που προσλαμβάνονται είναι συνήθως άπειροι. Ο δε τελευταίος συμβασιούχος κτηνίατρος είχε άγνοια στη στείρωση θηλυκών σκύλων.

Και αυτό το έργο επαναλαμβάνεται εδώ και πολλά χρόνια. Δεν ιδρώνει το αυτί κανενός υπευθύνου; Το προσωπικό δεν είναι αρκετό και έχει άγνοια αντικειμένου και έλλειψη ζήλου.

Η επιτροπή διαχείρισης αδεσπότων ζώων σπανίως συνέρχεται και όταν αυτή συνέρχεται, τα ερωτήματά μας δεν απαντώνται όπως πχ γιατί στην επιτροπή διαχείρισης είναι μέλος της προμηθευτής ζωοτροφών του κυνοκομείου, ή γιατί ο εκπαιδευτής δεν πατάει το πόδι του στο κυνοκομείο.

Τέλος παρά τη χρηματοδότηση που λαμβάνει ο Δήμος και τα χρήματα που προέρχονται από τους φόρους που πληρώνουν οι πολίτες αδυνατεί να ανταποκριθεί στις ανάγκες του κυνοκομείου γι’ αυτό υπεύθυνο άτομο με επιτελική θέση έκανε έκκληση για βοήθεια δηλαδή προσφορά τροφών, φαρμάκων, tsips κλπ στο κυνοκομείο και προτροπή γνωστοποίησης των άθλιων συνθηκών του κυνοκομείου Βεροίας.

Αυτοί είναι οι κυριότεροι λόγοι που κάνουν τη ζωή των ζώων αβίωτη.

Εμείς ο ΦΟΗ ο Φιλοζωϊκός Όμιλος Ημαθίας έχουμε προτείνει τα εξής μέτρα.

1.       Μόνιμος κτηνίατρος

2.       Βελτίωση των εγκαταστάσεων και των συνθηκών διαβίωσης των ζώων.

3.       Στειρώσεις και μετά την κτηνιατρική διαχείριση του ζώου.

4.       Επανένταξη στην περιοχή απ’ όπου έχει περισυλεγεί με μέριμνα του Δήμου σε συτνεργασία με εθελοντές φιλόζωους, φιλοζωϊκά σωματεία.

5.       Μηνιαία σύγκληση της επιτροπής διαχείρισης αδεσπότων για την αποτελεσματικότερη διαχείρισή των.

6.       Έλεγχοι σε κτηνοτρόφους και κυνηγούς αλλά και τους ιδιοκτήτες δεσποζομένων ζώων από τα οποία προέρχονται τα αδέσποτα.

7.       Εφαρμογή του Νόμου

Η πρόεδρος του ΦΟΗ

Φιλοζωϊκού Ομίλου Ημαθίας

*Αιμιλία Καλπάκη

Έτος ιδρύσεως του ΦΟΗ 1993

Τηλ 6984565524

Μέλος της πενταμελούς Επιτροπής Διαχείρισης Αδέσποτων  του Δήμου

banner-article

Ροη ειδήσεων

Ο Λόμπο