Βέροια Λαογραφία Πολιτισμός Ρεπορτάζ Τοπικά

Οι Μωμόγεροι της Ευξείνου Λέσχης Βέροιας στους δρόμους της πόλης, ξεσηκώνοντας τον κόσμο / Ένα δρώμενο που νικά το χρόνο

Οι Μωμόγεροι ή Μωμόεροι μεταφέρονται εδώ και χρόνια ως δρώμενο από τον μακρινό Πόντο στην Βέροια από την Εύξεινο Λέσχη της, που αποτελεί ένα φυτώριο Πολιτισμού και παράδοσης,  γέφυρα ανάμεσα στο παρελθόν και το παρόν.

Ξεκινώντας από το πρωί  με τις στολές τους είχαν τους θαυμαστές τους, που τους ακολουθούσαν σ’ όλες τις στάσεις τους για να αναπαραστήσουν με χορό και μιμητικές κινήσεις το λαϊκό δρώμενο, που είναι δεμένο με το Δωδεκαήμερο και την αλλαγή της εποχής και του χρόνου.

Η UNESCO ενέταξε το δρώμενο στην Άυλη Παγκόσμια Πολιτιστική Κληρονομιά κι αυτό αποδεικνύει τη σημασία του για τον Πολιτισμό.

Στο σταυροδρόμι της Αγοράς, Ιποκράτους και Προφήτη Ηλία, οι Μωμόγεροι με πλήθος κόσμου γύρω τους, πότε να τους θαυμάζει και να τους καμαρώνει και πότε να συμμετέχει κι αυτός στο δρώμενο χορεύοντας, αφού είχε πάρει τη μορφή λαϊκού γλεντιού πια , ενθουσίασαν για μια ακόμη φορά. Η Εύξεινος Λέσχη της Βέροιας είναι πάντα εγγύηση ποιότητας, σοβαρότητας και υπεύθυνης διαφύλαξης της παράδοσης.

Ο Πρόεδρος Χαράλαμπος Καπουρτίδης είπε στην ΕΡΤ3, που ήταν παρούσα με συνεργείο της, για το δρώμενο και την απήχηση του δρώμενου:

“Για άλλη μια χρονιά η Εύξεινος Λέσχη Βέροιας σε συνεργασία με το Δήμο ξεσήκωσε τον κόσμο της πόλης.

Για μας ο μοναδικός δρόμος που ακολουθούμε είναι ο δρόμος της παράδοσης. Κι αν βλέπετε και παιδιά στο δρώμενο είναι γιατί δίνουμε τη σκυτάλη στην άλλη γενιά για να συνεχίσει.

Είμαστε κορυφαίο σωματείο στο χώρο του Ποντιακού Ελληνισμού και το δρώμενό μας αυτό δεν το πήγαμε μόνο σε άλλες ελληνικές πόλεις , το φτάσαμε μέχρι τον Καναδά, στο Τορόντο.

Το πόσο το περιμένει ο κόσμος και πόσο αρέσει φαίνεται κι από τα πάνω από 200 άτομα, που μας ακολουθούν από το πρωί!”

Τελικά η δύναμη της παράδοσης μπορεί να νικήσει το χρόνο και τη φθορά του, όταν την υπηρετούν άνθρωποι που της έχουν αφιερωθεί, που τη ζουν!

Στο δρώμενο αυτό παρουσιάζεται η αναγέννηση της φύσης με την αλλαγή του νέου έτους και έχει σκοπό σάτιρας. Αναπαρίσταται η ιστορία του Κιτί Γοτσά.  Μέρος των συμμετεχόντων φοράνε τομάρια ζώων, ενώ άλλοι ντύνονται με στολές ανθρώπων οπλισμένων με σπαθιά και έχουν την μορφή γεροντικών προσώπων

Ο θίασος παραδοσιακά τριγυρνά στις αυλές των σπιτιών. Στο δρώμενο οι πρωταγωνιστές είναι τρεις, ο γέρος Κιτί Γοτσά, η νύφη και ο “αράπης”. Η αλλαγή του χρόνου και η αναγέννηση της φύσης συμβολίζεται με τη νύφη η οποία ερωτοτροπεί με τον νέο (ο νέος είναι ο χαρακτήρας “αράπης”). Στο δρώμενο εναλλάσσεται η απαγωγή της νύφης από τον νέο “αράπη” με τον γέρο Κιτί Γοτσά.

Επίσης, στο δρώμενο συμμετέχουν και ο διάβολος που συνήθως κάνει “αταξίες” και πειράγματα στα σπίτια που επισκέπτονται. Ο αστυνόμος είναι ένας χαρακτήρας που φροντίζει για την τάξη και την ασφάλεια και συνήθως όποιος πειράξει τη νύφη ή το γέρο (ή γριά) είναι υπεύθυνος για την επιβολή προστίμων. Υπάρχει ο χαρακτήρας του γιατρού που είναι υπεύθυνος για την σωματική και ψυχική υγεία των συμμετεχόντων και μπορεί να προβεί σε εξετάσεις και χορήγηση φαρμάκων όπου απαιτείται. Όλα γίνονται σε ένα κλίμα χαράς και πειραγμάτων και όλοι οι συμμετέχοντες διασκεδάζουν και ξορκίζουν το κακό. (wikipedia)

Φωτογραφίες: faretra.info

…………………

banner-article

Ροη ειδήσεων