Αθλητικά Άρθρα Ελλάδα Κοινωνία Πολιτική

Άρθρο – παρέμβαση του ακαδημαϊκού και υποψήφιου δημοτικού συμβούλου με τη Λαϊκή Συσπείρωση, Δημήτρη Ραπτάκη, για το ΟΑΚΑ

Κάθε μέρα νέα «Τέμπη», τώρα στο ΟΑΚΑ. Παίζουν με τις ζωές μας παντού!

Δημήτρης Ραπτάκης*

«Παίζουν με τις ζωές μας παντού. Παντού είμαστε εκτεθειμένοι απέναντι σε ασυντήρητες κι επικίνδυνες υποδομές» ή αλλιώς ΟΑΚΑ – ΑΠΘ, 30 χρόνια …«δρόμος»! Τόση είναι η «μέση» ηλικιακή διαφορά των Ολυμπιακών υποδομών και αυτών του ΑΠΘ, σε βάρος του δεύτερου! Το ΟΑΚΑ, μαζί και το ποδηλατοδρόμιο, έχουν 20 χρόνια ζωής, δηλαδή με τις διαχρονικά ισχύουσες πολιτικές 20 χρόνια πλήρους εγκατάλειψης, δηλαδή μη συντήρησης, και τελικά 20 χρόνια έκθεσης σε κίνδυνο …κατά συρροή! Αν για τις πρόσφατες Ολυμπιακές εγκαταστάσεις, οι μελέτες αποφαίνονται ασμένως το «σφράγισμά» τους μέχρι την αποκατάσταση της στατικής τους επάρκειας, για το ΑΠΘ (εντός και εκτός campus) τι θα πρέπει να γίνει; Με αφορμή, λοιπόν, το «πάμε και όπου βγει» του ΟΑΚΑ, να θυμίσουμε ότι το ΑΠΘ, με τις κτιριακές υποδομές του, έχοντας μέση «ανηγμένη» ηλικία πλέον των 50 χρόνων (για ορισμένες σχολές, δε, πολύ πέρα και από την οριζόμενη ηλικία – των 50 χρόνων – στους σεισμικούς κανονισμούς), «περιμένει» και υπομένει 20 χρόνια τώρα, με ευθύνη των κυβερνήσεων και των διοικήσεών του!

Τρεις δεκαετίες μόλις μετά τον μέσο χρόνο κατασκευής του κτιριακού αποθέματος, δηλαδή το 2003/4, ομάδα εξειδικευμένων συνάδελφων του Τμήματος Πολιτικών Μηχανικών του ΑΠΘ, με βαθμονομημένες εκτιμήσεις (στις Α’ και Β’ φάσεις του προσεισμικού ελέγχου) για το σύνολο των τότε υποδομών του, διαπίστωνε την κατάσταση από μέτρια έως κακή (και ακόμη χειρότερη!, για τα σύνολα των 331 νοσοκομειακών και 167 σχολικών υποδομών στην πόλη). Σήμερα, 20 χρόνια μετά 2003/4, η κατάσταση των υποδομών είναι ακόμη χειρότερη, για τρεις τουλάχιστον λόγους: Καθώς, από τότε έχει προστεθεί η επιπλέον εικοσαετής γήρανση με την αντίστοιχη κόπωσή της! Επιπλέον της γήρανσης – κόπωσης, η διαχρονικά πλήρης ανυπαρξία συντήρησης, που αποτελεί σημαντική επιβάρυνση στην επαύξηση τις τρωτότητας και της στατικής ανεπάρκειας του κτιριακού αποθέματος. Για δε τις απαιτούμενες από το κανονιστικό πλαίσιο επεμβάσεις, για αποφυγή πιθανών καταρρεύσεων των από τότε διαπιστωμένων περιπτώσεων, ούτε λόγος!

Εκτός από τη γήρανση και τη μη συντήρηση, η κτιριακή υποδομή υποβάλλεται συνεχώς σε πρόσθετες επιβαρυντικές επιδράσεις, όπως διάβρωση – αποφλοίωση και μετακινήσεις – καθιζήσεις, εξαιτίας και πλημμυρικών φαινομένων (σφοδρές βροχοπτώσεις και ανεπαρκές αποχετευτικό σύστημα), σε θεμελιώσεις με πλημμυρισμένα υπόγεια (βλ. Πολυτεχνική, Νέα Φιλοσοφική, Θεολογική, Κτίριο Διοίκησης κ.ά.). Σήμερα, 45 χρόνια μετά τον ισχυρό σεισμό (μεγέθους 6,5 Ρίχτερ) του 1978, που έπληξε την ευρύτερη περιοχή της Θεσσαλονίκης, και την ίδια την πόλη, με μακρόχρονες επιπτώσεις σε όλα τα επίπεδα της κοινωνικής ζωής, είναι ζωτικής σημασίας και επιτακτική ανάγκη η συνεχής μέριμνα για τους απαραίτητους προσεισμικούς ελέγχους σε γερασμένα νοσοκομεία, προβληματικές πανεπιστημιακές εγκαταστάσεις ανεξαρτήτως ηλικίας, σχολικές μονάδες της περιφέρειας και χιλιάδες ευάλωτες λαϊκές κατοικίες.

Αντίθετα, οι κυβερνήσεις διαχρονικά με πολιτικές προσηλωμένες στο «ζύγι» κόστους – οφέλους όχι μόνο δεν ενισχύουν τους ερευνητικούς φορείς πρόληψης και θωράκισης από φυσικές καταστροφές (Ερευνητικά Κέντρα και ΑΕΙ), αλλά τους υποβαθμίζουν όλο και περισσότερο με τη χρόνια υποχρηματοδότηση – υποστελέχωση, με τελικό σκοπό τον ασφυκτικό πολιτικό έλεγχό τους ακόμη και με την αδρανοποίησή τους. Αυτή την πολιτική ακολούθησαν οι κυβερνήσεις, για παράδειγμα στα χρόνια των μνημονίων με τον μοναδικό εθνικής εμβέλειας ερευνητικό φορέα, το Ινστιτούτο Τεχνικής Σεισμολογίας & Αντισεισμικών Κατασκευών (ΙΤΣΑΚ), με κύριο αντικείμενο την αντισεισμική πρόληψη και θωράκιση των υποδομών. Παρόμοια πολιτική ακολούθησαν με τα ΕΘΙΑΓΕ, με αντικείμενο στην αγροτική – δασολογική και κτηνιατρική έρευνα. Η σημερινή κυβέρνηση επιχειρεί να κάνει το ίδιο, στον πιο μακραίωνο φορέα έρευνας της χώρας μας, το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών, επιδιώκοντας να το εντάξει σε υπουργείο!

Οσο για το ΟΑΚΑ και άλλες αθλητικές εγκαταστάσεις… Τα ερωτήματα, όπως επισημαίνει το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ, είναι αμείλικτα:

  • Δεν γνώριζαν την κατάσταση όταν τον περασμένο Δεκέμβρη ο πρωθυπουργός παρουσίαζε με φιέστα τη λεγόμενη αξιοποίηση των Ολυμπιακών εγκαταστάσεων;
  • Δεν γνώριζαν τη μελέτη στο ΟΑΚΑ;
  • Δεν γνώριζαν την κατάσταση σε άλλες εγκαταστάσεις, όπως στο Καυταντζόγλειο, που λόγω ακαταλληλότητας δεν πήρε αδειοδότηση;
  • Πώς άφησαν να περάσει σχεδόν ένας χρόνος αφήνοντας εκτεθειμένους χιλιάδες θεατές και αθλητές; Σημειωτέον, πρόσφατα βρέθηκαν στο ΟΑΚΑ 120.000 θεατές.
  • Δεν διάβασαν ποτέ τις προειδοποιήσεις που υπήρχαν από τον κόσμο του αθλητισμού ότι το ΟΑΚΑ παραμένει ασυντήρητο από το 2004, όπως και το στέγαστρο;…

Το «πάμε και όπου βγει» για το έγκλημα στα τρένα (Τέμπη), τις περιβαλλοντοκτόνες πυρκαγιές σε Ρόδο, Μαγνησία, Αττικο-Βοιωτία, Εβρο, τις καταστροφικές πλημμύρες στον τροφοδότη Θεσσαλικό κάμπο και εσχάτως για τις μέχρι χτες κατάμεστες Ολυμπιακές εγκαταστάσεις, δείχνει τον …δρόμο και για το ΑΠΘ, αν δεν «το πάρουμε αλλιώς». Γι αυτό στις 8 Οκτώβρη στηρίζουμε παντού, μαζικά Λαϊκή Συσπείρωση.

Δημήτρης ΡΑΠΤΑΚΗΣ
Καθηγητής Γεωτεχνικής Σεισμικής Μηχανικής και Τεχνικής Σεισμολογίας στην Πολυτεχνική Σχολή – Τμήμα Πολιτικών Μηχανικών ΑΠΘ, αντιπρόεδρος και προεδρεύων στο ΔΣ του Ενιαίου Συλλόγου Διδακτικού Ερευνητικού Προσωπικού ΑΠΘ,

Υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος με τη «Λαϊκή Συσπείρωση Θεσσαλονίκης»

banner-article

Ροη ειδήσεων