Επιστήμη Περιβάλλον

Φεγγάρι του Θερισμού η υπερπανσέληνος απόψε

Ορατή είναι απόψε στον έναστρο ουρανό της Αθήνας η πανσέληνος του Σεπτέμβρη που είναι γνωστή και σαν «Φεγγάρι του Θερισμού».

Η πρώτη πανσέληνος του φθινοπώρου ονομάζεται «Φεγγάρι του Θερισμού» επειδή είναι πιο κοντά στη φθινοπωρινή ισημερία (22 με 23 Σεπτεμβρίου).

Σε αντίθεση με άλλες πανσελήνους, αυτή η πανσέληνος ανατέλλει σχεδόν την ίδια στιγμή (κοντά στο ηλιοβασίλεμα) για αρκετά βράδια στη σειρά. Σε αυτές τις συνθήκες (καιρού επιτρέποντος) οι αγρότες έχουν αρκετές επιπλέον βραδιές με σεληνόφως ώστε να ολοκληρώσουν τη συγκομιδή τους.

Ενώ η πανσέληνος του Σεπτεμβρίου είναι συνήθως γνωστή ως «φεγγάρι του θερισμού», εάν η Πανσέληνος του Οκτωβρίου συμβεί πιο κοντά στην ισημερία από εκείνη του Σεπτεμβρίου, παίρνει το όνομα.

Σε κάθε περίπτωση, η αποψινή πανσέληνος είναι «υπερπανσέληνος», η οποία συμβαίνει όταν η Σελήνη βρίσκεται στο πλησιέστερο σημείο της τροχιάς της γύρω από τη Γη. Η τροχιά του φεγγαριού γύρω από τη Γη είναι ελλειπτική, οπότε κάθε μήνα φτάνει σε ένα κοντινότερο σημείο (περίγειο) και ένα πιο μακρινό (απόγειο).

Το φεγγάρι που βρίσκεται στο περίγειο (δηλαδή στο κοντινότερο σημείο της Γης από τη Σελήνη) εντός 90% του περιγείου σε έναν δεδομένο μήνα, ονομάζεται υπερ-σελήνη. Η αποψινή, θα βρίσκεται σε απόσταση 361,867 χιλιομέτρων από τη Γη και είναι περίπου 5% μεγαλύτερη και 13% φωτεινότερη από τη μέση πανσέληνο.

H επόμενη υπερπανσέληνος θα είναι στις 18 Σεπτεμβρίου 2024.

banner-article

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ