Άρθρα Κόσμος

“Μπλίνκεν εκτός τόπου και χρόνου” / γράφει Γιώργος Τσιάρας

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον είχε όμως και μια σχετικά ειλικρινής συνέντευξη του Αμερικανού επιτελάρχη Μαρκ Μίλεϊ στο BBC, κατά την οποία ο απερχόμενος στρατηγός δήλωσε πως οι Ουκρανοί «έχουν μόλις 30-45 ημέρες για να πετύχουν κάτι στην αντεπίθεσή τους», προτού η κακοκαιρία δυσκολέψει τους ελιγμούς και των δύο στρατών

Ο Αμερικανός υπ. Εξωτερικών τα έκανε για μία ακόμη φορά… μαντάρα κατά την επίσκεψή του στην Ουκρανία, καθώς έδωσε μια φανταστική εκδοχή για ένα συναινετικό τέλος του πολέμου -«με πρωτοβουλία του Πούτιν» αλλά «με απόφαση των Ουκρανών»- και έφερε σε πλήρη αμηχανία το Κίεβο.

Μια τελευταία βόμβα… διασποράς ψευδών ειδήσεων εκτόξευσε κατά την αναχώρησή του από το Κίεβο ο Αντονι Μπλίνκεν: είπε σε συνέντευξή του στο ABC ότι η Ουκρανία είναι έτοιμη για συνομιλίες ειρήνης με τη Ρωσία, αλλά μόνον αν υπάρξει πρωτοβουλία από τον Πούτιν – προσθέτοντας ανερυθρίαστα ότι «για το πώς ακριβώς θα τελειώσει όλο αυτό, πού θα χαραχτούν οι γραμμές [στον χάρτη], θα πρέπει να αποφασίσουν οι Ουκρανοί».

Ταυτόχρονα όμως ο… παραμυθάς υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, που πριν από μόλις ένα μήνα υποστήριξε ότι οι Ουκρανοί έχουν ανακτήσει από τη Ρωσία το 50% των χαμένων εδαφών τους, τόνισε ότι η Ουκρανία δεν παραιτείται από τις αξιώσεις της στα πρώην εδάφη της. «Οσον αφορά τις διαπραγματεύσεις, χρειάζονται δύο για το ταγκό. Μέχρι στιγμής δεν έχουμε δει κανένα σημάδι ότι ο Πούτιν ενδιαφέρεται για τη διπλωματία. Αν θέλει, τότε νομίζω ότι οι Ουκρανοί θα είναι οι πρώτοι που θα μπουν σε διαπραγματεύσεις»…

Φυσικά, τον Μπλίνκεν διέψευσε σχεδόν αμέσως ο ίδιος ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι, ο οποίος σε συνέντευξή του στο CNN είπε, αναφερόμενος στον Πούτιν, πως «δεν μπορείς να κάνεις συμβιβασμό ή να έχεις διάλογο με έναν ψεύτη» και επέμεινε πως ο Ρώσος πρόεδρος «θέλει να καταστρέψει ολόκληρη τη χώρα μας, τα σπίτια μας». Αλλά και στην τελευταία συνέντευξή του στον Economist, o Ζελένσκι είπε πως «είναι κακή στιγμή για τη διπλωματία», αφήνοντας να εννοηθεί ότι πρέπει πρώτα να πετύχει τους στόχους της η ουκρανική αντεπίθεση και μετά να γίνουν οι όποιες ειρηνευτικές επαφές, με την Ουκρανία σε καλύτερη διαπραγματευτική θέση.

Να σημειωθεί εδώ ότι ο Ζελένσκι παραδέχτηκε χτες στο CNN πως η ουκρανική αντεπίθεση δεν πρόκειται να έχει κανένα «happy end», διότι «πολύ απλά δεν είναι ταινία, δεν διαρκεί μιάμιση ώρα», και παραδέχτηκε πως το Κίεβο έχει χάσει πολλούς στρατιώτες στο πεδίο της μάχης. Ειπε ακόμη πως η παροχή όπλων από τη Δύση στις ουκρανικές Ενοπλες Δυνάμεις δεν σημαίνει και την επίτευξη άμεσων αποτελεσμάτων στο πεδίο της μάχης: «Ενώ καθόμαστε και μιλάμε για αυτήν την αντεπίθεση, την οποία προσπαθούν να φέρουν εις πέρας οι Ουκρανοί στρατιώτες και για την οποία πολλοί λένε ότι εξελίσσεται πολύ αργά, αυτή συνεχίζεται» τόνισε ο Ζελένσκι, ο οποίος όπως καταλαβαίνετε απέρριψε κατηγορηματικά κάθε διαπραγμάτευση με τη Ρωσία.

Ο χρόνος τελειώνει

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον είχε όμως και μια σχετικά ειλικρινής συνέντευξη του Αμερικανού επιτελάρχη Μαρκ Μίλεϊ στο BBC, κατά την οποία ο απερχόμενος στρατηγός δήλωσε πως οι Ουκρανοί «έχουν μόλις 30-45 ημέρες για να πετύχουν κάτι στην αντεπίθεσή τους», προτού η κακοκαιρία δυσκολέψει τους ελιγμούς και των δύο στρατών – διαψεύδοντας φυσικά με τη σειρά του τις, αν μη τι άλλο, ανιστόρητες, καθαρά προπαγανδιστικές δηλώσεις Ουκρανών αξιωματούχων, όπως ο επικεφαλής των μυστικών υπηρεσιών Κίριλ Μπουντάνοφ, ότι δήθεν η αντεπίθεση θα συνεχιστεί και τον χειμώνα παρά τη λάσπη και τις δυσκολίες… Ο Μίλεϊ πάντως, που αποχωρεί από το πόστο του στο τέλος του έτους, παραδέχτηκε επίσης ότι η προώθηση είναι πιο αργή από ό,τι αναμενόταν – κάτι που «ομολόγησε» και ο Μπουντάνοφ, σημειώνοντας ότι εκτός από τα ναρκοπέδια, και τα ρωσικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη έχουν παίξει σημαντικό ρόλο στην επιβράδυνση των ουκρανικών Ενόπλων Δυνάμεων.

Με την άμμο της κλεψύδρας να τρέχει ανάποδα και τη δαμόκλειο σπάθη της διακοπής της ξένης βοήθειας σε περίπτωση οριστικού φιάσκου να κρέμεται πάνω από το κεφάλι της, η ουκρανική ηγεσία δεν έχει άλλη επιλογή από τη συνέχιση των αυτοκτονικών, μετωπικών επιθέσεων στις ρωσικές γραμμές άμυνας. Συγκεκριμένα, ουκρανικά στρατεύματα με την υποστήριξη δεκάδων τεθωρακισμένων προσπάθησαν ξανά χτες να προελάσουν στην περιοχή του χωριού Οπιτνόε, αλλά υπέστησαν σοβαρές απώλειες και αποχώρησαν, ενώ οι μάχες συνεχίζονται. Πολύ σκληρές είναι και οι μάχες δυτικά του Μπαχμούτ/ Αρτεμόφσκ, όπου παραδόξως –και κόντρα στις «συστάσεις» του αμερικανικού Πενταγώνου- η Ουκρανία ρίχνει συνεχώς νέες εφεδρείες, περιλαμβανομένων των νεοναζιστικών μονάδων (πλέον έχουν βαπτιστεί «ταξιαρχίες εφόδου») «Αζόφ» και «Αϊντάρ». Πάντως μεταξύ των Ρώσων επιτελών φαίνεται να επικρατεί αρκετή ανησυχία για την πιθανότητα μιας μαζικής ουκρανικής αντεπίθεσης στην περιοχή της πόλης του Ντονέτσκ, καθώς υπάρχουν πληροφορίες για μεγάλη συγκέντρωση δυνάμεων και στρατιωτικού εξοπλισμού στην περιοχή της Αβντίιβκα.

Tα αυτονόητα

Μιας που αναφερθήκαμε στο Ντονέτσκ, να πούμε ότι όπως αναμενόταν το κόμμα «Ενωμένη Ρωσία» του Βλαντίμιρ Πούτιν αναδείχτηκε ο μεγάλος νικητής των αυτοδιοικητικών εκλογών, που διεξήχθησαν σε ολόκληρη τη Ρωσία αλλά και στις τέσσερις προσαρτημένες πρώην ουκρανικές επαρχίες (Ντονέτσκ, Λουγκάνσκ, Ζαπορόζιε και Χερσώνα), μεταξύ 8 και 10 Σεπτεμβρίου. Η κεντρική εκλογική επιτροπή ανακοίνωσε ότι οι υποψήφιοι της «Ενωμένης Ρωσίας» νίκησαν και στις τέσσερις προσαρτηθείσες επαρχίες.

Τέλος, να πούμε ότι επιβεβαιώθηκε χτες και επίσημα από το Κρεμλίνο η θρυλούμενη επίσκεψη στη Ρωσία του ηγέτη της Βόρειας Κορέας, Κιμ Γιονγκ Ουν, που όπως φαίνεται θα γίνει τις αμέσως επόμενες ημέρες, ίσως ακόμη και σήμερα. Πάντως ο Κιμ δεν θα πάει στη Μόσχα, αλλά θα ταξιδέψει με θωρακισμένο τρένο μέχρι το Βλαδιβοστόκ, στη ρωσική Απω Ανατολή, όπου θα συναντηθεί με τον Πούτιν. Και βέβαια όλες οι πληροφορίες συγκλίνουν στο ότι ο Κιμ έχει συμφωνήσει να προμηθεύσει τη Ρωσία με ορισμένα είδη συμβατικών πυρομαχικών αλλά και αντιαρματικούς πυραύλους που έχουν αρχίσει να… λιγοστεύουν, με αντάλλαγμα επισιτιστική βοήθεια, αλλά και προηγμένη ρωσική πυραυλική τεχνολογία.

efsyn.gr

banner-article

Δημοφιλή άρθρα

  • Εβδομάδας