Άρθρα Κόσμος

Παραδοχή Ζελένσκι: Στην Ουκρανία πολεμούν οι Αμερικανοί εναντίον των Ρώσων / γράφει ο Χρίστος Καλουντζόγλου

Όταν το Κρεμλίνο κατηγόρησε τους Αμερικανούς ότι διεξάγουν πόλεμο κατά της Ρωσίας μέσω της Ουκρανίας, η Δύση αντέδρασε με «ιερή αγανάκτηση», διαβεβαιώνοντας σε όλους τους τόνους ότι το μόνο που γίνεται είναι η εκδήλωση της αμέριστης συμπαράστασης προς το Κίεβο που δέχτηκε την επίθεση της Ρωσίας και έχει δικαίωμα να αμυνθεί

Χρίστος Καλουντζόγλου

Με το ημερολόγιο πολέμου να γράφει “ημέρα 494”, το περασμένο 24ωρο, ο ηθοποιός που έγινε πρόεδρος και στη συνέχεια πολέμαρχος, ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι ομολόγησε σε συνέντευξη στο CNN ότι οι Ουκρανοί τελικά διεξάγουν έναν πόλεμο “αντ αυτών”- δηλαδή είναι η αιχμή του δόρατος σε έναν πόλεμο που κάνουν οι Αμερικανοί με τους Ρώσους. Και το ομολόγησε αναφερόμενος στο τελευταίο ταξίδι που έκανε στο Κίεβο ο διευθυντής της CIA, Μπιλ Μπερνς.

Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι είπε στο CNN ότι “εξεπλάγη” που είδε στα media την είδηση για την συνάντησή του με τον επικεφαλής της CIA. «Η επικοινωνία μου με τον αρχηγό της CIA πρέπει να παραμένει πάντα στο παρασκήνιο. Συζητούμε σημαντικά θέματα- τι χρειάζεται η Ουκρανία και πώς η Ουκρανία είναι έτοιμη να ενεργήσει», είπε ο Ζελένσκι αιτιολογώντας την έκπληξή του. Για να προσθέσει (αφαιρώντας κάθε αμφιβολία για τον ρόλο της Ουκρανίας στον πόλεμο αυτόν): «Δεν έχουμε μυστικά από την CIA, γιατί έχουμε καλές σχέσεις και υπάρχει επικοινωνία ανάμεσα στις μυστικές υπηρεσίες των δύο χωρών».

Προφανώς η τελευταία επίσκεψη Μπερνς στο Κίεβο δεν εξέπληξε όσους αντιλαμβάνονται ποιος κινεί τα νήματα στον πόλεμο. Ο βετεράνος διπλωμάτης και επικεφαλής των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών είναι ένας άνθρωπος-κλειδί στα τεκταινόμενα και έχει κάνει πάρα πολλά ταξίδια στο Κίεβο αφότου εκδηλώθηκε η ρωσική εισβολή.

Αλλά είναι τουλάχιστον άκομψο πολιτικά ο πρόεδρος μίας χώρας σε εμπόλεμη κατάσταση να παραδέχεται στην ουσία ότι δίνει αναφορά στον αρχηγό των μυστικών υπηρεσιών μιας τρίτης χώρας, που -θεωρητικά τουλάχιστον- δεν βρίσκεται σε πόλεμο με την Ρωσία…

«Η κατάσταση είναι αρκετά απλή. Έχουμε καλές σχέσεις με τον επικεφαλής της CIA και συνομιλούμε. Του  είπα όλα τα σημαντικά θέματα που αφορούν στο πεδίο της μάχης και τις ανάγκες μας», είπε ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

Η επίσκεψη του Μπερνς στο Κίεβο έγινε πριν εκδηλωθεί η λεγόμενη “ανταρσία Πριγκόζιν”, με την ομιχλώδη κατάληξη και τα πολλά αναπάντητα ερωτήματα, όπως δήλωσε αμερικανική πηγή στο CNN. Άρα, θεωρητικά, αυτό δεν ήταν ένα από τα θέματα συζήτησης.

Πάντως ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι σε πρόσφατη συνέντευξη Τύπου ανέφερε ότι η «εξέγερση Πριγκόζιν έχει επηρεάσει την ρωσική δύναμη πυρός στα πεδία» και αυτό μπορεί να αποδειχτεί επωφελές για την ουκρανική αντεπίθεση. Μάλιστα κατά τον Ζελένσκι, οι ουκρανικές μυστικές υπηρεσίες έχουν στοιχεία που δείχνουν πως το Κρεμλίνο μελετά πολύ προσεκτικά τις συνέπειες της στάσης του αρχηγού της Wagner, καθώς -όπως ισχυρίστηκε- η μισή Ρωσία υποστηρίζει το αφεντικό της παραστρατιωτικής οργάνωσης στη διαμάχη του με την ηγεσία του ρωσικού στρατεύματος.

Αν όντως ισχύουν τα όσα υποστηρίζει ο Ζελένσκι, τότε η ταύτιση των Ρώσων με τις πιο ακραίες εθνικιστικές θέσεις του Πριγκόζιν είναι άσχημα νέα για τους Ουκρανούς και μάλλον δεν θα έπρεπε να επιχαίρει ο Ουκρανός πρόεδρος. Γιατί αν θέλει να βρεθεί κάποια διέξοδος σε αυτό το πολεμικό αδιέξοδο, βασική προϋπόθεση είναι να επικρατήσει η κοινή λογική και όχι ο εθνικιστικός παροξυσμός στο Κρεμλίνο.

Κάτι που θα έπρεπε επίσης να απασχολεί το Κίεβο είναι η εξαιρετικά αργή ανάπτυξη των ουκρανικών δυνάμεων στο πλαίσιο της αντεπίθεσης που επιχειρούν. Παρόλο που η Ουκρανία λέει πως έχουν ανακαταληφθεί 37,4 χιλιάδες τετραγωνικά χιλιόμετρα εδαφών, ο Ζελένσκι έβαλε πολύ ψηλά τον πήχη δηλώνοντας στο CNN ότι στόχος είναι η Κριμαία, που την προσάρτησε η Ρωσία το 2014. «Δεν μπορούμε να φανταστούμε την Ουκρανία χωρίς την Κριμαία. Και όσο η Κριμαία είναι υπό ρωσική κατοχή αυτό σημαίνει ένα πράγμα: ότι ο πόλεμος δεν θα έχει τελειώσει», είπε ο Ζελένσκι. Αλλά όταν ρωτήθηκε αν υπάρχει σενάριο ειρήνευσης χωρίς την Κριμαία, ο Ζελένσκι απάντησε: «Τότε δεν θα πρόκειται για νίκη».

Γνωρίζει όμως πολύ καλά ο Ουκρανός πρόεδρος ότι τόσο στις ΗΠΑ, όσο και στην Ευρώπη έχουν αρχίσει να εκφράζονται επιφυλάξεις για το μέχρι πού μπορεί να φτάσει η ουκρανική αντεπίθεση και πόσο ακόμα μπορεί να συνεχιστεί αυτός ο πόλεμος φθοράς, με ό, τι αυτό προϋποθέτει στο επίπεδο της δυτικής βοήθειας που ρέει προς το Κίεβο.

topontiki.gr

banner-article

Δημοφιλή άρθρα

  • Εβδομάδας