Εκδηλώσεις Πολιτισμός

Στη Νάπολη ο νέος Ύμνος της Μεγάλης Ελλάδας σε σύνθεση Σόνιας Θεοδωρίδου / Σάββατο 27 Μαΐου

Ο ύμνος συντέθηκε μεταξύ Νάπολης και Ελλάδας, χάρη στη συμβολή του συγγραφέα του κειμένου, Δαβίδ Μπράντι, Προέδρου του Συλλόγου «Οι Λάζαροι» που εδώ και χρόνια ασχολείται με την προστασία της ναπολιτάνικης γλωσσικής κληρονομιάς και τη διάσημη Ελληνίδα τραγουδίστρια όπερας Σόνια Θεοδωρίδου, η οποία συνέθεσε τη μουσική γι’ αυτό, τον υποβλητικό ύμνο

 

Νάπολη, 22 Μαΐου 2023

 

Δελτίο Τύπου

Στα Κρατικά Αρχεία Νάπολης, προεπισκόπηση του νέου Ύμνου της Μεγάλης Ελλάδας

 

Σάββατο 27 Μαΐου 2023, στη διάσημη Σάλα Φιλαντζιέρι των Κρατικών Αρχείων της Νάπολης, στις 11, η μαέστρος Πατρίτσια Φανέλλι στο πλαίσιο της παρουσίασης ενός νέου CD, που περιέχει αρκετά ακυκλοφόρητα τραγούδια που η ίδια συνέθεσε και ερμήνευσε μαζί με τη «Χορωδία Φάληρος», αφιερωμένο στις ναπολιτάνικες γυναικείες μορφές περισσότερο ή λιγότερο γνωστές στον κόσμο, θα παρουσιάσει μια προεπισκόπηση του νέου «Ύμνου της Μεγάλης Ελλάδας».

Το δισκογραφικό έργο με τίτλο: «Θρύλοι και ιστορίες της Νάπολης» είναι ένα μουσικό ταξίδι που ξεκινά από την αρχαία Παρθενόπη-Νεάπολη που συνδέεται με τον μύθο της Σειρήνας, κηδεμονικής θεότητας της Νάπολης ως σήμερα και θέλει να ενισχύσει τον δεσμό που δεν έσπασε ποτέ με την αρχαία ελληνική Πατρίδα του ναπολιτάνικου Λαού.

Η δημοσιογράφος Λάουρα Μπούφανο θα συντονίσει τη συνάντηση, στην οποία θα παρευρεθεί ο συγγραφέας Τσίρο Ράια, η ίδια η Πατρίτσια Φανέλλι και ο Τζιουζέππε Σερρόνι, Πρόεδρος του Συλλόγου «Τα Έδρανα της Νάπολης-Όνλους» που από το μακρινό 2016 διοργανώνει κάθε χρόνο τη μεγάλη ιστορική αναπαράσταση της ίδρυσης της Παρθενόπης, «Η Λαμπαδηφορία».

Στο πλαίσιο αυτό, στο τέλος της ημέρας θα παρουσιαστεί στο κοινό ο νέος  Ύμνος της Μεγάλης Ελλάδας. Το κομμάτι θα ερμηνευτεί από τη χορωδία “Φάληρος” τόσο στα ναπολιτάνικα όσο και στα ελληνικά.

Μια απλή προεπισκόπηση, ωστόσο, σε σύγκριση με την επίσημη παρουσίαση του νέου ύμνου, που θα γίνει το φθινόπωρο στη Νάπολη με αφορμή μια μεγαλύτερη εκδήλωση αφιερωμένη στο Ξύπνημα της Μεγάλης Ελλάδας.

Ο ύμνος συντέθηκε μεταξύ Νάπολης και Ελλάδας, χάρη στη συμβολή του συγγραφέα του κειμένου, Δαβίδ Μπράντι, Προέδρου του Συλλόγου «Οι Λάζαροι» που εδώ και χρόνια ασχολείται με την προστασία της Ναπολιτάνικης γλωσσικής κληρονομιάς και στη διάσημη Ελληνίδα τραγουδίστρια όπερας Σόνια Θεοδωρίδου, η οποία συνέθεσε τη μουσική για αυτό τον υποβλητικό ύμνο. Οι διασκευές για την ορχήστρα είναι της Πατρίτσια Φανέλλι και γι’ αυτό η προεπισκόπηση του κομματιού παρουσιάζεται με αφορμή μια ημέρα αφιερωμένη στις Μεγαλοελληνικές ρίζες της πόλης της Νάπολης.

Το Κρατικό Αρχείο της Νάπολης είναι το καλύτερο σκηνικό γι’ αυτό το πρώτο ραντεβού, γιατί εκτός από την διατήρηση αρχειακής και τεκμηριωτικής κληρονομιάς μεγάλης ιστορικής και πολιτιστικής αξίας, με έγγραφα που ξεκινούν από το Αραγωνέζικο Βασίλειο, στα μεγαλοπρεπή δωμάτια ενός πρώην μοναστηριού των Βενεδικτίνων, μπορείτε να θαυμάσετε τις πολύτιμες τοιχογραφίες του Βελισάριου Κορέντσιο, ενός διάσημου Έλληνα καλλιτέχνη από την Κυπαρισσία, στην Πελοπόννησο, ο οποίος εργάστηκε πολύ στη Νάπολη στα τέλη του δέκατου έκτου αιώνα και στις αρχές του δέκατου έβδομου αιώνα, που υπογραμμίζει για άλλη μια φορά την έντονη αίσθηση του ανήκειν ενός Λαού που ξεπερνά τα σύνορα της Θάλασσας που εξακολουθεί να λειτουργεί ως «γέφυρα» μεταξύ Νάπολης και Ελλάδας.

Διοργάνωση από το Γραφείο Τύπου του Συλλόγου «Τα Έδρανα της Νάπολης – Όνλους».

banner-article

Ροη ειδήσεων