Βέροια Ελλάδα Κοινωνία

Άλκης Καμπανός: Μήνυση των γονιών του 19χρονου κατά τριών ιατροδικαστών – μαρτύρων υπεράσπισης

Οι γονείς του Άλκη Καμπανού υπέβαλαν μήνυση εναντίον των τριών ιατροδικαστών που κατέθεσαν με τις ιδιότητες των μαρτύρων υπεράσπισης – τεχνικών συμβούλων στη δίκη για τη δολοφονία του 19χρονου, στη Θεσσαλονίκη.

Στην προφορική μήνυση που υποβλήθηκε, διά τους συνηγόρου τους Αλέξη Κούγια, ενώπιον του Μικτού Ορκωτού Δικαστηρίου Θεσσαλονίκης στρέφονται κατά των ιατροδικαστών Κατερίνα Αποστολίδου, Γρηγόρη Λέων και Δημήτρη Γαλεντέρη.

Στις καταθέσεις τους είχαν πάρει αποστάσεις από το περιεχόμενο της ιατροδικαστικής έκθεσης που συνέταξε η συνάδελφός τους Λήδα Κοβάτση ως προς τα αίτια θανάτου του 19χρονου, διατυπώνοντας την επιστημονική τους άποψη, ότι το χτύπημα στη μηριαία αρτηρία ήταν αυτό που προκάλεσε τον θάνατο (η κ. Κοβάτση κάνει λόγο για συρροή κακώσεων στα κάτω άκρα και το κεφάλι).

Υπό αυτές τις συνθήκες, η οικογένεια του 19χρονου υπέβαλε μήνυση για τα αδικήματα της ψευδούς κατάθεσης και της απάτης ενώπιον δικαστηρίου, ζητώντας να διαβιβαστούν στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης τα πρακτικά της δίκης με το περιεχόμενο των καταθέσεών τους και των ιατροδικαστικών γνωματεύσεων που συνέταξαν.

Η εξέλιξη αυτή προκάλεσε αντίδραση από μερίδα των συνηγόρων υπεράσπισης, που καταλόγισε στην πολιτική αγωγή «ένδεια επιχειρημάτων», ενώ ακολούθησε ένταση στη δικαστική αίθουσα.

Μετά το Πάσχα η συνέχεια της δίκης

Η δίκη διεκόπη για τις 24 Απριλίου, οπότε αναμένεται να καταθέσει ο τελευταίος μάρτυρας υπεράσπισης (πραγματογνώμονας επί τεχνικών ζητημάτων). Στη συνέχεια αναμένεται να ξεκινήσουν οι απολογίες των 12 κατηγορουμένων.

Άλκης Καμπανός – ιατροδικαστής Γαλεντέρης: «Δεν γίνεται να έχουμε πέντε αιτίες θανάτου» – Ποιο ήταν το μοιραίο χτύπημα

Με την κατάθεση του ιατροδικαστή Δημήτρη Γαλεντέρη συνεχίστηκε για 24η μέρα, ενώπιον του Μικτού Ορκωτού Δικαστηρίου Θεσσαλονίκης, η δίκη για τη δολοφονία του 19χρονου Άλκη Καμπανού.

Ο Δημήτρης Γαλεντέρης, ο οποίος είναι τεχνικός σύμβουλος δύο εκ των 12 κατηγορουμένων (του 9ου και 11ου) διαφώνησε με το συμπέρασμα της συναδέλφου του Λήδας Κοβάτση, η οποία υπογράφοντας την ιατροδικαστική έκθεση για την αιτία θανάτου του 19χρονου, έκανε λόγο για συρροή κρανιοεγκεφαλικών κακώσεων και θανατηφόρων κακώσεων στα κάτω άκρα.

Ο μάρτυρας απέδωσε τον θάνατο του Άλκη στο χτύπημα που δέχθηκε στη μηριαία αρτηρία και προκάλεσε αιμορραγική καταπληξία (ανάλογη επιστημονική άποψη διατύπωσαν οι δυο προηγούμενοι ιατροδικαστές Γρηγόρης Λέων και Κατερίνα Αποστολίδου που εξετάστηκαν ως μάρτυρες υπεράσπισης), αποσυνδέοντας από τον μηχανισμό θανάτου τις κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις.

«Δεν διαφωνώ με τα ευρήματα της κ. Κοβάτση, αλλά με το συμπέρασμα. Δεν μπορούμε να έχουμε πέντε αιτίες θανάτου. Εν προκειμένω περιλαμβάνει όλες τις κακώσεις στα κάτω άκρα παρότι η ίδια αποδέχεται ότι κάποιες δεν ήταν θανατηφόρες», είπε ο Δ. Γαλεντέρης, επιμένοντας ότι ο θάνατος του Άλκη δεν προκλήθηκε ούτε επηρεάστηκε από τα χτυπήματα στο κεφάλι. Εκτίμησε δε, ότι τα συγκεκριμένα χτυπήματα στο κεφάλι προκλήθηκαν «με χέρια και πόδια», αλλά όχι με κάποια όργανα, διότι δεν υπάρχουν αντίστοιχα χαρακτηριστικά εντυπώματα.

Όσον αφορά το «θανατηφόρο» τραύμα στη μηριαία αρτηρία, πιθανολόγησε ότι προκλήθηκε από όργανο, όπως σιδερόβεργα ή μαχαίρι (τύπου παγοκόφτης) ή από κατσαβίδι («συγκεντρώνει λιγότερες πιθανότητες»), αποκλείοντας όμως να προκλήθηκε από δρεπάνι ή μαχαίρι-κάραμπιτ, όργανα που, κατά το κατηγορητήριο, κρατούσαν οι δύο κατηγορούμενοι, υπέρ των οποίων κατέθεσε ο μάρτυρας.

Σε ερώτηση της πολιτικής αγωγής για το πόσα άτομα χτύπησαν τον Άλκη με βάση το σύνολο των τραυμάτων που δέχθηκε, ο κ. Γαλεντέρης εξέφρασε την εκτίμηση ότι ήταν «το λιγότερο τρεις».

Γρηγόρης Λέων για δολοφονία Άλκη Καμπανού: «Όποιος έπληξε το παιδί στο δεξί μηρό, το οδήγησε στο θάνατο»

Στην δίκη για την δολοφονία του Άλκη Καμπανού, η οποία συνεχίζεται για 23η μέρα ενώπιον του Μικτού Ορκωτού Δικαστηρίου Θεσσαλονίκης, κατέθεσε ο ιατροδικαστής Γρηγόρης Λέων.

«Όποιος έπληξε το παιδί στο δεξί μηρό, το οδήγησε στο θάνατο», ανέφερε χαρακτηριστικά ο ιατροδικαστής για τα δολοφονικά χτυπήματα που δέχθηκε ο 19χρονος.

Συνυπογράφοντας τα ιατροδικαστικά ευρήματα που συνέταξε στην έκθεσή της η ιατροδικαστής Λήδα Κοβάτση, ο Γρηγόρης Λέων, αφού σημείωσε ότι (τα συμπεράσματά της) δεν επιδέχονται αμφισβήτηση, εξέφρασε τη βεβαιότητά του ότι το «καίριο χτύπημα, το θανατηφόρο» ήταν αυτό στο δεξιό μηρό, το οποίο προκάλεσε ρήξη της μηριαίας αρτηρίας. Όπως εξήγησε ο μάρτυρας, από το τραύμα στη μηριαία αρτηρία προκύπτει ότι υπήρχε «κατακλυσμιαία αιμορραγία» με αποτέλεσμα να επέλθει ο θάνατος του Άλκη.

«Το θανατηφόρο χτύπημα δεν ήταν από το δρεπάνι»

Προς αυτή την κατεύθυνση συνηγορούν, κατά τον ίδιο, και τα ευρήματα τόσο στην καρδιά όσο και στους πνεύμονες του θύματος, τα οποία, όπως χαρακτηριστικά ανέφερε, «στέγνωσαν από αίμα». Όσον αφορά δε, το όργανο με το οποίο προκλήθηκε το συγκεκριμένο θανατηφόρο χτύπημα, ο Γρηγόρης Λέων απέκλεισε κατηγορηματικά το ενδεχόμενο να ήταν από το δρεπάνι. «Δεν υπάρχει καμία περίπτωση να ήταν το δρεπάνι», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Αποκλείοντας – σύμφωνα με τα δικά του συμπεράσματα – το δρεπάνι ως το όργανο που επέφερε το μοιραία χτύπημα, ο Γρηγόρης Λέων έβγαλε από το «κάδρο» τον 10ο κατηγορούμενο, για λογαριασμό του οποίου κατέθεσε ως μάρτυρας υπεράσπισης, μιας και κλήθηκε από την υπεράσπισή του να συντάξει ιατροδικαστική γνωμοδότηση.

Αναφερόμενος στα χτυπήματα στο κεφάλι του Άλκη, τόνισε ότι δυνητικά είναι θανατηφόρα και προκλήθηκαν είτε με χέρια είτε με πόδια. «Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι το παιδί έχει υποστεί πλήξεις ισχυρές στο κεφάλι. Οι πλήξεις είναι συμβατές μάλλον με θλων όργανο, τύπου χέρι ή πόδι, κι όχι με συμπαγές τύπου ρόπαλο ή σιδερογροθιά. Δεν φαίνεται να έχουμε αντίστοιχη αποτύπωση. Δεν βλέπουμε θλαστικά ανοιχτά τραύματα. Προφανώς προστατεύτηκε με τα χέρια του», είπε. Κάνοντας δε, επίκληση στις μαρτυρίες του φίλου του Άλκη και των διασωστών του ΕΚΑΒ, είπε ότι ο 19χρονος δεν είχε «νευρολογικό έλλειμμα», καθώς στιγμιαία «επικοινωνεί, καταλαβαίνει και υποδεικνύει το τραύμα του».

Ο Γρηγόρης Λέων ανέφερε ότι τα επιστημονικά του συμπεράσματα προκύπτουν από την εξέταση φωτογραφιών της σορού του 19χρονου και διευκρίνισε πως η επισκόπηση φωτογραφιών ενέχει «περιορισμούς» σε σχέση με τη δια ζώσης εξέταση μίας σορού ή ενός τραυματία.

Η δίκη συνεχίζεται με την κατάθεση του ίδιου μάρτυρα και την εξέτασή του από τους συνηγόρους πολιτικής αγωγής αλλά και της υπεράσπισης των 12 κατηγορούμενων.

 topontiki.gr

banner-article

Ροη ειδήσεων

Ο Λόμπο