Γράμματα & Τέχνες Εικαστικά Πολιτισμός Ρεπορτάζ

Θεσσαλονίκη – Μύλος: Στέλιος Ζαχαρούδης “Μορφές και φιγούρες” / Εγκαίνια έκθεσης στο Betsson Hub art Galleri

Στο Μύλο της Θεσσαλονίκης, στο Betsson Hubart Galleri φιλοξενείται από χθες, 24 Φεβρουαρίου, η έκθεση του ζωγράφου Στελιου Ζαχαρούδη με τίτλο “Μορφές και φιγούρες”.

Χθες πραγματοποιήθηκαν τα εγκαίνια της έκθεσης με προσέλευση κόσμου που στάθηκε μπροστά στα καβαλέτα του ζωγράφου επικοινωνώντας με την προσωπική του έκφραση στην Τέχνη, που συνοψίζεται σε τρεις λέξεις: ένταση, χρώμα, πάθος.

Μετά από σπουδές στην Ελλάδα και στη συνέχεια στη Σχολή Καλών Τεχνών της Πράγας, πέρασμα από Μόναχο και Νέα Υόρκη, ο Ζαχαρούδης έχει συγκεκριμενοποιήσει εδώ και χρόνια το προσωπικό του ύφος με έντονα τα στοιχεία του σουρεαλισμού και ακόμη εντονότερα αυτά της παραμόρφωσης.

Στην παροντική του έκθεση κυριαρχεί, (χωρίς να λείπουν παλιότεροι εκφραστικοί δρόμοι με κυρίαρχο το κολάζ), η γυναικεία φιγούρα σε στιγμές έντασης του γυμνού σώματος και με έντονα τα σημάδια της παραμόρφωσης στα πρόσωπα.

 

Αν και η πρόσληψη του αντικειμένου της Τέχνης είναι εξαιρετικά υποκειμενική για τον θεατή, οι φιγούρες του ζωγράφου παραπέμπουν στην αγωνία του σημερινού κόσμου με τα πολλαπλά του προβλήματα, αφήνοντας την αίσθηση του ασφυκτικού αδιέξοδου.

Και μέσα σ’ αυτήν την ένταση των σφιγμένων προσώπων, που τα χαρακτηριστικά τους θαρρείς διαχέονται στο χώρο, οι κινήσεις του σώματος στέλνουν τα ίδια  αγωνιώδη σήματα, επιζητώντας βοήθεια.

Βέβαια, δίπλα σ’ αυτά μπορεί να δει κανείς και πορτρέτα κλασικής τεχνοτροπίας που  οδηγούν σε εντελώς διαφορετικά συναισθήματα. Ένα πανέμορφο γυναικείο πρόσωπο, για παράδειγμα, ή το κεφάλι ενός αλόγου, αλλά πάντα με συνδετικό κρίκο ανάμεσα σε τόσες θεματικές και εκφραστικές αντιθέσεις, το χρώμα!

Το χρώμα του Ζαχαρούδη “σπαταλιέται” λαμπρό, είτε θέλει να αποτυπώσει τα σύγχρονα αδιέξοδα και την αγωνία τους, είτε πλησιάζει από δρόμους περισσότερο κλασικούς τις φιγούρες του.

Έργα του έχουν παρουσιαστεί σε 22 ατομικές και 18 ομαδικές εκθέσεις στην Ελλάδα και το εξωτερικό και υπάρχουν σε ιδιωτικές και δημοτικές συλλογές, καθώς και σε μουσεία τόσο στην Ελλάδα, όσο και στο εξωτερικό.

Ο καλλιτέχνης μιλώντας στη Φαρέτρα είπε:

“Αυτή η έκθεση αποτελεί ένα κομμάτι από  μικρές ενότητες, γιατί ο χώρος δε χωράει πολλά έργα Η πρώτη ενότητα περιλαμβάνει κολλάζ και λάδια τα οποία αφορούν τη Μαίριλυν, το Μυστικό Δείπνο, κάποιο άλογο… Η δεύτερη ενότητα προσεγγίζει τον νεορεαλισμό με παραμορφώσεις στα σώματα και τα πρόσωπα. Λάδι πάνω σε μουσαμά. Η ενότητα αυτή παρουσιάζεται για δεύτερη φορά. Δεν ξέρω ακόμα σε ποιο δρόμο θα με οδηγήσει.

Στο μύλο έχω εκθέσει για πρώτη φορά τη δεκαετία του ’90. Τη δεύτερη φορά κάηκε ο μύλος και μάλιστα κινδυνέψαμε. Την τρίτη φορά έκανα έκθεση εδώ, όταν ήταν καφέ. Τώρα ο χώρος παίρνει μια άλλη μορφή και για μένα είναι η τέταρτη φορά που εκθέτω. Άρα μού είναι γνώριμος.

Επίσης εκθέτω στη Γκαλερί Γκοβεντάρου, από τις 2 Μαρτίου, συμμετέχοντας σε μια ομαδική έκθεση με ελεύθερο θέμα.”

Η έκθεση θα είναι ανοιχτή μέχρι και τη Δευτέρα, 27 Φεβρουαρίου, από τις 11:00 μέχρι τις 23:00.

……………………

Φωτογραφίες: faretra.info – Στέλιος Ζαχαρούδης

Θεσσαλονίκη: Έκθεση ζωγραφικής Στέλιου Ζαχαρούδη στο Betsson Hub Art Galleri | εγκαίνια, Παρασκευή 24 Φεβρουαρίου

banner-article

Δημοφιλή άρθρα

  • Εβδομάδας