Βέροια Πολιτισμός Τοπικά

Η σημασία της Τσικνοπέμπτης  για τους Μικρασιάτες

«Το πρώτο σου χρέος, εκτελώντας τη θητεία σου στη ράτσα, είναι να νιώσεις μέσα σου όλους τους προγόνους. Το δεύτερο, να φωτίσεις την ορμή τους και να συνεχίσεις το έργο τους. Το τρίτο σου χρέος είναι να παραδώσεις στο γιο τη μεγαλύτερη εντολή να σε ξεπεράσει». όπως αναφέρει ο Έλληνας συγγραφέας, Νίκος Καζαντζάκης, σε ένα από τα γνωμικά του.

Με αυτόν τον τρόπο, ελπίζουμε ότι οι μεταγενέστεροι θα εκτιμήσουν και θα νιώσουν εξίσου περήφανοι για τους προγόνους τους, όπως εμείς και, γιατί όχι, να παραδειγματιστούν, να ταυτιστούν με τις αξίες και τις αρχές των προγόνων τους, και να διαμορφώσουν τους χαρακτήρες του αύριο.

Έχουμε ηθική υποχρέωση να  παρουσιάσουμε και να εμπιστευτούμε στους νεότερους, προβάλλοντας έτσι, την ακλόνητη πίστη στα ήθη και τα έθιμα του τόπου μας, μετά από τόσα χρόνια.

Οι Απόκριες των Μικρασιατών Ελλήνων αποτελούσαν περίοδο διασκέδασης και μεγάλου κεφιού. Τα γλέντια ξεκινούσαν με τραγούδια, χορούς, τουμπερλέκια κλπ, την Κυριακή του Τελώνου και Φαρισαίου.

Διοργανώνονταν συνεχείς βεγγέρες στα σπίτια και ιδιαιτέρως την ημέρα της Τσικνοπέμπτης, συγγενείς και φίλοι αντάλλασσαν “βίζιτες” για γλέντια μετά μουσικής και χορού, και φαγοπότια με τη ρακή, το κρασί και το ούζο να ρέουν σε αφθονία.

Ούλα τα σπίτια ηβάνανε μπάλλο (δηλ. γλέντι με όργανα)

Έτσι την Τσικνοπέμπτη από τότε που ο σύλλογος Μικρασιατών Ημαθίας θέσπισε ως θεσμό να πραγματοποιείται η βραδιά αυτή (ετήσιος χορός του συλλόγου), δεν ήταν απλά ένα γλέντι αλλά ήταν η διατήρηση και αναβίωση του εθίμου της.

Όλοι οι μικρασιάτες του νομού Ημαθίας, έστω για μία φορά τον χρόνο , συγκεντρώνονταν όλοι μαζί από τα διάφορα χωριά και πόλεις του νομού για να γλεντήσουν και να θυμηθούν τις αλησμόνητες Πατρίδες των γονιών τους ,των προγόνων τους.

Γι αυτό το θεωρούσαν χρέος τους, όλα αυτά τα σαράντα τέσσερα χρόνια της λειτουργίας του συλλόγου, να παρευρίσκονται και να χαίρονται, αυτό το έθιμο της Τσικνοπέμπτης που είχαν φέρει στην Ελλάδα οι παππούδες τους .

Με το ίδιο αίσθημα ευθύνης συνέχισαν όλοι οι μεταγενέστεροι μικρασιάτες παραδίδοντάς το στα παιδιά τους και στα εγγόνια τους με αποτέλεσμα να καταφέρουν ,ο ετήσιος χορός τους, της Τσικνοπέμπτης ,του δικού τους Συλλόγου Μικρασιατών Ημαθίας, να τον καταστήσουν ως τη << μητέρα>> των χορών και όλοι να έχουν να λένε για την υπέροχη βραδιά.

Το μοναδικά ξεχωριστό γλέντι που γίνεται με διαφορετικούς πια ήχους από τα ντόπια γλέντια, ικανοποιεί όλους τους μικρασιάτες, με αποτέλεσμα να αποτελεί χώρο γλεντιού και για φίλους που ενώ δεν είναι μικρασιάτες, αλλά θέλουν να γλεντήσουν με ένα διαφορετικό τρόπο, να γίνονται κοινωνοί του πολιτισμού της ανατολής, κάτι που έχουν την ευκαιρία να ζήσουν μία φορά το χρόνο. Τα βιολιά ,τα ούτια ,τα κανονάκια, τα τουμπερλέκια ,τα ζεϊμπέκικα, τα τσιφτετέλια οι μπάλοι, τα βαλς ,τα χασάπικα ,οι καρσιλαμάδες τα μελωδικά τραγούδια, είναι τα συστατικά που απογειώνουν το γλέντι σε άλλα επίπεδα.

Παστουρμάδες, γιαπράκια, ντολμαδάκια και όλα τα μυρωδικά της ανατολής βοηθούν με τον τρόπο τους όλους τους γλεντζέδες να απολαύσουν ένα μοναδικό βράδυ Τσικνοπέμπτης. Έτσι λοιπόν και φέτος ο σύλλογος Μικρασιατών Ημαθίας διοργανώνει τον ετήσιο χορό του δίνοντας την ευκαιρία σε όλους τους μικρασιάτες και μη, να κάνουν το χρέος τους απέναντι στο έθιμο της Τσικνοπέμπτης, τιμώντας όλους αυτούς που το κράτησαν ζωντανό μέχρι σήμερα .

Σας περιμένουμε όλους στο κοσμικό κέντρο <<ΣΕΙΡΙΟΣ>> την Πέμπτη 16 Φεβρουαρίου 2023 με την φθηνότερη πρόσκληση, γιατί το έθιμο και το αποκριάτικο γλέντι είναι που έχουν πρωτεύοντα ρόλο. Μπορείτε να προμηθευθείτε προσκλήσεις στα τηλέφωνα: 6974938713,6936741970,6942466840,6944041040 και 2331029220

banner-article

Δημοφιλή άρθρα

  • Εβδομάδας