Σχόλια

Ο τελευταίος Βασιλιάς

Ο τελευταίος Βασιλιάς της Αθήνας ήταν ο θρυλικός Κόδρος: ο Μύθος (;) λέει πως όταν οι Δωριείς εισέβαλαν στην Αττική, πήραν από το Μαντείο των Δελφών τον χρησμό πως μόνο ο θάνατος του Αθηναίου Βασιλιά θα τους νικούσε. Ο Κόδρος λοιπόν μεταμφιέστηκε σε έναν τυχαίο Αθηναίο ξυλοκόπο, και διείσδυσε στο στρατόπεδο του Εχθρού, όπου  και  τεχνηέντως προκάλεσε το θανατό του. Ανακαλύπτοντας οι Λακεδαιμόνιοι την ταυτότητα του “κατασκόπου”, τρομοκρατήθηκαν και εγκατέλειψαν την πολιορκία.

Τιμώντας τον Κόδρο οι Αθηναίοι, κι αφού δεν μπόρεσαν να βρουν κανέναν ισάξιον του, κατήργησαν τον τίτλο του Βασιλέα, αντικαθιστώντας τον με τους Άρχοντες. Έτσι άνοιξε ο Δρόμος για την δημιουργία σταδιακά της Αθηναϊκής Δημοκρατίας, με την κατάργηση ΚΑΙ της Αριστοκρατίας, τη Μεταρρύθμιση του Σόλωνα και του Κλεισθένη, και τέλος, το 468 π.Χ. , την Ίδρυση της Δημοκρατίας του Χρυσού Αιώνα, όπως την ξέρουμε, από τον Εφιάλτη του Σοφωνίδη και τον Αρχέστρατο.

Ο τελευταίος Βασιλιάς της Ελλάδας, ήταν ο Περσέας της Μακεδονίας. Πολέμησε γενναία και απελπισμένα τους Ρωμαίους, που από δεκαετίες είχαν υποδουλώσει ολόκληρη σχεδόν την Ελλάδα, εκμεταλλευόμενοι τις έριδες ανάμεσα σε Δημοκρατικούς και Βασιλικούς (σάς θυμίζει κάτι;…). Οι Ρωμαίοι συνέτριψαν τους Μακεδόνες στην Πύδνα της Πιερίας, στις 22 Ιουνίου του 168 π.Χ. Οι νικητές πήραν φεύγοντας μαζί τους τον Περσέα με την οικογένειά του, ολόκληρο τον Θησαυρό των Μακεδόνων, και χιλιάδες επιφανείς Μακεδόνες νέους. Τους έβαλαν να παρελάσουν στη Ρώμη, σαν τσίρκο,  προς τέρψη του φιλοθεάμονος ρωμαϊκού κοινού. Ο μακεδονικός χρυσός ήταν τόσος, που  για τέσσερα χρόνια στη Ρώμη καταργήθηκαν ολοκληρωτικά οι φόροι.

Η Ελλάδα τελείωσε επομένως με την Βασιλεία το 168 π.Χ.  και μη μού πείτε για τον Κωνσταντίνο Παλαιολόγο. Πρώτον δεν ήταν Βασιλιάς αλλά Αυτοκράτωρ, και μάλιστα Αυτοκράτωρ Ρωμαίων, δηλαδή μιας πολυεθνικής Αυτοκρατορίας με κοιτίδα αρχικά τη Ρώμη και αργότερα την Κωνσταντινούπολη. Όσο για τους Όθωνες της Βαυαρίας και τους Χολστάιν Χίντενμπουργκ Γλύξμπουργκ, δεν το συζητάω καν.

Τέλος, ο κάτοικος του Βασιλείου λέγεται “υπήκοος”. Ενώ ο κάτοικος της Δημοκρατίας λέγεται ΠΟΛΙΤΗΣ.

Μιλτιάδης Σαρηγιαννίδης

banner-article

Δημοφιλή άρθρα

  • Εβδομάδας