Άρθρα Κόσμος

Σάλος με την αποζημίωση 115.000 λιρών -τον χρόνο- της Τρας μετά από ένα μήνα στην πρωθυπουργία

Χρίστος Καλουντζόγλου

Δεν είναι καθόλου άσχημη δουλειά τελικά: Η Λιζ Τρας αν και έμεινε μόλις ενάμιση μήνα στον αριθμό 10 της Ντάουνινγκ Στριτ θα δικαιούται αποζημίωσης 115.000 λιρών τον χρόνο.

Τα συνδικάτα αντέδρασαν και η αντιπολίτευση σήκωσε ψηλά το θέμα ζητώντας από την παραιτηθείσα πρωθυπουργό να δηλώσει ότι παραιτείται και της αποζημίωσης.

Ο Κέιρ Στάρμερ, ηγέτης του Εργατικού Κόμματος δήλωσε στο ITV ότι η Λιζ Τρας «πρέπει να μην δεχτεί (την αποζημίωση). Νομίζω ότι αυτό είναι το σωστό. Έμεινε 44 μέρες και δεν έχει δικαίωμα να ζητά αποζημίωση, πρέπει να μην την λάβει».

Την ίδια άποψη έχει και ο ηγέτης των Φιλελεύθερων, σερ Εντ Ντάβεϊ.

Οι δύο πολιτικοί ηγέτες πήραν θέση στο θέμα της αποζημίωσης που δικαιούται η Λιζ Τρας όταν το ανέδειξε ο Μαρκ Σέρβοτκα, γενικός γραμματέας της Ένωσης Δημοσίων Υπαλλήλων, τονίζοντας ότι «σε μία συγκυρία που ο ένας στους πέντε δημοσίους υπαλλήλους χρησιμοποιεί τράπεζες τροφίμων και το 35% αποφεύγει να παίρνει κάποια γεύματα γιατί δεν έχει αρκετή τροφή, είναι γκροτέσκο η Λιζ Τρας να μπορεί να φύγει παίρνοντας αποζημίωση που στην πραγματικότητα είναι ένα μπόνους 115.000 λιρών».

«Ο επόμενος πρωθυπουργός πρέπει να δώσει στους δημόσιους υπαλλήλους, που δουλεύουν σκληρά σε κρίσιμες υπηρεσίες, αύξηση μισθών πάνω από τον πληθωρισμό», πρόσθεσε ο Μαρκ Σέρβοτκα.

Η Λιζ Τρας έχει δικαίωμα να ζητήσει την αποζημίωση με βάση νόμο που εισήχθη μετά την παραίτηση της Μάργκαρετ Θάτσερ, με τη λογική ότι οι πρώην πρωθυπουργοί πρέπει να έχουν τη δυνατότητα να παραμένουν ενεργοί στο δημόσιο βίο.

Το βρετανικό δημόσιο καλύπτει τα έξοδα των πρώην πρωθυπουργών για τα γραφεία που διατηρούν και το προσωπικό που απασχολούν στο πλαίσιο της θέσης που έχουν στο δημόσιο βίο. Το 2020-2021 ο Τζον Μέιτζορ και ο Τόνι Μπλερ πήραν την ανώτατη αποζημίωση, ο Γκόρντον Μπράουν πήρε 114.712 λίρες, ο Ντέιβιντ Κάμερον 113.423 λίρες και η Τερέζα Μέι 57.832 λίρες.

Ο Μάικ Κλάνσι, γενικός γραμματέας της οργάνωσης «Prospect», στην οποία είναι μέλη πολλοί δημόσιοι υπάλληλοι δήλωσε ότι «η κυβέρνηση βρίσκεται σε μία χαοτική κατάσταση, την ώρα που αυξάνονται τα κόστη για τους φορολογούμενους και θέλουν να μειώσουν τις πραγματικές απολαβές των δημοσίων υπαλλήλων».

Ενώ η Τζο Γκρέιντι, γενική γραμματέας της Ένωσης Εργαζομένων σε Πανεπιστήμια και Κολέγια σχολίασε ότι «εκατομμύρια εργαζόμενοι στο δημόσιο τομέα βρίσκονται αντιμέτωποι με το καταστροφικό κόστος διαβίωσης… και θα είναι αποκρουστικό να δεις να επιβραβεύεται η πρωθυπουργός που ευθύνεται για καταστροφικές αποτυχίες».

Ο Στίβεν Λιτλγουντ, βοηθός γενικός γραμματέας της FDA που εκπροσωπεί τους συνταξιούχους δημοσίους υπαλλήλους  έκανε λόγο για «εξοργιστική υποκρισία».

 topontiki.gr

banner-article

Δημοφιλή άρθρα

  • Εβδομάδας