Άρθρα Βέροια Ιστορία Νάουσα Περισσότερο διαβασμένα Τοπικά

Ονομαστικός κατάλογος εξισλαμισθέντων χριστιανών στον καζά Βέροιας (περίοδος 1598 – 1886) / γράφει ο Στέργιος Αποστόλου

Οι νομομαθείς (ulema) και η απονομή δικαιοσύνης στην Οθωμανική Αυτοκρατορία

(https://cognoscoteam.gr/οι-νομομαθείς-ulema-και-η-απονομή-δικαιοσύνης)

———

ΟΝΟΜΑΣΤΙΚΟΣ ΚΑΤΑΛΟΓΟΣ

ΕΞΙΣΛΑΜΙΣΘΕΝΤΩΝ ΧΡΙΣΤΙΑΝΩΝ (ΑΝΔΡΩΝ, ΓΥΝΑΙΚΩΝ)

ΣΤΟΝ ΚΑΖΑ ΒΕΡΟΙΑΣ (Περίοδος 1598-1886)

————–

ΣΤΕΡΓΙΟΣ ΣΠΥΡ. ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ

ΙΣΤΟΡΙΚΟΣ ΕΡΕΥΝΗΤΗΣ-ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ

ΝΑΟΥΣΑ

 ———————-

ΣΗΜΕΙΩΣΗ

Ο ανωτέρω ονομαστικός κατάλογος αποτελεί παράρτημα του ήδη δημοσιευθέντος άρθρου «ΟΙ ΒΙΑΙΟΙ ΚΑΙ ΕΘΕΛΟΥΣΙΟΙ ΕΞΙΣΛΑΜΙΣΜΟΙ ΣΤΟΝ ΚΑΖΑ ΤΗΣ ΒΕΡΟΙΑΣ -ΠΕΡΙΟΔΟΣ 1598-1886). Τα στοιχεία έχουν ληφθεί από τα μεταφρασθέντα και εκδοθέντα αρχεία του Ιεροδικείου Βεροίας – Ναούσης.

ΑΡΚΤΙΚΟΛΕΞΑ

1) – Στο καθένα από τα λήμματα του κειμένου που ακολουθεί, προτάσσεται η χρονολογία της πράξης του εξισλαμισμού, ακολουθούν τα αρκτικόλεξα του είδους της πράξης και, τέλος, ο αύξων αριθμός καταχώρησής της στο ευρετήριο των εγγράφων των εκδοθέντων αρχείων του Ιεροδικείου Βεροίας-Ναούσης.  Υπάρχουν περιπτώσεις, κατά τις οποίες,  ο αναγνώστης παραπέμπεται για την εύρεση των ονομάτων των εξισλαμισθέντων χριστιανών στον καζά Βέροιας στην έκδοση την αναφερόμενη στο αρκτικόλεξο ΙΒ (βλ. κατωτέρω)

2) — Αρκτικόλεξα:  ΑΒ = Αυτοκρατορικό βεράτιο

ΑΦ = Αυτοκρατορικό φιρμάνιο

ΔΙ   = Διαταγή (μπουγιουρντί)

ΕΔ  = Έκθεση Δικαστική/Διοικητική

ΙΑ   = Ιεροδικαστική απόφαση

ΙΒ   =  Ιωάννης  Βασδραβέλλης.  (Έκδοση:ΟΙ ΜΑΚΕ- ΔΟΝΕΣ ΕΙΣ ΤΟΥΣ  ΥΠΕΡ  ΤΗΣ  ΑΝΕΞΑΡΤΗΣΙΑΣ  ΑΓΩΝΑΣ» 1796-1832. Θεσσαλονίκη  1950.  Έκδοση Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών.

ΚΠ  =  Κατάλογοι και πίνακες

Οθωμανοί ιεροδικαστές
roides.wordpr

 Ονομαστικός κατάλογος εξισλαμισμών

 1

130/4/1600 (ΙΑ/3): Η Γραμματική Ιωάννου, πρώην σύζυγος Ιωάννου Αναστασίου και νυν σύζυγος Αμπντή μπέη Μπαχνή από το χωριό Κούρσοβα, εξισλαμίσθηκε, μετά από κάποιο δίλημμα που αντιμετώπισε κατά τη διάρκεια εκδίκασης υπόθεσής της στο ιεροδικείο Βέροιας. Συγκεκριμένα, η Γραμματική δέχτηκε να εξισλαμισθεί ύστερα από σχετική πρόταση του ιεροδικείου Βέροιας, προκειμένου να της αποδοθεί η επιμέλεια του ανήλικου γιου της Λουτφή, τον οποίο απέκτησε με τον Αμπντή μπέη Μπαχνή, μετά τη δολοφονία του συζύγου της και των παιδιών της από τον τελευταίο. Ο Αμπντή μπέης Μπαχνή την είχε διαζευχθεί πρόσφατα, επειδή αυτή επέμενε να αποκαλεί τον ανήλικο γιο τους με το χριστιανικό όνομα Μελέτιο και όχι με το μουσουλμανικό Λουτφή. Η Γραμματική Ιωάννου, μετά τον εξισλαμισμό της, έλαβε το όνομα Σεφιχά.

2

3/3/1623(ΙΑ/10): Ο Αλή μπέης, γιος, του κατοίκου της Βέροιας, Κωνσταντίνου … είχε εξισλαμισθεί, στο παρελθόν, απαρνηθείς τις ψευδείς θρησκείες ενώπιον του ιεροδικείου, με την απαγγελία των λέξεων της ομολογίας της μουσουλμανικής πίστεως «Λα ιλάχι Ιλ αλάχ Μουχάμετουν ρουσούλ ουλλάχ (εις ο θεός και προφήτης αυτού ο Μωάμεθ). Μετά την ομολογία πίστεως, ο γιος του Κωνσταντίνου ονομάσθηκε Αλή. Μετέπειτα έλαβε τον τίτλο του μπέη και ονομάστηκε Αλή μπέης. Μετά τον θάνατο του Αλή μπέη, η αδελφή του  Σμαράγδα, διεκδίκησε την περιουσία του ενώπιον του ιεροδικείου από τον Μουσταφά Μελέκ, στον οποίο είχε περιέλθει αυτή. Σχετική με την ανωτέρω ιεροδικαστική απόφαση είναι και η Διαταγή υπ’ αριθ, 17/1627 και οι ιεροδικαστικές αποφάσεις 18/1627 και 19/1627. Από την τελευταία ιεροδικαστική απόφαση μας παρέχεται η πρόσθετη πληροφορία ότι ο προαναφερόμενος γιός του Κωνσταντίνου … (ο μετέπειτα Αλή μπέης), όταν ήταν μικρός ονομάζονταν Θωμάς και ότι ένα μήνα προ του θανάτου του στη Θεσσαλονίκη, είχε εξισλαμισθεί. Τελικά, το ιεροδικείο επιδίκασε την περιουσία του Αλή μπέη στον Μουσταφά Μελέκ.

3

27/1/1671 (ΙΑ/70): Η Γιάννω, θυγατέρα του Γεωργίου, απήγαγε από την οικία του κατοίκου της Βέροιας Σουνουλάχ Τσελεμπή, όπου βρίσκονταν, τον εξισλαμισθέντα γιο της Μεχμέτ και τον απέκρυψε στο χωριό Σέλι του Βερμίου. Κατόπιν αγωγής του τελευταίου κατά της Γιάννως ενώπιον του ιεροδικείου Βέροιας και της εξέτασης διαφόρων μαρτύρων, διαπιστώθηκε ότι, όντως, η Γιάννω είχε προβεί στην απαγωγή και απόκρυψη του γιου της. Κατόπιν τούτου, διατάχτηκε η φυλάκισή της, μέχρις ότου αυτή προσαγάγει τον απαχθέντα και κρυμμένο στο χωριό Σέλι, γιο της.

4

26/6/1720 (ΙΑ/156): Ο Γκαλόπ Μούρτζος από τον καζά Αβρέτ Χισάρ, απαρνήθηκε τις ψευδείς θρησκείες και μετά την απαγγελία των λέξεων της ομολογίας πίστεως, ασπάστηκε τον ισλαμισμό και έλαβε το όνομα …

5

3/7/1720 (ΙΑ/156):  Ο υπηρέτης του τσοχαντάρη Ζαδέ, κατοίκου Βέροιας, ονόματι Κώστας … απαρνήθηκε τις ψευδείς θρησκείες και μετά την απαγγελία των λέξεων της ομολογίας πίστεως, εξισλαμίσθηκε και έλαβε το όνομα Αχμέτ.

6

18/7/1720 (ΙΑ/156): Ο Πέτρος Ιωάννου από το χωριό Κιλκίς του καζά Αβρέτ Χισάρ, αφού απαρνήθηκε τις ψευδείς θρησκείες και απήγγειλε τις λέξεις της ομολογίας πίστεως, εξισλαμίσθηκε και έλαβε το όνομα … 

7

30/1/1721 (ΙΑ/156):  Ο Γεώργιος Στογιάννου από το χωριό…, απαρνήθηκε τις ψευδείς θρησκείες και μετά την απαγγελία των λέξεων της ομολογίας πίστεως, εξισλαμίσθηκε και έλαβε το όνομα … (το όνομα παραλείπεται)

8

21/11/1722 (ΙΑ/156):  Η Μάρω, από το χωριό …, απαρνήθηκε τις ψευδείς θρησκείες και μετά την απαγγελία των λέξεων της ομολογίας πίστεως, εξισλαμίσθηκε και έλαβε το όνομα Ραμπιά. Ο σύζυγός της Κώστας Δήμου δήλωσε ενώπιον του ιεροδικείου ότι είχε διαζευχθεί την Μάρω προ τριών μηνών.

9

29/8/1729 (ΙΑ/156):  Ο Γεώργιος Δήμου από το χωριό Κόκοβα, προσχώρησε στον ισλαμισμό και έλαβε το όνομα Αχμέτ.

10

30/4/1781 (ΚΠ/226):  Ο Γεώργιος Φρεγκάλος, από το χωριό Ντόλιανη  Βέροιας, εμφανίσθηκε ενώπιον του ιεροδικείου της πόλης και δήλωσε τα εξής: «Μέχρι τούδε ήμην άπιστος. Τώρα απηρνήθην την ψευδή θρησκείαν και ησπάσθην τον ισλαμισμόν ονομασθείς Αχμέτ».

11

 6/5/1781 (ΚΠ/226):  Η Μαρία, θυγατέρα του Τριαντάφυλλου από το χωριό Ασώματα Βέροιας και σύζυγος του φυγάδος Κυριάκου, προσήλθε στο ιεροδικείο της Βέροιας και δήλωσε ότι απαρνείται οικειοθελώς τις ψευδείς θρησκείες. Αφού δε απήγγειλε τις λέξεις της ομολογίας πίστεως, σύμφωνα με την επιθυμία της, έλαβε το όνομα Ούμμι Γκιουσούμ.

12

18/6/1785 (ΑΦ/237):  Η Ελένη, θυγατέρα του Χατζή Γιαννάκη από το χωριό Κολυνδρός, δήλωσε ενώπιον του ιεροδικείου ότι δέχεται οικειοθελώς να απαρνηθεί τις ψευδείς θρησκείες και να ασπασθεί τον ισλαμισμό, προκειμένου να τελέσει γάμο με τον κάτοικο της Κατερίνης  Μπαγιαζίτ αγά, κεχαγιά του αξιωματικού Χαλήλ. Αφού απήγγειλε τις λέξεις της ομολογίας πίστεως, εξισλαμίσθηκε και έλαβε το όνομα Φαχριέ. Ο πατέρας της Ελένης, Χατζή Γιαννάκης, κατήγγειλε ότι ο Μπαγιαζίτ αγάς, συνοδευόμενος από 15-20 ληστές, απήγαγε παράνομα τη θυγατέρα του, την απέκρυψε στην οικία του και την υποχρέωσε με τη βία να αλλαξοπιστήσει και να τον παντρευτεί. 

13

26/10/1795 ΕΔ/(249): Η Αγγελίνα, θυγατέρα του Ντάλτσε … από χωριό Γιαβετός του καζά Βέροιας, εξισλαμίσθηκε και έλαβε το όνομα Ούμι Γκιουλσούμ.

14

20/12/1795 (ΕΔ/249): Η ανήλικη θυγατέρα του Γιάννου … από το χωριό Κουλούρα της Βέροιας, εξισλαμίσθηκε και έλαβε το όνομα Φατμά. Για την ανατροφή της παραδόθηκε στη σύζυγο του Γιουμνή Εφέντη.

15

20/12/1795 (ΕΔ/249): Ο ανήλικος Δήμος Πολύζος, κάτοικος Βέροιας, δήλωσε στο ιεροδικείο της πόλης ότι απαρνείται οικειοθελώς τις ψευδείς θρησκείες. Αφού δε απήγγειλε τις λέξεις της ομολογίας πίστεως, εξισλαμίσθηκε και, σύμφωνα με την επιθυμία του, έλαβε το όνομα Αχμέτ.

16

20/3/1796 (ΕΔ/249): Η Σεραΐνα, θυγατέρα του  Αθανασίου από το χωριό Κόκοβα της Βέροιας, δήλωσε ενώπιον του ιεροδικείου της πόλης ότι απαρνείται οικειοθελώς τις ψευδείς θρησκείες. Αφού δε απήγγειλε τις λέξεις της ομολογίας πίστεως, εξισλαμίσθηκε και, σύμφωνα με την επιθυμία της, έλαβε το όνομα Φατμά.

17

11/4/1796 (ΕΔ/249): Η Λεμονιά, το γένος Μήτρου, κάτοικος του χωριού Πολάτη (;), δήλωσε ενώπιον του ιεροδικείου ότι απαρνείται οικειοθελώς τις ψευδείς θρησκείες. Αφού δε απήγγειλε τις λέξεις της ομολογίας πίστεως, εξισλαμίσθηκε και, σύμφωνα με την επιθυμία της, έλαβε το όνομα Φατμά.

18

11/4/1796 (ΕΔ/249): Ο Σολομών Μωυσής, κάτοικος Κωνσταντι-νούπολης, δήλωσε ενώπιον του ιεροδικείου ότι απαρνείται οικειοθελώς τις ψευδείς θρησκείες. Αφού δε απήγγειλε τις λέξεις της ομολογίας πίστεως, εξισλαμίσθηκε και, σύμφωνα με την επιθυμία του, έλαβε το όνομα Μεχμέτ.

19

4/1/1813 (ΕΔ/265): Η Μαρία, το γένος Ιωάννου, από το χωριό Αγία Μαρίνα Βέροιας, προσήλθε στο ιεροδικείο της πόλης και δήλωσε ότι απαρνείται οικειοθελώς τις ψευδείς θρησκείες και ότι ασπάζεται τον ισλαμισμό. Μετά τον εξισλαμισμό της έλαβε το όνομα Νεφισέ.

20

24/6/1816 (ΕΔ/271): Η Φωτεινή, θυγατέρα του Ξενάκη από τη Βέροια, εμφανίσθηκε στο ιεροδικείο της πόλης και δήλωσε ότι απαρνείται τις ψευδείς θρησκείες και ότι ασπάζεται τον ισλαμισμό. Μετά τον εξισλαμισμό της, έλαβε το όνομα … (παραλείπεται το όνομα στο κείμενο)

21

19/8/1816 (ΕΔ/271): Η Μαρία, θυγατέρα του Μήτρου από το χωριό Μήλοβα, απαρνήθηκε οικειοθελώς τις ψευδείς θρησκείες και ασπάστηκε την μωαμεθανική θρησκεία. Μετά τον εξισλαμισμό της έλαβε το όνομα Φατμά.

22

1/9/1816 (ΕΔ/271): Η Μαρία, θυγατέρα του Αντωνίου, κατοίκου Βέροιας, δήλωσε ενώπιον του ιεροδικείου της πόλης ότι απαρνείται τις ψευδείς θρησκείες. Αφού δε απήγγειλε τις λέξεις της ομολογίας πίστεως, εξισλαμίσθηκε και έλαβε το όνομα Χανιφέ.

23

1/9/1816 (ΕΔ/271): Ο κάτοικος των Γεννιτσών Μήτρος Νικολάου, προσήλθε στο ιεροδικείο και δήλωσε ότι απαρνείται οικειοθελώς τις ψευδείς θρησκείες και ότι επιθυμεί να ασπασθεί τον ισλαμισμό. Αφού δε απήγγειλε τις λέξεις της ομολογίας πίστεως, έλαβε το όνομα Αχμέτ.

24

22/3/1817 (ΕΔ/271)  Ο … από το χωριό Καμανίτσι Βέροιας, προσήλθε στο ιεροδικείο της πόλης και δήλωσε ότι απαρνείται τις ψευδείς θρησκείες. Αφού δε απήγγειλε τις λέξεις της ομολογίας πίστεως, εξισλαμίσθηκε και έλαβε το όνομα Χουσεΐν.

25 

9/7/1821 (ΕΔ/280) Η, καταγόμενη από τον καζά Ιωαννίνων, Μαρία, θυγατέρα του Εμμανουήλ, προσήλθε στο ιεροδικείο της Βέροιας και δήλωσε ότι απαρνείται οικειοθελώς τις ψευδείς θρησκείες και ότι ασπάζεται τον ισλαμισμό. Μετά την απαγγελία των λέξεων της ομολογίας πίστεως, εξισλαμίσθηκε και, σύμφωνα με την επιθυμία της, έλαβε το όνομα Χατιτζέ.

26

13/2/1822 (ΚΠ/297/): Ο Ιωάννης … κάτοικος του χωριού Καστανιά του καζά Βέροιας, δήλωσε ότι απαρνείται οικειοθελώς τις ψευδείς θρησκείες και ότι ασπάζεται την μωαμεθανική θρησκεία. Αφού δε απήγγειλε τις λέξεις της ομολογίας πίστεως, εξισλαμίσθηκε και σύμφωνα με την επιθυμία του, έλαβε το όνομα Χουσεΐν.

27

21/2/1822 (ΚΠ/299/): Ο Αργύριος … καταγόμενος από χωριό της Κασσάνδρας, δήλωσε ότι απαρνείται οικειοθελώς τις ψευδείς θρησκείες και ότι ασπάζεται την μουσουλμανική θρησκεία. Αφού δε απήγγειλε τις λέξεις της ομολογίας πίστεως, εξισλαμίσθηκε και, σύμφωνα με την επιθυμία του, έλαβε το όνομα Αρήφ.

28

284/7/1821 (ΕΔ/325): Ο Μάμος … από το χωριό Κουμ Κιόϊ Βέροιας, δήλωσε ότι απαρνείται οικειοθελώς τις ψευδείς θρησκείες  και ότι ασπάζεται τον ισλαμισμό. Αφού  απήγγειλε τις λέξεις της ομολογίας πίστεως, έλαβε το όνομα Σουλεϊμάν.

29

19/7/1821 (ΕΔ/325): Ο Γεώργιος … από το χωριό Κούκος, δήλωσε ότι απαρνείται οικειοθελώς τις ψευδείς θρησκείες και ότι ασπάζεται τον ισλαμισμό. Αφού απήγγειλε τις λέξεις της ομολογίας πίστεως, έλαβε το όνομα  Αλής.

30

28/9/1821 (ΕΔ/325): Ο Μιχαήλ … από το χωριό Κάτω Λοζίτσα, δήλωσε ότι απαρνείται οικειοθελώς τις ψευδείς θρησκείες και ότι ασπάζεται τον ισλαμισμό, Αφού απήγγειλε τις λέξεις της ομολογίας πίστεως, έλαβε το όνομα Μεχμέτ.

31

28/9/1821 (ΕΔ/325): Ο Γεώργιος … από το χωριό Μπόστανη, δήλωσε ότι απαρνείται τις ψευδείς θρησκείες και ότι ασπάζεται τον ισλαμισμό. Αφού απήγγειλε τις λέξεις της ομολογίας πίστεως, έλαβε το όνομα Αχμέτ.

32

6/1/1825 (ΕΔ/327/ΙΒ108): Ο Παρίσης Αθανασίου, καταγόμενος από το χωριό Παλόνα περιοχής Κατερίνης, απαρνήθηκε οικιοθελώς τις ψευδείς θρησκείες και ασπάστηκε τον ισλαμισμό. Αφού απήγγειλε τις λέξεις της ομολογίας πίστεως, έλαβε το όνομα Αχμέτ.

33

17/5/1825 (ΕΔ/327/ΙΒ108): Ο Κωνσταντίνος Ακριβός με καταγωγή από το χωριό Κολυνδρός, δήλωσε ενώπιον του ιεροδικείου ότι απαρνείται οικειοθελώς τις ψευδείς θρησκείες και ότι ασπάζεται τον ισλαμισμό. Αφού απήγγειλε τις λέξεις της ομολογίας πίστεως, έλαβε το όνομα Μεχμέτ Σαμπίτ.

34

1/8/1825 (ΕΔ/327/ΙΒ108):  Ο Ζαφείριος Μποντής από το χωριό Άνω Λοζίτσα, δήλωσε ενώπιον του ιεροδικείου ότι απαρνείται οικειοθελώς τις ψευδείς θρησκείες και ότι ασπάζεται τον ισλαμισμό. Αφού απήγγειλε τις λέξεις της ομολογίας πίστεως, έλαβε το όνομα Μεχμέτ.

35

17/8/1825 (ΕΔ/327/ΙΒ108): Η Ελένη, θυγατέρα του Παναγιώτη από το χωριό Άνω Λοζίτσα, δήλωσε ενώπιον του ιεροδικείου ότι απαρνείται τις ψευδείς θρησκείες και ότι ασπάζεται τον ισλαμισμό. Αφού απήγγειλε τις λέξεις της ομολογίας πίστεως, έλαβε το όνομα Χατιτζέ.

36

4/10/1825 (ΕΔ/326/ΙΒ109): Ο Παναγιώτης Κωνσταντίνου από το χωριό Άνω Λοζίτσα Βέροιας, δήλωσε ενώπιον του ιεροδικείου ότι απαρνείται οικειοθελώς τις ψευδείς θρησκείες και ότι ασπάζεται τον ισλαμισμό. Αφού απήγγειλε τις λέξεις της ομολογίας πίστεως, έλαβε το όνομα Μεχμέτ.

37

6/10/1825 (ΕΔ/326)/ΙΒ109: Ο Τάσος Θεοδώρου από το χωριό Σκουτέρνα  Βέροιας, δήλωσε ενώπιον του ιεροδικείου ότι απαρνείται τις ψευδείς θρησκείες και ότι ασπάζεται τον ισλαμισμό. Αφού απήγγειλε τις λέξεις της ομολογίας πίστεως, έλαβε το όνομα Χασάν.

38

10/8/1825 (ΕΔ/326/ΙΒ109): Ο Μάμος Μιχαήλ από τη Βέροια, δήλωσε ενώπιον του ιεροδικείου ότι απαρνείται οικειοθελώς τις ψευδείς θρησκείες και ότι ασπάζεται τον ισλαμισμό. Αφού απήγγειλε τις λέξεις της ομολογίας πίστεως, έλαβε το όνομα Μουσταφά.

39

10/10/1825 (ΕΔ/326/ΙΒ109): Ο Λιόλιος … από το χωριό Μελίκη Βέροιας, δήλωσε ενώπιον του ιεροδικείου ότι απαρνείται οικειοθελώς τις ψευδείς θρησκείες και ότι ασπάζεται τον ισλαμισμό. Αφού απήγγειλε τις λέξεις της ομολογίας πίστεως, έλαβε το όνομα Μεχμέτ.

40

20/12/1825 (ΕΔ/327/ΙΒ108): Ο Αθανάσιος Δημητρίου από το χωριό Αγία Μαρίνα Βέροιας, δήλωσε ενώπιον του ιεροδικείου ότι απαρνείται οικειοθελώς τις ψευδείς θρησκείες και ότι ασπάζεται τον ισλαμισμό. Αφού απήγγειλε τις λέξεις της ομολογίας πίστεως, έλαβε το όνομα Μεχμέτ 

41

25/1/1826 (ΕΔ/327/ΙΒ108): Ο Χαρίσιος Αλεξάνδρου από το χωριό Μαρούσα Βέροιας, δήλωσε ενώπιον του ιεροδικείου ότι απαρνείται οικειοθελώς τις ψευδείς θρησκείες και ότι ασπάζεται τον ισλαμισμό. Αφού απήγγειλε τις λέξεις της ομολογίας πίστεως, έλαβε το όνομα Αχμέτ.

42

27/4/1826 (ΕΔ/327/ΙΒ108): Ο Μανώλης Ιωάννου από το χωριό Ασώματα  Βέροιας, απαρνήθηκε οικειοθελώς τις ψευδείς θρησκείες και ασπάστηκε τον ισλαμισμό. Αφού απήγγειλε τις λέξεις της ομολογίας πίστεως, έλαβε το όνομα Σουλεϊμάν.

43

16/5/1826 (ΕΔ/327/ΙΒ108): Ο Νάσος Πολύζος, καταγόμενος από το χωριό Ελευθεροχώρι, απαρνήθηκε οικειοθελώς τις ψευδείς θρησκείες και ασπάστηκε τον ισλαμισμό. Αφού απήγγειλε τις λέξεις της ομολογίας πίστεως, έλαβε το όνομα Μουσταφά. 

44

19/5/1826 (ΕΔ/326/ΙΒ109): Η Ζάχω Αστερίου, κάτοικος Βέροιας, δήλωσε ενώπιον του ιεροδικείου ότι απαρνείται οικειοθελώς τις ψευδείς θρησκείες και ότι ασπάζεται τον ισλαμισμό. Αφού απήγγειλε τις λέξεις της ομολογίας πίστεως, έλαβε το όνομα Φατμά. 

45

…/6/1826 (ΕΔ/327/ΙΒ108): Ο Μανώλης Μήτρου από το χωριό Νεόκαστρο Βέροιας, δήλωσε ενώπιον του ιεροδικείου ότι απαρνείται οικειοθελώς τις ψευδείς θρησκείες και ότι ασπάζεται τον ισλαμισμό. Αφού απήγγειλε τις λέξεις της ομολογίας πίστεως, έλαβε το όνομα Αμπντουλάχ.

46

9/7/1826 (ΕΔ/326/ΙΒ109): Η Αναστασία Γεωργίου από το χωριό Καράτζαλη Βέροιας, δήλωσε ενώπιον του ιεροδικείου ότι απαρνείται οικειοθελώς τις ψευδείς θρησκείες και ότι ασπάζεται τον ισλαμισμό. Αφού απήγγειλε τις λέξεις της ομολογίας πίστεως, έλαβε το όνομα Φατμά

47

2/5/1827 (ΕΔ/327/ΙΒ108): Ο Μανώλης Καλλίνικος, κάτοικος Βέροιας, απαρνήθηκε οικειοθελώς τις ψευδείς θρησκείες και ασπάστηκε τον ισλαμισμό. Αφού απήγγειλε τις λέξεις της ομολογίας πίστεως, έλαβε το όνομα Μεχμέτ.

48

… (ΕΔ/326/ΙΒ109): Ο Νικόλαος Αλεξάνδρου από το χωριό Μαρούσα Βέροιας, δήλωσε ενώπιον του ιεροδικείου ότι απαρνείται οικειοθελώς τις ψευδείς θρησκείες και ότι ασπάζεται τον ισλαμισμό. Αφού απήγγειλε τις λέξεις της ομολογίας πίστεως, έλαβε το όνομα Μουσταφά.

49

…  (ΕΔ/326/ΙΒ109) Ο Ακριβός Αμάχητος από το χωριό Μελίκιο  Βέροιας, δήλωσε ενώπιον του ιεροδικείου ότι απαρνείται οικειοθελώς τις ψευδείς θρησκείες και ότι ασπάζεται τον ισλαμισμό. Αφού απήγγειλε τις λέξεις της ομολογίας πίστεως, έλαβε το όνομα Τζαφέρ.

50

… (ΕΔ/326/ΙΒ109): Η Κυράτσα Λιόλιου, καταγόμενη από το χωριό Κούσκο Γρεβενών, δήλωσε ενώπιον του ιεροδικείου ότι απαρνείται οικειοθελώς τις ψευδείς θρησκείες και ότι ασπάζεται τον ισλαμισμό.  Αφού απήγγειλε τις λέξεις της ομολογίας πίστεως, έλαβε το όνομα Φατμά.

51

… (ΕΔ/327/ΙΒ108): Ο Παναγιώτης Μάνος από τη Βέροια, απαρνήθηκε οικειοθελώς τις ψευδείς θρησκείες και ασπάστηκε τον ισλαμισμό. Αφού απήγγειλε τις λέξεις  της ομολογίας πίστεως, έλαβε το όνομα Οσμάν. 

52

… (ΕΔ/326/ΙΒ109): Η Μαρία Ιωάννου, καταγόμενη από το χωριό Κολυνδρός, δήλωσε ενώπιον του ιεροδικείου ότι απαρνείται οικειοθελώς τις ψευδείς θρησκείες και ότι ασπάζεται τον ισλαμισμό. Αφού απήγγειλε τις λέξεις της ομολογίας πίστεως, έλαβε το όνομα Αριφέ.

53

7/4/1832 (ΕΔ/340):  Η Μπεγίνα, θυγατέρα του Πήλιου, κάτοικος Γιάντσιστας, προσήλθε ενώπιον του ιεροδικείου και δήλωσε ότι απαρνείται οικειοθελώς τις ψευδείς θρησκείες και ότι ασπάζεται τον ισλαμισμό. Αφού απήγγειλε τις λέξεις της ομολογίας πίστεως, έλαβε το όνομα Αϊσέ.

54

15/10/1832 (ΕΔ/340): Η Μαρία, θυγατέρα του Κώστα από το χωριό Βάσοβα Βέροιας, δήλωσε ενώπιον του ιεροδικείου ότι απαρνείται οικειοθελώς τις ψευδείς θρησκείες και ότι ασπάζεται τον ισλαμισμό. Αφού απήγγειλε τις λέξεις της ομολογίας πίστεως, έλαβε το όνομα Ζουμπεϊντέ.

55

19/11/1832 (ΕΔ/340): Ο Αθανάσιος … κάτοικος Βέροιας δήλωσε ενώπιον του ιεροδικείου ότι απαρνείται οικειοθελώς τις ψευδείς θρησκείες και ότι ασπάζεται τον ισλαμισμό. Αφού απήγγειλε τις λέξεις της ομολογίας πίστεως, έλαβε το όνομα Σουλεϊμάν.

56

29/11/1832 (ΕΔ/340): Η Μαρία, θυγατέρα του Στογιάννη από τα Ασώματα Βέροιας, δήλωσε ότι απαρνείται οικειοθελώς τις ψευδείς θρησκείες και ότι ασπάζεται τον ισλαμισμό. Αφού απήγγειλε τις λέξεις της ομολογίας πίστεως, έλαβε το όνομα Φατμά.

57

11/3/1833 (ΕΔ/340): Η Μαρία Παναγιώτου από τη Βέροια δήλωσε ότι απαρνείται οικειοθελώς τις ψευδείς θρησκείες και ότι ασπάζεται τον ισλαμισμό. Αφού απήγγειλε τις λέξεις της ομολογίας πίστεως, έλαβε το όνομα Φατμά.

58

11/3/1833 (ΕΔ/340): Η Μαρία, θυγατέρα του Νικολάου από το χωριό Μικρογούζι Βέροιας, δήλωσε ενώπιον του ιεροδικείου ότι απαρνείται οικειοθελώς τις ψευδείς θρησκείες και ότι ασπάζεται τον ισλαμισμό. Αφού απήγγειλε τις λέξεις της ομολογίας πίστεως, έλαβε το όνομα  Ζουμπεϊντέ.

59

4/5/1833 (ΕΔ/340): Η Μαρία, θυγατέρα του Μήτρου, με καταγωγή από την Έδεσσα, δήλωσε ενώπιον του ιεροδικείου ότι απαρνείται οικειοθελώς τις ψευδείς θρησκείες και ότι ασπάζεται τον ισλαμισμό. Αφού απήγγειλε τις λέξεις της ομολογίας πίστεως, έλαβε το όνομα Ζουμπεϊντέ.

60

… (ΕΔ/359): Η Αθιγγανίδα Μαρία … από το χωριό Ραψωμανίκι  Βέροιας, δήλωσε ότι εγκαταλείπει τις ψευδείς θρησκείες και ότι ασπάζεται  τον ισλαμισμό. Αφού απήγγειλε τις λέξεις της ομολογίας πίστεως, έλαβε το όνομα Χασενέ.

61

19/11/1835 (ΕΔ/359): Η Μαγδάλω, σύζυγος του Ακριβού και θυγατέρα του Μήτρου από την Τριχοβίστα Βέροιας, δήλωσε ενώπιον του ιεροδικείου ότι απαρνείται οικειοθελώς τις ψευδείς θρησκείες και ότι ασπάζεται τον ισλαμισμό. Αφού απήγγειλε τις λέξεις της ομολογίας πίστεως, έλαβε το όνομα Ζουμπεϊντέ.

62

31/5/1836 (ΕΔ/359): Ο Γιάννης … υπάλληλος του Άγκο αγά από τη Βέροια, δήλωσε ενώπιον του ιεροδικείου ότι απαρνείται οικειοθελώς τις ψευδείς θρησκείες και ότι ασπάζεται τον ισλαμισμό. Αφού απήγγειλε τις λέξεις της ομολογίας πίστεως, έλαβε το όνομα Μεχμέτ.

63

22/3/1838 (ΕΔ/368): Η Μαρία, θυγατέρα του Δήμου Ψαρά από τη Βέροια, δήλωσε ενώπιον του ιεροδικείου ότι απαρνείται οικειοθελώς τις ψευδείς θρησκείες και ότι ασπάζεται τον ισλαμισμό. Αφού απήγγειλε τις λέξεις της ομολογίας πίστεως, έλαβε το όνομα Φατμά.

64

8/1/1839 (ΕΔ/368): Η δεκαπενταετής Ελισάβετ … από τη Βέροια, η οποία διέμενε στην οικία των θυγατέρων του Καλιοντζή Ζαδέ, δήλωσε ενώπιον του ιεροδικείου ότι απαρνείται οικειοθελώς τις ψευδείς θρησκείες και ότι ασπάζεται τον ισλαμισμό. Αφού απήγγειλε τις λέξεις της ομολογίας πίστεως, έλαβε το όνομα Χατιτζέ.

65

15/1/1839 (ΕΔ/368): Ο Μήτρος … από τη Βέροια, δήλωσε ενώπιον του ιεροδικείου ότι απαρνείται οικειοθελώς τις ψευδείς θρησκείες και ότι ασπάζεται τον ισλαμισμό. Αφού απήγγειλε τις λέξεις της ομολογίας πίστεως, έλαβε το όνομα  Οσμάν.

66

17/1/1839 (ΕΔ/368) Ο Τάσος, γιος του Αργυρίου από τη Βέροια, δήλωσε ενώπιον του ιεροδικείου ότι απαρνείται οικειοθελώς τις ψευδείς θρησκείες και ότι ασπάζεται τον ισλαμισμό. Αφού απήγγειλε τις λέξεις της ομολογίας πίστεως, έλαβε το όνομα Μεχμέτ Ρασίτ. 

67

30/4/1839 (ΕΔ/368): η Μαρία, θυγατέρα του Ντούλη από τη Βέροια, δήλωσε ενώπιον του ιεροδικείου ότι απαρνείται τις ψευδείς θρησκείες και ότι ασπάζεται τον ισλαμισμό. Αφού απήγγειλε τις λέξεις της ομολογίας πίστεως, έλαβε το όνομα Χατιτζέ.

68

12/7/1839 (ΕΔ/371): Ο Αργύριος Τσιρακούδης από τη Βέροια, δήλωσε ενώπιον του ιεροδικείου ότι απαρνείται οικειοθελώς τις ψευδείς θρησκείες και ότι ασπάζεται τον ισλαμισμό. Αφού απήγγειλε τις λέξεις της ομολογίας πίστεως, έλαβε το όνομα Μουσταφά. 

69

13/7/1839 (ΕΔ/368): Η καταγόμενη από την Πελοπόννησο … θυγατέρα του Γεωργάκη, δήλωσε ενώπιον του ιεροδικείου ότι απαρνείται τις ψευδείς θρησκείες και ότι ασπάζεται τον ισλαμισμό. Αφού απήγγειλε τις λέξεις της ομολογίας πίστεως, έλαβε το όνομα Εμινέ.

70

24/8/1839 (ΕΔ/368): Η Σοφία, θυγατέρα του Δημητράκη από το Μικρογούζι Βέροιας, δήλωσε ενώπιον του ιεροδικείου ότι απαρνείται οικειοθελώς τις ψευδείς θρησκείες και ότι ασπάζεται τον ισλαμισμό. Αφού απήγγειλε τις λέξεις της ομολογίας πίστεως, έλαβε το όνομα Εμινέ.

71

30/11/1839 (ΕΔ/368): Η … θυγατέρα του Ιωάννου από τη συνοικία Σωτήρα της Νάουσας, δήλωσε ενώπιον του ιεροδικείου ότι απαρνείται οικειοθελώς τις ψευδείς θρησκείες και ότι ασπάζεται τον ισλαμισμό. Αφού απήγγειλε τις λέξεις της ομολογία πίστεως, έλαβε το όνομα Αριφέ.

72

2/12/1839 (ΕΔ/368): Η Αγγελικούλα, σύζυγος του Νικολάου Ιωάννου και θυγατέρα του Ιωάννου από τη συνοικία Σωτήρα Νάουσας, δήλωσε ενώπιον του ιεροδικείου ότι απαρνείται οικειοθελώς τις ψευδείς θρησκείες και ότι ασπάζεται τον ισλαμισμό. Αφού απήγγειλε τις λέξεις της ομολογίας πίστεως, έλαβε το όνομα Ζαριφέ.  Το ιεροδικείο ρώτησε τον σύζυγο της ανωτέρω Νικόλαο Ιωάννου αν δέχεται και αυτός να σπασθεί τον ισλαμισμό, όπως η σύζυγός του. Αυτός απάντησε αρνητικά και διαζεύχτηκε την σύζυγό του.

73

14/12/1839 (ΕΔ/368): Η Λεμονιά, θυγατέρα του Ντόνα, δήλωσε ενώπιον του ιεροδικείου ότι απαρνείται οικειοθελώς τις ψευδείς θρησκείες και ότι ασπάζεται τον ισλαμισμό. Αφού απήγγειλε τις λέξεις της ομολογίας πίστεως, έλαβε το όνομα Χατιτζέ.

74

14/7/1841 (ΕΔ/379): Ο Παναγιώτης Στάμου από την Κατερίνη, δήλωσε ενώπιον του ιεροδικείου ότι απαρνείται οικειοθελώς τις ψευδείς θρησκείες και ότι ασπάζεται τον ισλαμισμό. Αφού απήγγειλε τις λέξεις της ομολογίας πίστεως, έλαβε το όνομα Χουσεΐν.

75

16/2/1842 (ΕΔ/379): Η Βέργω Παναγιώτου, καταγόμενη από το Νεόκαστρο, δήλωσε ενώπιον του ιεροδικείου ότι απαρνείται οικειοθελώς τις ψευδείς θρησκείες και ότι ασπάζεται τον ισλαμισμό. Αφού απήγγειλε τις λέξεις της ομολογίας πίστεως, έλαβε το όνομα Εμινέ.

76

17/2/1842 (ΕΔ/379): Η Σωτηρία Μήτρου από το χωριό Σκοτούσα Βέροιας, δήλωσε ενώπιον του ιεροδικείου ότι απαρνείται οικειοθελώς τις ψευδείς θρησκείες και ότι ασπάζεται τον ισλαμισμό. Αφού απήγγειλε τις λέξεις της ομολογίας πίστεως, έλαβε το όνομα Φατμά.

77

17/11/1843 ΕΔ/(379): Η Παντσούλα Γεωργίου, καταγόμενη από το χωριό Κουντουριώτισσα των Σερβίων, η οποία παρεπιδημούσε στη Βέροια, δήλωσε ενώπιον του ιεροδικείου ότι απαρνείται οικειοθελώς τις ψευδείς θρησκείες και ότι ασπάζεται τον ισλαμισμό. Αφού απήγγειλε τις λέξεις της ομολογίας πίστεως, έλαβε το όνομα Φατμά.

78

29/10/1844 (ΕΔ/380): Η Σοφία, από το χωριό Λυκοβίστα Βέροιας, δήλωσε ενώπιον του ιεροδικείου ότι απαρνείται οικειοθελώς τις ψευδείς θρησκείες και ότι ασπάζεται τον ισλαμισμό. Αφού απήγγειλε τις λέξεις της ομολογίας πίστεως, έλαβε το όνομα Αϊσέ Ζιμπά. Το ιεροδικείο ρώτησε τον σύζυγο της ανωτέρω Δημήτριο Στογιάννο εάν δέχεται να σπασθεί και αυτός τον ισλαμισμό όπως η σύζυγός του. Αυτός απάντησε αρνητικά και διαζεύχτηκε τη σύζυγό του.

79

… (ΕΔ/390): Η Μαρία, θυγατέρα του Χρήστου από το χωριό Κρεβατά Βέροιας, δήλωσε ενώπιον του ιεροδικείου ότι απαρνείται οικειοθελώς τις ψευδείς θρησκείες και ότι ασπάζεται τον ισλαμισμό. Αφού απήγγειλε τις λέξεις της ομολογίας πίστεως, έλαβε το όνομα Νετζιμπέ.

80

4/1/1846 (ΕΔ/390): Η Μαρία, κάτοικος Βέροιας, θυγατέρα του Ακρίτα, δήλωσε ενώπιον του ιεροδικείου ότι απαρνείται οικειοθελώς τις ψευδείς θρησκείες και ότι ασπάζεται τον ισλαμισμό. Αφού απήγγειλε τις λέξεις της ομολογίας πίστεως, έλαβε το όνομα Ρουκιέ.

Τούρκοι ιεροδικαστές (κατήδες) κατά την περίοδο την οθωμανικής αυτοκρατορίας
(ΜΗΧΑΝΗ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ)

β) Εξισλαμισμοί βάσει των εγγράφων του ιεροδικείου Νάουσας

81

31/1/1846 (ΕΔ/390): Η Μαρία, κάτοικος του … θυγατέρα του Θεοχάρους, δήλωσε ενώπιον του ιεροδικείου ότι απαρνείται οικειοθελώς τις ψευδείς θρησκείες και ότι ασπάζεται τον ισλαμισμό. Αφού απήγγειλε τις λέξεις της ομολογίας πίστεως, έλαβε το όνομα Αϊσέ. 

82

16/5/1847 (ΕΔ/390) Η Αθιγγανίδα Νέδω, θυγατέρα του Αθανασίου από την Κουλούρα Βέροιας, δήλωσε ενώπιον του ιεροδικείου ότι απαρνείται οικειοθελώς τις ψευδείς θρησκείες και ότι ασπάζεται τον ισλαμισμό. Αφού απήγγειλε τις λέξεις της ομολογίας πίστεως, έλαβε το όνομα  Ούμι Γκιουλσούμ.

83

9/11/1848 (ΕΔ/392): Η Πέντζω, θυγατέρα του Αργυρίου από τη Βέροια, δήλωσε ενώπιον του ιεροδικείου, παρουσία του Μητροπολίτη και των προκρίτων, ότι απαρνείται οικειοθελώς τις ψευδείς θρησκείες και ότι ασπάζεται τον ισλαμισμό. Αφού απήγγειλε τις λέξεις της ομολογίας πίστεως, κατ’ επιθυμία της, έλαβε το όνομα Ρουκιέ.

84

9/11/1848 (ΕΔ/392):  Η Κατερίνη, θυγατέρα του  Θεοχάρους  από  το χωριό Επισκοπή Βέροιας, δήλωσε ενώπιον του ιεροδικείου, παρουσία του Μητροπολίτη και των προκρίτων, ότι απαρνείται οικειοθελώς τις ψευδείς θρησκείες και ότι ασπάζεται τον ισλαμισμό. Αφού απήγγειλε τις λέξεις της ομολογίας πίστεως, κατ’ επιθυμία της,  έλαβε το όνομα Φατμά.

ΣΗΜΕΙΩΣΗ

Tα έγραφα του Ιεροδικείου Βεροίας και Ναούσης που αναφέρονται σε ονόματα εξισλαμισθέντων χριστιανών άλλων καζάδων (πλην του καζά Βέροιας) δεν περιλαμβάνονται στον ανωτέρω πίνακα.

banner-article

Ροη ειδήσεων