Κόσμος

Κατά της ενσωμάτωσης ουκρανικών εδαφών στη Ρωσία τάχθηκε η ΓΣ του ΟΗΕ

Η Γενική Συνέλευση του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών καταδίκασε χθες Τετάρτη τις πρόσφατες «παράνομες προσαρτήσεις» τεσσάρων ουκρανικών περιφερειών στη Ρωσική Ομοσπονδία, εγκρίνοντας το σχέδιο ψηφίσματος που είχε κατατεθεί με 143 ψήφους υπέρ, 5 κατά και 35 αποχές.

Η Ρωσία, η Λευκορωσία, η Βόρεια Κορέα, η Νικαράγουα και η Συρία καταψήφισαν. Η Κίνα, η Ινδία, η Νότια Αφρική και το Πακιστάν, όπως και μια σειρά αφρικανικές χώρες, απείχαν, ενώ η Βραζιλία τάχθηκε υπέρ του ψηφίσματος.

Το κείμενο του ψηφίσματος βασίζεται σε έγγραφο που συνέταξαν οι ΗΠΑ και η Αλβανία, το οποίο εξετάστηκε από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ στις 30 Σεπτεμβρίου.

Στη συνέχεια, επικρίθηκε από τη Βραζιλία και την Ινδία, οι οποίες ανέφεραν ότι κατά την προετοιμασία του εγγράφου, δεν έγιναν πλήρεις διαβουλεύσεις με όλες τις χώρες του Συμβουλίου Ασφαλείας. Ενόψει της ψηφοφορίας στη Γενική Συνέλευση, η σύνταξη του νέου σχεδίου και η εισαγωγή τροπολογιών κράτησε περισσότερο από μία εβδομάδα.

Το τελικό ψήφισμα «υπερασπίζεται τις αρχές του καταστατικού χάρτη των Ηνωμένων Εθνών» και σημειώνει ότι οι περιοχές Ντονιέτσκ, Χερσώνα, Λουγκάνσκ και Ζαπορίζια «κατέχονται προσωρινά από τη Ρωσία ως αποτέλεσμα επιθετικότητας, παραβιάζοντας την εδαφική ακεραιότητα, την κυριαρχία και την πολιτική ανεξαρτησία της Ουκρανίας».

Αναφέρει επίσης ότι «Η Γενική Συνέλευση χαιρετίζει και εκφράζει την ισχυρή υποστήριξή της στις προσπάθειες του Γενικού Γραμματέα και των χωρών μελών, και καλεί τα κράτη μέλη και τους διεθνείς οργανισμούς, συμπεριλαμβανομένου του ΟΑΣΕ, να υποστηρίξουν την αποκλιμάκωση της κατάστασης και την ειρηνική επίλυση της σύγκρουσης με πολιτικό διάλογο, διαπραγματεύσεις, μεσολάβηση και άλλα ειρηνικά μέσα».

Ταυτόχρονα, το ψήφισμα σημειώνει ότι μια ειρηνική διευθέτηση θα πρέπει να επιτευχθεί «με σεβασμό στην κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας εντός των διεθνώς αναγνωρισμένων συνόρων της και σύμφωνα με τις αρχές του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών».

banner-article

Ροη ειδήσεων