Κοινωνία

Αποχαιρετισμός στον Κώστα Καζάκο από τον αντιπρόεδρο του ΣΦΕΑ 67-74, Σπύρο Χαλβατζή 

Ο ΣΦΕΑ αποχαιρετά σήμερα ένα ακόμα από τα διαλεχτά μέλη του. Τον ΚΩΣΤΑ ΚΑΖΑΚΟ.

    Αγαπημένε μας Κώστα, πολλοί μίλησαν για την προσφορά σου, για το σπουδαίο καλλιτεχνικό σου έργο, για την παρότρυνσή σου, ειδικά στη νεολαία, για συνεχή συνειδητή συμμετοχή και οργανωμένη δράση.

Εμείς, ως ΣΦΕΑ, θέλουμε να υπογραμμίσουμε ότι: Στα δύσκολα και σκληρά χρόνια της στρατιωτικής δικτατορίας, όταν πολλοί και από το χώρο της Τέχνης, που εσύ υπηρέτησες πιστά κράτησαν το κεφάλι χαμηλά, εσύ δεν τους ακολούθησες. Αντίθετα, σαν έτοιμος από καιρό, εσύ έμεινες μαχόμενος, κόντρα στη δικτατορία, στο αιματοβαμμένο καθεστώς της.

Σε κείνα τα δίσεχτα χρόνια, το ΕΑΤ/ΕΣΑ, η Μπουμπουλίνας, η Ασφάλεια Μεσογείων, ο Διόνυσος, το Γ΄ Σώμα Στρατού, άλλοι τόποι βασανιστηρίων, εξορίας, φυλακών η Γυάρος, η Λέρος, ο Ωρωπός, γέμιζαν από αντιδικτατορικούς αγωνιστές. Κι΄ εσύ Κώστα είχες το δικό σου μεράδι σε τέτοιους τόπους. Γιατί αντιστάθηκες στη δικτατορία. Σε θυμόμαστε πάντα όρθιο και μαχόμενο.

Πολλά ειπώθηκαν, γράφτηκαν και προβλήθηκαν από τις οθόνες. Όλα αυτά είναι ελάχιστα μπροστά στο έργο σου. ΄Εργο καλλιτεχνικό και κοινωνικό. Πολύπλευρο και πολυεπίπεδο, που απευθύνονταν παντού. Πρωτίστως όμως στους ανθρώπους του μόχθου, στους καταπιεσμένους, σ΄ αυτούς που παράγουν τον πλούτο και που, σχεδόν, δεν λαμβάνουν τίποτα.

Με το έργο και τη στάση ζωής σου έδειχνες και δείχνεις το δρόμο. Έναν δρόμο ανηφορικό. Το δρόμο του καθημερινού οργανωμένου αγώνα για να ξημερώσουν καλύτερες μέρες για τους ανθρώπους της βιοπάλης, για έναν κόσμο χωρίς εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο.

Γνωριστήκαμε από κοντά. Δουλέψαμε μαζί για το κοινό καλό. Οι αντιστασιακοί αγωνιστές του ΣΦΕΑ, θα σε θυμόμαστε πάντα ως καλλιτέχνη δημιουργό, μαχητή,  αδιάλλακτο απέναντι στην αδικία. Σε όλα τα παιδιά σου και στην αγαπημένη σου Τζένη τη συντρόφισσά σου λέμε. Να είστε περήφανοι για τον Κώστα σας. Τον Κώστα όλων των αγωνιστών. Αντίο αγαπημένε συναγωνιστή, σύντροφε και φίλε Κώστα.

19.9.22

banner-article

Ροη ειδήσεων