Βέροια Πολιτισμός Ρεπορτάζ

Βέροια: Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε το 48ο Φεστιβάλ ΚΝΕ – Οδηγητή

Φέτος για πρώτη φορά το Φεστιβάλ ΚΝΕ-«Οδηγητή» πραγματοποιήθηκε σε ένα νέο χώρο στη Βέροια, στο γήπεδο της συνοικίας του Προμηθέα. Με μια ικανοποιητική συμμετοχή κόσμου -μιας και ταυτόχρονα γινόταν άλλες δυο εκδηλώσεις στη Βέροια- και με δεδομένο ότι ο χώρος ήταν τεράστιος σε σχέση με τις προηγούμενες χρονιές, αλλά και στην άκρη της πόλης, μπορούμε να πούμε ότι η ΚΝΕ αφενός κέρδισε το στοίχημα που έβαλε και αφετέρου θεμελιώνει προϋποθέσεις για καλύτερη παρουσία τις επόμενες χρονιές.

Η Κεντρική ομιλία έγινε από τον Θανάση Χρηστίδη, μέλος της Κ.Ε του ΚΚΕ, ο οποίος μεταξύ άλλων αναφέρθηκε στα μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζουν σήμερα οι νέοι, την ανεργία, που σ’ αυτούς αγγίζει το 50% αλλά και την άγρια εκμετάλλευση που δέχονται από την εργοδοσία όσοι εργάζονται, με την ανοχή αλλά και τη στήριξη αυτών που κυβερνούν μέσω του νομοθετικού πλαισίου που διαμορφώνουν.

Ο ομιλητής στάθηκε επίσης στο καυτό θέμα της ακρίβειας που εξανεμίζει τους ισχνούς μισθούς, αλλά και τη βαριά φορολογία στα λαϊκά στρώματα. Μίλησε για την ενεργειακή φτώχεια, για τα υπερκέρδη των μεγάλων επιχειρήσεων, για τον ιμπεριαλιστικό πόλεμο Ρωσίας – Ουκρανίας.

Μίλησε επίσης για μικρές νίκες που επιτυγχάνουν οι εργαζόμενοι με τις κινητοποιήσεις τους αλλά και για την οργάνωση και τον συντονισμένο αγώνα που απαιτείται όχι μόνο για μεγαλύτερες νίκες αλλά και για την ανατροπή αυτού του άδικου συστήματος με στόχο τον σοσιαλισμό.

Το πρόγραμμα του Φεστιβάλ -εκτός της κεντρικής ομιλίας-  περιλάμβανε  χορευτικές επιδείξεις, αφιέρωμα στον Μίκη Θεοδωράκη από μαθητές της περιοχής, ποντιακό γλέντι με τους Μαρία Δερμιτζίδη, Νίκο Κωστογλίδη, Γιώργο Ασβεστά, λαϊκό-Παραδοσιακό γλέντι με τη Βάσω Βασιλειάδου, Μελίνα Μπιτσίδου, Χρήστο Δάνα, Χρήστο Παπά-Κρεμμύδα.

Στο χώρο υπήρχε μαθητικό στέκι με εκθέσεις για τον ιμπεριαλιστικό πόλεμο, ενώ λειτουργούσε βιβλιοπωλείο με τις εκδόσεις της «Σύγχρονης Εποχής».

far

Φωτογραφίες: faretra.info

banner-article

Δημοφιλή άρθρα

  • Εβδομάδας