Ελλάδα

Η Θεσσαλονίκη υποστηρίζει την Συνθήκη Απαγόρευσης των Πυρηνικών Όπλων!

Στις 25 Ιουλίου, το Δημοτικό Συμβούλιο της Θεσσαλονίκης, στην τακτική του συνεδρίαση, έλαβε απόφαση να υποστηρίξει την Συνθήκη Απαγόρευσης των Πυρηνικών Όπλων (ΣΑΠΟ). Υιοθέτησε την έκκληση της International Campaign to Abolish Nuclear Weapons (ICAN – Peace Nobel Prize 2017), όπως άλλοι 46 μέχρι στιγμής Δήμοι στην Ελλάδα και πάνω από 350 σε όλο τον κόσμο, και καλεί την Ελληνική Κυβέρνηση, να υπογράψει και να επικυρώσει την ΣΑΠΟ, όπως έχουν ήδη κάνει 66 χώρες (ενώ αναμένονται άλλες 85 να το πράξουν σύντομα).

Η έκκληση της ICAN στην Ελλάδα προωθείται μέσα από την εκστρατεία #σώσετηνπόλη του Κόσμου Χωρίς Πολέμους και Βία, (διεθνής εταίρος και εκπρόσωπος της ICAN στην Ελλάδα) και έχει απευθυνθεί ήδη σε όλους τους δήμους της χώρας, ενώ υποστηρίζεται και από την οργάνωση Διεθνείς Ιατροί για την Πρόληψη του Πυρηνικού Πολέμου (IPPNW – Νόμπελ Ειρήνης 1985). Στην Θεσσαλονίκη, είμαστε ιδιαίτερα χαρούμενοι που την έκκληση υποστήριξε και ο δημοτικός σύμβουλος Μιχάλης Τρεμόπουλος της «Οικολογίας-Αλληλεγγύης» με πρότασή του.

Η συμμετοχή της Θεσσαλονίκης σε αυτή την προσπάθεια είναι ιδιαίτερα σημαντική, καθώς είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος πληθυσμιακά δήμος της Ελλάδας, ενώ μαζί με τους δήμους Αμπελοκήπων – Μενεμένης και Κορδελιού – Ευόσμου οι οποίοι έχουν επίσης υιοθετήσει την έκκληση, εκπροσωπούν πάνω από 500.000 κατοίκους της ευρύτερης περιοχής της Θεσσαλονίκης. Αυτή τη στιγμή, η Ελλάδα, βρίσκεται στην 7η θέση σε αριθμό δήμων, μεταξύ των χωρών που προωθούν την εκστρατεία.

Η Ελλάδα δυστυχώς δεν έχει ακόμα υπογράψει και επικυρώσει την ΣΑΠΟ, δεν παρευρέθηκε ως χώρα παρατηρητής στην 1η συνάντηση υψηλού επιπέδου των κρατών – μελών της ΣΑΠΟ (Βιέννη, 21-23/6), ενώ στην πρόσφατη αναθεωρητική σύνοδο κορυφής για την Συνθήκη Περιορισμού των Πυρηνικών Όπλων (NPT, 1-26/8, Νέα Υόρκη) δεν συνυπόγραψε το κοινό κείμενο 145 κρατών, για τις ανθρωπιστικές επιπτώσεις των πυρηνικών όπλων. Θυμίζουμε ότι η Ελλάδα δεν φιλοξενεί στο έδαφός πυρηνικά όπλα επίσημα από το 2001, όμως πρόσφατα η στρατιωτική βάση του Άραξου, αναβαθμίστηκε ώστε να μπορεί να δεχθεί 12 αερομεταφερόμενες πυρηνικές κεφαλές.

Στην Ελλάδα, μέχρι στιγμής, έχουν υπογράψει την έκκληση με έκδοση αντίστοιχων ψηφισμάτων οι Δήμοι Αγίου Ευστρατίου (2020), Τήλου (2021), Ηλιούπολης, Αγίου Δημητρίου, Γαύδου, Δελφών, Ηρωικής Νήσου Κάσου, Σικίνου, Αρχαίας Ολυμπίας, Γορτυνίας, Αμπελοκήπων – Μενεμένης, Δοξάτου, Κηφισιάς, Θέρμου, Βέροιας, Κιλκίς, Ορεστιάδας, Δεσκάτης, Καρπενησίου, Νέας Προποντίδας, Δυτικής Μάνης, Πύργου, Βύρωνα, Αλμωπίας, Μοσχάτου-Ταύρου, Κορδελιού-Ευόσμου, Μεγαρέων, Ρεθύμνης, Ερυμάνθου, Αιγιαλεία, Βόρειας Κέρκυρας, Νέας Ζίχνης, Ήλιδας, Αργοστολίου, Κιμώλου, Νικολάου Σκουφά, Οιχαλίας, Σφακίων, Αλμυρού, Βιάννου, Χίου, Ανδρίτσαινας-Κρεστένων, Βάρης-Βούλας-Βουλιαγμένης, Βισαλτίας, Δυτικής Αχαΐας και Καλαβρύτων (2022), ενώ αναμένουμε τα Δ.Σ. και άλλων δήμων να συμμετέχουν στην κοινή αυτή προσπάθεια άμεσα.

Νίκος Στεργίου

Πρόεδρος ΔΣ

banner-article

Δημοφιλή άρθρα

  • Εβδομάδας