Βέροια Ρεπορτάζ

Ο Δημήτρης Κουτσούμπας σε μεγάλη συγκέντρωση του ΚΚΕ στη Βέροια: “Υπάρχει ελπίδα λαϊκής ευημερίας και ανάτασης”

———-

Σε μεγάλη συγκέντρωση του ΚΚΕ στο Φιλίππειο Γυμναστήριο της Βέροιας, μίλησε ο ΓΓ του Κόμματος Δημήτρης Κουτσούμπας, θίγοντας όλα τα λαϊκά προβλήματα αλλά και με αναφορές στο επικίνδυνο σκηνικό του πολέμου, που αποκτά διαστάσεις όχι μόνο για την Ευρώπη αλλά και για τη χώρα μας.

Συγκεκριμένα:

Αναφέρθηκε στα μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο λαός χωρίς να βλέπει χαραμάδα αισιοδοξίας . Η λύση είναι το ΚΚΕ και ο τρόπος  που βλέπει τον λαϊκό κόσμο και τις ανάγκες του είναι ρεαλιστικός.

“Ρεαλιστικό σήμερα, στον 21ο αιώνα της έκρηξης της τεχνολογίας και της επιστήμης, είναι ο εργάτης να έχει σταθερή δουλειά με δικαιώματα, έναν καλό μισθό, να εργάζεται λιγότερο και να απολαμβάνει περισσότερα, Κοινωνική Ασφάλιση, καλή σύνταξη.

Ρεαλιστικό είναι όλοι να απολαμβάνουμε δωρεάν και υψηλού επιπέδου υπηρεσίες Υγείας και Πρόνοιας, ολόπλευρη δωρεάν μόρφωση για τα παιδιά μας, τον Αθλητισμό, τον Πολιτισμό, τη ζωή σε ένα ανθρώπινο περιβάλλον και χωρίς τον φόβο, την ανασφάλεια που προκαλεί πλέον η απειλή μιας γενικευμένης πολεμικής σύγκρουσης” είπε.

Ειδικά για την πολεμική σύγκρουση στην Ουκρανία ο τρόπος που την χειρίζεται η Ελλάδα δεν είναι μόνο επικίνδυνος για τη χώρα, αλλά και δαπανηρός για το λαό, αφού η αποστολή όπλων θα πληρωθεί απ’ αυτόν, αποδυναμώνοντας ταυτόχρονα την άμυνα των νησιών.

“Και, βέβαια, με την επικείμενη αποστολή των δεκάδων ελληνικών τεθωρακισμένων που θα αποσυρθούν από μονάδες νευραλγικής σημασίας για να αντικατασταθούν -όποτε και αν- από τα γερμανικά που στην κυριολεξία σαπίζουν εδώ και χρόνια.

Η αποστολή πολεμικού υλικού, τεθωρακισμένων στην Ουκρανία, είναι μία ακόμα απόδειξη ποιον υπηρετούν και πρακτικά τα εξοπλιστικά προγράμματα που πληρώνει ακριβά ο λαός” πρόσθεσε.

Δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στα τοπικά προβλήματα της Ημαθίας, που ο λαός της έχει γονατίσει στον αγροτικό τομέα και τα εργατικά του δικαιώματα καταπατιούνται ασύστολα από την εργοδοσία με κλασικό παράδειγμα αυτό των Νηματουργείων “Βαρβαρέσος”.

“Ο Νομός της Ημαθίας προσφέρει πολλά τέτοια παραδείγματα ποιοι πληρώνουν τελικά τη λυπητερή για να τη βγάλει καθαρή το κεφάλαιο και τα κέρδη του. Χαρακτηριστικό παράδειγμα οι εργαζόμενοι στην επιχείρηση “Νηματουργεία Βαρβαρέσος” στη Νάουσα που με τον μεγάλο αγώνα τους διεκδικούν το αυτονόητο: Να πληρωθούν τα δεδουλευμένα 9 μηνών και να υπογράψουν Συλλογική Σύμβαση Εργασίας.

Παρ’ όλα αυτά η εταιρεία, με τις πλάτες φυσικά της κυβέρνησης, συνεχίζει την τακτική της απληρωσιάς στα δεδουλευμένα των εργατών και των έναντι, αντί του μισθού. Παράλληλα χρησιμοποιεί όλο το αντεργατικό οπλοστάσιο που έχτισαν όλες οι κυβερνήσεις και της ΝΔ, και του ΠΑΣΟΚ παλιότερα, και του ΣΥΡΙΖΑ πιο πρόσφατα. Ένα οπλοστάσιο που ενισχύθηκε με τον νόμο-έκτρωμα του Χατζηδάκη να βάζει νέα εμπόδια στη συνδικαλιστική δράση και να βγάζει παράνομες και καταχρηστικές τις απεργίες και τους αγώνες των εργαζομένων. Τέτοια είναι η Δικαιοσύνη τους!” τόνισε.

Για την ενεργειακή κρίση που γονάτισε το λαό πρόσθεσε επίσης:

“Εμείς επιμένουμε να καταθέτουμε στον λαό τις προτάσεις μας για την Ενέργεια, που απαντούν σε αυτό που όλοι ονομάζουν ενεργειακή κρίση. Μόνο που αυτές οι προτάσεις βρίσκονται σε σύγκρουση με τη στρατηγική που ακολουθούν όλοι τους, κι ας τσακώνονται τώρα, και η ΝΔ, και ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ.

Οι προτάσεις μας θέτουν στο επίκεντρο:

  • Την άμεση και πλήρη επαναλειτουργία των λιγνιτικών μονάδων.

  • Την κατάργηση του λεγόμενου ευρωπαϊκού τέλους διοξειδίου του άνθρακα, που τεχνητά απαξιώνει τη λιγνιτική παραγωγή.

  • Την κατάργηση της ρήτρας αναπροσαρμογής, των Ειδικών Φόρων και του χρηματιστηρίου Ενέργειας.

  • Την εγκατάλειψη των κυρώσεων κατά της Ρωσίας που εκτινάσσουν το κόστος του φυσικού αερίου.

  • Για να αξιοποιηθούν όλες οι πηγές Ενέργειας που διαθέτει η χώρα μας και να πάψει επιτέλους η Ενέργεια να αποτελεί εμπόρευμα.”

Ο Δημήτρης Κουτσούμπας έκλεισε δυναμικά την ομιλία του λέγοντας:

“Αυτό χρειάζεται σήμερα να συζητήσουμε.

Πώς θα καταφέρουμε με επιμονή και πείσμα να ανοίξουμε τον δικό μας δρόμο, τον δρόμο της πραγματικής προόδου, αυτόν που ο λαός θα κάνει κουμάντο στην οικονομία και την εξουσία.

Εκεί, μέσα στον λαό και το κίνημά του το ΚΚΕ καταθέτει το δικό του σχέδιο, τη δική του πρόταση για την εργατική – λαϊκή διακυβέρνηση, η οποία βέβαια στην προμετωπίδα της θα γράφει με μεγάλα γράμματα: Ικανοποίηση όλων των σύγχρονων λαϊκών αναγκών.

Αυτό τον δρόμο φιλοδοξούμε να ανοίξουμε με την αγωνιστική συμπόρευση με το ΚΚΕ, με την ενεργητική συμβολή και συμμετοχή στους καθημερινούς αγώνες. Με μια κοινωνική συμμαχία που δεν θα κάνει απλά έναν αγώνα οπισθοφυλακής, έναν αγώνα αμυντικό απέναντι στη σημερινή επίθεση, όσο κι αν αυτή σήμερα είναι σημαντική, αλλά θα περνά στην αντεπίθεση. Θα αλλάζει συσχετισμούς παντού, θα συγκεντρώνει δυνάμεις ενάντια στον πραγματικό αντίπαλο. Θα αξιοποιεί κάθε δυσκολία, “ρωγμή” κι αστάθεια στο αστικό πολιτικό σύστημα, με σκοπό να περνάει ο λαός και το κίνημά του σε καλύτερες θέσεις μέχρι τη ριζική ανατροπή, τη ριζική αλλαγή.

Σε αυτόν τον δρόμο σας προσκαλούμε να περπατήσουμε μαζί.

Γιατί μόνο ο λαός μπορεί να σώσει τον λαό!

Γιατί υπάρχει ελπίδα λαϊκής ευημερίας και ανάτασης!”.

…………………..

Τη συγκέντρωση άνοιξε ο Γραμματέας της ΤΕ Ημαθίας του ΚΚΕ, Γιάννης Τσεχελίδης.

Μετά την ομιλία, έγιναν παρεμβάσεις από τους:

Μένιο Ρήγα, εργάτη στα Νηματουργεία “Βαρβαρέσος”, Γιάννη Σκεντερίδη, μέλος του ΔΣ του Αγροτικού Συλλόγου Νάουσας “Μαρίνος Αντύπας” και Χρήστο Μπίνο, μαθητή του 2ου ΓΕΛ Νάουσας.

far

Φωτογραφίες: faretra.info

 

banner-article

Δημοφιλή άρθρα

  • Εβδομάδας