Κόσμος

Έτοιμη να συζητήσει καθεστώς ουδετερότητας η Ουκρανία – Τριήμερος γύρος συνομιλιών στην Τουρκία

……………….

Κρίσιμο τριήμερο διαπραγματεύσεων μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας, ξεκινά στην Κωνσταντινούπολη, 32 ημέρες μετά την έναρξη του πολέμου. Ο νέος γύρος συνομιλιών μεταξύ Ρώσων και Ουκρανών διαπραγματευτών, αρχίζει σήμερα και θα διαρκέσει έως την Τετάρτη, με τον πρόεδρο της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι να δηλώνει σε μήνυμά του έτοιμος για συμφωνία που θα προβλέπει καθεστώς ουδετερότητας για τη χώρα του, την οποία ωστόσο θα θέσει σε δημοψήφισμα.

Πάντως, ο Ουκρανός πρόεδρος, σε συνέντευξη που παραχώρησε σε ρωσικά ανεξάρτητα μέσα τόνισε ότι δεν πρόκειται να προχωρήσει σε συμφωνία, εάν δεν αποχωρήσουν τα ρωσικά στρατεύματα.

Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου σε ανάρτηση του στον λογαριασμό του στο twitter χαιρετίζει την συνάντηση των αντιπροσωπιών Ρωσίας και Ουκρανίας που θα συναντηθούν στην Κωνσταντινούπολη.«Με πρωτοβουλία του Προέδρου Ερντογάν οι διαπραγματευτικές αντιπροσωπείες της Ρωσίας και Ουκρανίας θα συναντηθούν στην Τουρκία. Έχουμε επίγνωση της ευθύνης που απορρέει από την εμπιστοσύνη που αποδίδεται στην Τουρκία και από τις δύο πλευρές. Ελπίζουμε οι συναντήσεις να καταλήξουν σε μια διαρκή κατάπαυση του πυρός και να επιτρέψουν την ειρήνη» αναφέρει.

Σειρήνες όλη τη νύχτα και εκρήξεις στο Κίεβο σύμφωνα με την ανταποκρίτρια της ΕΡΤ Ευτυχία Πενταράκη.

Τα ξημερώματα ισχυρές εκρήξεις σημειώθηκαν επίσης σε Ρίβνε και Χάρκοβο.

Το βρετανικό υπουργείο Άμυνας αναφέρει ότι οι ρωσικές ναυτικές δυνάμεις συνεχίζουν να πραγματοποιούν σποραδικές πυραυλικές επιθέσεις εναντίον ουκρανικών στόχων. Σύμφωνα με τους Βρετανούς, οι Ρώσοι φαίνεται ότι επικεντρώνονται στο να περικυκλώσουν τις αυτονομιστικές περιοχές στα ανατολικά της χώρας, ενώ προελαύνουν από το Χάρκοβο στα βόρεια και τη Μαριούπολη στα νότια.

Οι αρχές κατηγόρησαν το ρωσικό στρατό ότι εφαρμόζει «απάνθρωπες τακτικές» με «μερικό ή πλήρη αποκλεισμό ανθρωπιστικών διαδρόμων και πολιορκημένων πόλεων», όπως η Μαριούπολη.

Χώρος αποθήκευσης καυσίμων τυλίχθηκε στις φλόγες στο Λουζκ. Επλήγησαν στρατιωτικοί στόχοι στην πόλη Λβιβ, με πυραύλους Κρουζ υψηλής ακρίβειας.

Επίσης, νέες πυρκαγιές εκδηλώθηκαν στη ζώνη όπου βρίσκεται το εν μέρει κατεστραμμένο πυρηνικό εργοστάσιο του Τσερνόμπιλ, την οποία κατέχουν τα ρωσικά στρατεύματα, σύμφωνα με τις ουκρανικές αρχές. Κατά τις ίδιες πηγές είναι αδύνατο να ελεγχθούν και να κατασβεστούν πλήρως, κάτι που μπορεί να έχει πολύ σοβαρές συνέπειες, με το Κίεβο αξιώνει να αναπτυχθεί ειδική αποστολή του ΟΗΕ για τη φύλαξη του Τσερνόμπιλ.

Ο Γιούρι Φομίτσεφ δήμαρχος της πόλης Σλάβουτιτς όπου ζουν οι εργαζόμενοι του παροπλισμένου πυρηνικού εργοστασίου ανακοίνωσε πως οι ρωσικές δυνάμεις αποχώρησαν, αφού επιθεώρησαν την περιοχή.

Η πόλη βρίσκεται ακριβώς έξω από την ζώνη ασφαλείας που έχει δημιουργηθεί γύρω από το Τσερνόμπιλ, όπου το 1986 σημειώθηκε το χειρότερο πυρηνικό δυστύχημα στην ιστορία.

Ο Φομίτσεφ, που στο βίντεο εμφανίζεται να κάθεται μπροστά από δύο σημαίες: μία της Ουκρανίας και μία της ΕΕ, πρόσθεσε ότι συνεχίζει να εργάζεται και δεν συνεργάζεται με τους Ρώσους.

Την προηγούμενη εβδομάδα ο Ολεξάντρ Παβλιούκ κυβερνήτης της περιφέρειας είχε αναφέρει ότι οι ρωσικές δυνάμεις είχαν απαγάγει τον δήμαρχο.

«Σχέδιο διχοτόμησης της Ουκρανίας»

Σύμφωνα με τον επικεφαλής των ουκρανικών στρατιωτικών πληροφοριών, η Ρωσία προσπαθεί να χωρίσει την Ουκρανία στα δύο, για να δημιουργήσει μια περιοχή ελεγχόμενη από τη Μόσχα, αφού απέτυχε να καταλάβει ολόκληρη τη χώρα.

Στο πλαίσιο αυτό, ανησυχία προκαλεί η προαναγγελία δημοψηφίσματος για ένταξη στη Ρωσία από τον ηγέτη της ελεγχόμενης από τους αυτονομιστές της περιοχής του Λουγκάνσκ, με την ουκρανική πλευρά να μιλά για παράνομη ενέργεια.

Στο μεταξύ, αναδίπλωση υπήρξε από πλευράς του Αμερικανού προέδρου Τζο Μπάϊντεν για τα περί «αλλαγής καθεστώτος στη Ρωσία», μετά και τις αντιδράσεις της Δύσης. Από τους Ευρωπαίους ηγέτες, ο Μακρόν άνοιξε το χορό των επικρίσεων, ενώ δυσφορία εκφράστηκε και στο ΝΑΤΟ.

Στην τηλεφωνική επικοινωνία που είχε ο Ρετζεπ Ταγιπ Ερντογάν με τον Βλαντιμιρ Πούτιν, τόνισε στο Ρώσο ομόλογό του την ανάγκη της εφαρμογής της κατάπαυσης του πυρός και την βελτίωση των ανθρωπιστικών συνθηκών στην περιοχή.

ertnews

banner-article

Ροη ειδήσεων

Ο Λόμπο