Βέροια Κοινωνία

Πρόταση συλλόγων για απαλλαγή στράτευσης για τους άρρενες με αυτισμό / Επιστολή

———–

Ο  Σύλλογος Γονέων Κηδεμόνων & Φίλων Ατόμων με Αυτισμό N. Καβάλας  σε συνεργασία με το σύλλογό μας, Μέριμνα Ατόμων με Αυτισμό (Μ.Α.μ.Α)αλλά και με συλλόγους γονέων  ατόμων στο φάσμα του αυτισμού  από την Έλλαδα  ,πήρε την πρωτοβουλία για να συνταχθεί μια πρόταση για την απαλλαγή στράτευσης αρρένων με διαταραχή αυτιστικού φάσματος (ΔΑΦ) και ποσοστό αναπηρίας >67% από ΚΕΠΑ προς το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας.

Η απαλλαγή στράτευσης για τα άτομα στο φάσμα του αυτισμού είναι μια εξαιρετικά ψυχοφθόρα και δυσλειτουργική διαδικασία η οποία επικρατεί χρόνια τώρα .Πρέπει οι στρατολογικές υπηρεσίες να συνεργαστούν και να συντονιστούν με τα Κέντρα Πιστοποίησης Αναπηρίας (ΚΕΠΑ).Αυτό σημαίνει ότι πρέπει τα αρμόδια Υπουργεία Εθνικής Άμυνας και Υπουργείο Εργασίας ,Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης και Διοικητικής Ανασυγκρότησης επιτέλους να συνεργαστούν και να πράξουν τα δέοντα ,ώστε να μην χρειάζεται η φυσική παρουσία των αυτιστικών ατόμων στις επιτροπές απαλλαγής  και να υποχρεώνει τόσο τους ίδιους όσο και τις οικογένειές τους να υποβάλλονται στη ψυχοφθόρα αυτή διαδικασία!

Ακολουθεί η επιστολή:

Προς:  Υπουργό  Εθνικής  Άμυνας  κ. Παναγιωτόπουλο Νικόλαο, Βουλευτή Καβάλας

 

ΘΕΜΑ: ΠΡΟΤΑΣΗ ΑΠΑΛΛΑΓΗΣ ΣΤΡΑΤΕΥΣΗΣ ΑΡΡΕΝΩΝ ΜΕ ΔΙΑΤΑΡΑΧΗ ΑΥΤΙΣΤΙΚΟΥ ΦΑΣΜΑΤΟΣ(ΔΑΦ)ΚΑΙ ΠΟΣΟΣΤΟ ΑΝΑΠΗΡΙΑΣ >67 % ΑΠΟ ΚΕΠΑ

 

Αξιότιμε κ. Υπουργέ

Στο πλαίσιο της ειδικής μέριμνας που επιφυλάσσει το Σύνταγμα για τις ευπαθείς κοινωνικές ομάδες και ιδιαίτερα για τα άτομα στη Διαταραχή Αυτιστικού Φάσματος (ΔΑΦ) με αναπηρία (ΑμεΑ) και σε συνδυασμό με την υποχρεωτική στράτευση των αρρένων, ορθώς έχει προβλεφθεί από τον νομοθέτη η κλίμακα σωματικής ικανότητας (τα λεγόμενα «Ι» του στρατού) προκειμένου να καθορίζεται η κατάσταση υγείας των οπλιτών και κατ΄ επέκταση η ικανότητά τους να υπηρετήσουν την στρατιωτική τους θητεία ή όχι και με ποια καθήκοντα και περιορισμούς.

Προκειμένου δε να διαπιστωθεί η σωματική αυτή ικανότητα και να κατηγοριοποιηθεί στην στρατολογική κλίμακα των «Ι» οι καλούμενοι από τα μητρώα αρρένων στρατευόμενοι υποχρεούνται να εξετάζονται από το στρατιωτικό ιατρικό προσωπικό κατά την κατάταξή τους ή πριν από αυτή στο τοπικά αρμόδιο Φρουραρχείο ή από το τοπικό συμβούλιο  του αρ. 37, παρ 1 (β) του Ν.3421/2005.Σε κάθε μία από αυτές τις περιπτώσεις απαιτείται ιατρική εξέταση των στρατευόμενων και υποβολή εγγράφων που πιστοποιούν την πάθησή τους, προκειμένου να σχηματισθεί τελική κρίση σχετικά με την ικανότητα στράτευσης.

Ωστόσο, παρά το γεγονός ότι η περιγραφόμενη διαδικασία είναι απαραίτητη όσον αφορά σε περιπτώσεις ελαφρών παθήσεων, προβλήματα ανακύπτουν σε άρρενες με Διαταραχή Αυτιστικού Φάσματος με ποσοστό αναπηρίας >67%,οι οποίες ταυτοχρόνως ανήκουν στην κατηγορία 5 σωματικής ικανότητας και άγουν σε απαλλαγή από την υποχρέωση εκπλήρωσης της στρατιωτικής θητείας σύμφωνα με το ΠΔ 11/2014 όπως ισχύει. Λόγω της σοβαρότητας της πάθησης  και της συνακόλουθης αναπηρίας που αυτή συνεπάγεται ,οι καλούμενοι αυτιστικοί προς κατάταξη είναι κατά κανόνα ήδη εφοδιασμένοι με πιστοποιητικό αναπηρίας από τα αρμόδια Κέντρα Πιστοποίησης Αναπηρίας ,το οποίο πιστοποιεί και αποτελεί πλήρη απόδειξη για την κατάσταση υγείας των καλούμενων προς κατάταξη αυτιστικών. Παρά το γεγονός όμως αυτό , οι άρρενες με ΔΑΦ ,με βαριά  πιστοποιημένη μόνιμη αναπηρία καλούνται ακόμη και σε παραμεθόριες περιοχές προκειμένου να καταταχθούν ή εφόσον γνωστοποιήσουν προηγουμένως την βαριά αναπηρία τους στο κατά τόπο αρμόδιο Φρουραρχείο ή τοπικό Στρατολογικό Γραφείο υποχρεούνται να ακολουθήσουν όλη την προαναφερόμενη διαδικασία σε στρατιωτικά νοσοκομεία ή σε στρατιωτικές υγειονομικές επιτροπές προκειμένου να πιστοποιηθεί η ήδη πιστοποιημένη σοβαρή και μόνιμη πάθησή τους.

Το γεγονός αυτό μάλιστα σε συνδυασμό με την ήδη επιβαρυμένη καθημερινότητα του αυτιστικού που καλείται σε κατάταξη και με την συνακόλουθη ψυχολογική πίεση του ιδίου και της οικογένειας οι οποίοι υποχρεούνται να βιώσουν όλη αυτή τη διαδικασία προκειμένου να εξαχθεί το ίδιο αποτέλεσμα με το ήδη υπάρχον πιστοποιητικό αναπηρίας κάθε άλλο παρά σέβεται και θάλπει την αναπηρία και δη την βαριά αναπηρία. Και μπορεί μεν οι υγειονομικές επιτροπές για τον καθορισμού του ποσοστού αναπηρίας να επιτελούν διαφορετικό σκοπό από τις επιτροπές του στρατού, πλην όμως δεν παύει να υπάρχει σε εκάστη περίπτωση ιατρική αξιολόγηση πριν την εξαγωγή του αντίστοιχου αποτελέσματος.

Εδώ πρέπει να σημειώσουμε ότι η Διαταραχή Αυτιστικού Φάσματος (ΔΑΦ) χαρακτηρίζεται μη αναστρέψιμη αναπηρία και η διάρκεια αναπηρίας των αυτιστικών ατόμων καθορίζεται επ΄ αόριστον αν είναι μεγαλύτεροι από 17 ετών και έχουν κριθεί δύο φορές από επιτροπή ΚΕΠΑ (Απόφαση με Αριθμό 84045-ΦΕΚ Τεύχος Β΄ 5074/02.11.2021. Κανονισμός λειτουργίας του Κέντρου Πιστοποίησης Αναπηρίας (ΚΕΠΑ) του Ηλεκτρονικού Εθνικού Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (e-ΕΦΚΑ).

Σε επικοινωνία μας με Δ/ντη Στρατολογικού Γραφείου μας επιβεβαίωσε όλα τα παραπάνω και μας μετέφερε ότι θα εξυπηρετούσε την Υπηρεσία τους τα μέγιστα η άμεση απαλλαγή στράτευσης των αρρένων με Διαταραχή Αυτιστικού Φάσματος (ΔΑΦ) και πιστοποιημένη αναπηρία > 67 % από τα ΚΕΠΑ.

Τέλος επισήμανε ότι η παραπάνω διαδικασία απαιτεί νομοθετική ρύθμιση.

Κατόπιν των παραπάνω προτείνουμε:

Την ψήφιση σχετικής νομοθετικής ρύθμισης με την οποία θα εισάγετε την διασύνδεση των Στρατολογικών Γραφείων με τα Κέντρα Πιστοποίησης Αναπηρίας (ΚΕΠΑ) προκειμένου οι νέοι άρρενες με Διαταραχή Αυτιστικού Φάσματος (ΔΑΦ) με ποσοστό αναπηρίας > 67 %  που άγει σε απαλλαγή, να απαλλάσσονται αυτοδίκαια.

Την επιστολή συνυπογράφουν:

Σύλλογος Γονέων και κηδεμόνων Ατόμων με Αυτισμό ΠΕ Καβάλας

Μέριμνα Ατόμων με Αυτισμό (Μ.Α.μ.Α) Βέροια,Ημαθία

Σύλλογος  Γονέων και Φίλων Αυτιστικών Ατόμων Ν.Έβρου ΄΄Αγιος Βασίλειος’

Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων Αυτιστικών Ατόμων Μεσσηνίας

banner-article

Δημοφιλή άρθρα

  • Εβδομάδας