Απόψεις Κορωνοϊός Κόσμος

Κορωνοϊος: Ένας ακόμη δύσκολος ευρωπαϊκός χειμώνας

Ξορκίζουν τα λοκντάουν, προσπάθεια να πειστούν οι ανεμβολίαστοιΕπιστροφή περιοριστικών μέτρων εξετάζουν κάποιες χώρες

Ζοφερός αναμένεται ο επικείμενος χειμώνας στη Γηραιά Ήπειρο καθώς το τέταρτο κύμα της πανδημίας βρίσκεται προ των πυλών. Για μερικούς το διανύουμε ήδη, για άλλους έχουμε μπει ήδη στο πέμπτο – αν και έως τώρα δεν έχουμε καταλάβει πώς ολοκληρώθηκε το τέταρτο. Το μόνο σίγουρο είναι ότι η πανδημία της νόσου Covid-19 θα είναι παρούσα έναν ακόμη χειμώνα.

Τι έχει αλλάξει τον τελευταίο χρόνο; Σίγουρα οι εμβολιασμένοι πολίτες σε Ευρωπαϊκή Ένωση και Ηνωμένο Βασίλειο, αλλά και η μετάλλαξη Δέλτα, η οποία αποδεικνύεται πιο μεταδοτική και, σε συνδυασμό με τα μεγάλα ποσοστά ανεμβολίαστων, πιο θανατηφόρος.

«Τεστ, τεστ, τεστ», μάσκες και τήρηση αποστάσεων συνιστούσε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας πριν από έναν χρόνο. Δεν έχει αλλάξει ακόμα γραμμή. Και γιατί να το κάνει άλλωστε όταν τα νούμερα κρουσμάτων, διασωληνώσεων και θανάτων παραμένουν υψηλά.

Μπρος-πίσω

Κάποιες χώρες, με υψηλή εμβολιαστική κάλυψη, αποφάσισαν να άρουν πολλά από τα μέτρα αναχαίτισης της πανδημίας. Με τη μετάλλαξη Δέλτα όμως παρούσα έχουν αρχίσει να το ξανασκέφτονται. Μία από αυτές η Ολλανδία, η οποία στις αρχές Σεπτεμβρίου αποφάσισε την πλήρη άρση των περιοριστικών μέτρων και τώρα κάνει ένα βήμα πίσω.

Δυστυχώς, κανείς δεν έχει πει ότι ο κορωνοϊός νικήθηκε με τον εμβολιασμό. Είναι απλώς μία σοβαρή προσπάθεια για αποφυγή μαζικών θανάτων από τον θανατηφόρο ιό και τις επιπλοκές του. Εκτός από την Ελλάδα. Η οποία, σε μία περίοδο που το εμβολιαστικό πρόγραμμα έχει βαλτώσει, συνεχίζει με ημίμετρα να πείσει ότι… έμεινε λίγο ακόμα ξορκίζοντας ένα νέο λοκντάουν.

Το Εθνικό Σύστημα Υγείας πιέζεται, επιστήμονες και άνθρωποι που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή της μάχης ζητούν επέκταση του υποχρεωτικού εμβολιασμού, αλλά και ενίσχυση του ΕΣΥ και της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας.

Δεν είναι καθόλου τυχαίο το ότι η Ελλάδα δυστυχώς αντιμετωπίζει αμείλικτα νούμερα κάτω ακριβώς από τις Ρουμανία, Βουλγαρία και κάποιες χώρες της Βαλτικής. Στο μήνυμα του ΠΟΥ, «τεστ, τεστ, τεστ και μάσκες», η ελληνική κυβέρνηση, επενδύοντας σε μια προσπάθεια πειθούς για επιστροφή στην κανονικότητα, βρίσκεται τελικά αντιμέτωπη με νούμερα – ρεκόρ σε διασωληνώσεις και θανάτους, σε σχέση πάντα με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο.

Και μπορεί αναλογικά οι θάνατοι με τα κρούσματα να μην συμβαδίζουν – σε αυτό έχει παίξει ρόλο ο εμβολιασμός – αλλά τα νούμερα τρομάζουν και αποτελούν πλέον τη μοναδική κανονικότητα / πραγματικότητα.

Πίεση στα συστήματα Υγείας

Η Ελλάδα, μαζί με τη Ρουμανία και τη Βουλγαρία, είναι από τις χώρες που το Εθνικό Σύστημα Υγείας τους δέχεται τη μεγαλύτερη πίεση. Η κατάσταση στη βόρεια Ελλάδα είναι δραματική, με διακομιδές ασθενών στις ελάχιστες κλίνες Covid που είναι ακόμη κενές στο λεκανοπέδιο της Αττικής.

Ίδια όμως κατάσταση αντιμετωπίζει και το Ηνωμένο Βασίλειο, το οποίο, παρά το σοβαρό εμβολιαστικό πρόγραμμά του από την άνοιξη του 2021, βρίσκεται σε «κόκκινο συναγερμό». Αιτία; Αφενός η πιο μεταδοτική μετάλλαξη Δέλτα, αλλά και ο χρόνος που πέρασε από τη δεύτερη δόση του εμβολίου, με αποτέλεσμα η ανοσία του πληθυσμού να αρχίσει να μειώνεται.

Για αυτόν ακριβώς τον λόγο ανοίγει πλέον σοβαρά η συζήτηση για χορήγηση τρίτης δόσης στον γενικό πληθυσμό (παράδειγμα Ισραήλ) σε μία προσπάθεια αποσυμφόρησης των νοσοκομείων.

Η Ελλάδα «έχει μείνει πίσω»

Το «Politico» σε έκθεσή του παρουσίασε στοιχεία για εμβολιασμούς, νέα κρούσματα, νοσηλείες και θανάτους σε όλη την Ε.Ε. και το Ηνωμένο Βασίλειο. Σύμφωνα με τα δεδομένα που παρουσιάζονται, φαίνεται πως ο εμβολιασμός παραμένει ο καθοριστικός παράγοντας περιορισμού της πανδημίας. Ωστόσο ο συνδυασμός μέτρων, όπως η χρήση μάσκας ή το διαβατήριο εμβολιασμού, αποτελούν σημαντικό παράγοντα διαφοροποίησης μεταξύ των χωρών.

Γι’ αυτόν τον λόγο κατατάσσει τις χώρες σε «άριστες», «θα μπορούσαν και καλύτερα», «έχουν μείνει πίσω» και «παλεύουν». Η χώρα μας, δυστυχώς κατατάσσεται στην τρίτη ομάδα. Σύμφωνα με την έρευνα, για να θεωρηθεί πως μία χώρα έχει αποκτήσει ανοσία πληθυσμού, θα πρέπει να έχει «πιάσει» ένα 80% εμβολιαστικής κάλυψης, με την Ελλάδα, σύμφωνα με στοιχεία της 1.11, να βρίσκεται μόλις στο 64%.

Τα στοιχεία από το Ηνωμένο Βασίλειο είναι καθησυχαστικά. Η Βρετανία έχει εμφανίσει εκτόξευση κρουσμάτων κυρίως μεταξύ των νέων ανθρώπων, καθώς τα σχολεία άνοιξαν ξανά και παρουσιάζει έντονη κινητικότητα δραστηριοτήτων. Εντούτοις, ενώ τα ποσοστά νοσηλείας αυξάνονται, δεν έφτασαν σε επίπεδα προηγουμένων κυμάτων.

Παράλληλα, όμως, σε μεγάλο μέρος της δυτικής Ευρώπης, όπου τα κρούσματα αυξάνονται, οι ειδικοί τονίζουν ότι είναι πολύ νωρίς για να προβλεφθεί εάν οι νοσηλείες θα αυξηθούν απότομα ή όχι.

Το μόνο σίγουρο είναι ότι ο εμβολιασμός προστατεύει και δίνει ανάσα στα νοσοκομεία. Αλλά οι οδηγίες του ΠΟΥ για συνέχιση τήρησης των μέτρων αποτελούν προς το παρόν μία ασπίδα σωτηρίας για να ξεπεραστεί και το τέταρτο κύμα της πανδημίας.

«Καμπανάκι» ΠΟΥ για τις αναπτυσσόμενες χώρες

Μετά την τελευταία συνεδρίαση του ΠΟΥ, εκδόθηκε μια ανακοίνωση στην οποία τονίζει ότι «ενώ έχει σημειωθεί πρόοδος μέσω της αυξημένης χρήσης εμβολίων και θεραπειών για την Covid-19, η ανάλυση της τρέχουσας κατάστασης και τα μοντέλα πρόβλεψης δείχνουν ότι η πανδημία απέχει πολύ από το να τελειώσει». Και αυτό λόγω της άνισης κατανομής των εμβολίων σε όλο τον κόσμο, ειδικά στις αναπτυσσόμενες χώρες.

Ο ΠΟΥ, ενώ αναγνωρίζει τη σημασία των πιστοποιητικών εμβολιασμού για το «άνοιγμα» των ταξιδιών, δεν μπορεί να μην παραβλέψει την καθυστέρηση της εμβολιαστικής κάλυψης σε συγκεκριμένες περιοχές του πλανήτη, που μπορεί να αποτελέσουν – λόγω των μετακινήσεων – μία ακόμη αιτία διασποράς του κορωνοϊού SARS-CoV-2.

 topontiki

banner-article

Ροη ειδήσεων