Πολιτισμός Ρεπορτάζ

Παρουσιάστηκε στη Βέροια το βιβλίο του Γιάννη Καλπούζου “Ραγιάς. Μέρες και νύχτες του 1821″/ Ένα βιβλίο για τους αφανείς αγωνιστές της Επανάστασης

————

Δήμητρα Σμυρνή

Στον Πολυχώρο της Βέροιας “Ελιά” παρουσιάστηκε το καινούριο βιβλίο του Γιάννη Καλπούζου “Ραγιάς. Μέρες και νύχτες του 1821″, εκδόσεις Ψυχογιός. Η παρουσίαση διοργανώθηκε από το Βιβλιοπωλείο Ηλιοτρόπιο και τον Σύνδεσμο Φιλολόγων Ημαθίας. Για το βιβλίο μίλησαν η φιλόλογος Δέσποινα Καρυπίδου και ο ίδιος ο συγγραφέας.

Την πορεία του Γιάννη Καλπούζου από το ξεκίνημά του μέχρι το τελευταίο του βιβλίο έδωσε σύντομα η Δέσποινα Καρυπίδου, αναφερόμενη και στην ποίησή του, αλλά προπαντός στη μεγάλη μυθιστορηματική του παραγωγή, που βρίσκει μεγάλη ανταπόκριση στο αναγνωστικό κοινό.

Ξεκινώντας από τη γλώσσα του βιβλίου, που τη χαρακτήρισε ιδιαίτερη και δουλεμένη, πέρασε στην εποχή και στον χώρο, όπου κινούνται οι ήρωες του βιβλίου, που παρουσιάζονται βαθιά ανθρώπινοι και γι’ αυτό με μεγαλύτερο ενδιαφέρον για τον αναγνώστη. Αρχιτέκτονα αλλά και χτίστη συγχρόνως χαρακτήρισε τον συγγραφέα η Καρυπίδου, επισημαίνοντας ότι γι’ αυτόν ειδικά ισχύει η φράση του Μπωντλαίρ “Να είσαι ποιητής πάντα, ακόμη και στον πεζό λόγο”.

Ο συγγραφέας, με τη γνωστή του ικανότητα να γοητεύει το κοινό όχι μόνο με τα βιβλία του αλλά και με τον προφορικό του λόγο, αφού είναι άκρως επικοινωνιακός, έδωσε ξεκινώντας το στίγμα του βιβλίου του μέσα από τη φράση “Άμα γεννηθείς δούλος, θαρρείς πως είναι φυσιολογικό να υπάρχει αφέντης, για να τον υπηρετείς”.

Στη συνέχεια, χωρίς να υπεισέρχεται στο μύθο του βιβλίου του, που τον φυλάγει για να τον χαρούν οι αναγνώστες του,  όπως είπε, ο Γιάννης Καλπούζος μίλησε για την σύνθετη τοπιογραφία αλλά και ανθρωπογεωγραφία του βιβλίου του, που αποτελεί το σκηνικό, όπου έστησε τους ήρωές του, προϊόν, όπως είπε εξαντλητικής έρευνας.

Το βιβλίο καλύπτει τα χρόνια 1816 μέχρι και 1829 σε μια επαναστατημένη Ελλάδα, που η κατάστασή της μόνο χαώδης μπορεί να χαρακτηριστεί.

Σε αντίθεση με την παγιωμένη εικόνα που έχουμε σχηματίσει όλοι μέσα από τα σχολικά μας βιβλία, ο συγγραφέας έδωσε κάποιες πληροφορίες ανατρεπτικές, όπως για την μη πραγματοποίηση της περίφημης σύναξης στην Αγία Λαύρα, τη στάση κάποιων φιλελλήνων, όπως ο Φίνλεϋ,  τον τρόπο που γίνονταν η στρατολόγηση ή τη σφαγή της Τριπολιτσάς.

Το ουσιαστικότερο σημείο της παρουσίασης του βιβλίου από τον ίδιο τον συγγραφέα ήταν  πως το βιβλίο δεν γράφτηκε για τους μεγάλους και γνωστούς ήρωες της Επανάστασης, αλλά για τους μικρούς και αφανείς ήρωες που πολέμησαν σχεδόν άοπλοι δίπλα στα μεγάλα ονόματα. Γι’ αυτό και αποκάλυψε πως η αρχική του σκέψη ήταν να τιτλοφορήσει το βιβλίο του “Των αφανών”.

“Το βιβλίο μου κινείται μέσα στη μαγεία του μύθου. Όλοι οι πρωταγωνιστές μου είναι μυθικά πρόσωπα, που κινούνται πλάι στα πραγματικά. Κι αυτά όμως τα δεύτερα, οι μεγάλες μορφές, δεν παρουσιάζονται εξιδανικευμένα και γι’ αυτό έρχονται περισσότερο κοντά στον αναγνώστη με τις ανθρώπινες αδυναμίες τους.

Το βιβλίο μου κινείται πάνω από θρησκείες και κοινωνικές τάξεις και το μήνυμά του είναι: Ραγιάς ποτέ σε κανέναν και σε τίποτα!”.

Οι ερωτήσεις που υποβλήθηκαν από το κοινό οδήγησαν σε συζήτηση με το συγγραφέα, για να κλείσει η βραδιά με την υπογραφή των βιβλίων του.

Φωτογραφίες: faretra.info

banner-article

Δημοφιλή άρθρα

  • Εβδομάδας