Κοινωνία Πολιτική

Δήλωση του Δημήτρη Κουτσούμπα για την Παγκόσμια Ημέρα Μουσείων  

———-

Με αφορμή τη σημερινή Παγκόσμια Ημέρα των Μουσείων, έχει σημασία να αναδείξουμε την αξία τους ως πολύτιμη πηγή για τη γνώση του ιστορικού παρελθόντος και της εξέλιξης των κοινωνιών, όπως και ως ένα σημαντικό παράγοντα αισθητικής καλλιέργειας.

Η πολιτιστική πολιτική των κυβερνήσεων, ιδιαίτερα τις τελευταίες δεκαετίες, κάθε άλλο βέβαια παρά επιφυλάσσει έναν τέτοιο κοινωνικό ρόλο για τα Μουσεία.

Η κοινή πολιτική σε όλες τις χώρες της Ε.Ε. παραδίδει τα Μουσεία στο έλεος των κάθε είδους χορηγών και επιχειρηματικών ομίλων που αναλαμβάνουν δήθεν τη στήριξη και την ανάδειξή τους με το αζημίωτο. Πρόκειται για μια πολιτική που υποτάσσει την πολιτιστική κληρονομιά, όχι μόνο στα ιδεολογικά, αλλά και στα άμεσα οικονομικά συμφέροντα των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων, είτε του τουρισμού, είτε άλλων οικονομικών κλάδων, όπως είναι η «ψηφιακή οικονομία», η διαφήμιση, η αγορά ακινήτων κλπ.

Σε αυτή τη λογική, δρομολογείται και η μετατροπή των πέντε μεγαλύτερων κρατικών αρχαιολογικών μουσείων σε Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου, αποσπασμένα από την Αρχαιολογική Υπηρεσία, με αυτοτελή διοικητική και οικονομική διαχείριση.

Πρόκειται για μια ιδιαίτερα αρνητική εξέλιξη που θα αναγκάσει τα μουσεία να λειτουργούν με όρους επιχειρηματικούς, για να εξασφαλίζουν τη βιωσιμότητά τους. Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα ο τεράστιος πλούτος των εκθεμάτων τους να γίνει αντικείμενο κερδοφορίας μεγαθηρίων της ψηφιακής οικονομίας και της τεχνολογίας των πληροφοριών στο όνομα της ψηφιοποίησης και της προβολής τους, ενώ οι εγκαταστάσεις τους θα ενοικιάζονται σε εταιρίες διαφήμισης και εκδηλώσεων κάθε είδους.

Όλα αυτά ήδη τα βλέπουμε να εφαρμόζονται στα μουσεία της σύγχρονης τέχνης σε βάρος του επιστημονικού, ερευνητικού και παιδαγωγικού χαρακτήρα τους.

Οι συνέπειες αυτής της πολιτικής θα γίνουν άμεσα αισθητές στα λαϊκά στρώματα που θα αδυνατούν να επισκεφτούν τα μουσεία λόγω του δυσβάστακτου κόστους των εισιτηρίων τους, όπως ήδη γίνεται στον αρχαιολογικό χώρο της Ακρόπολης.

Επειδή η λειτουργία των μουσείων και η διαχείριση της πολιτιστικής κληρονομιάς μας με εμπορευματική λογική έρχεται σε πλήρη αντίθεση με το ρόλο και τον προορισμό τους, ενώνουμε τη φωνή μας με τους εργαζόμενους και τους επιστήμονες που εκφράζουν την αντίθεσή τους στην μετατροπή των μουσείων σε ΝΠΔΔ και υπερασπιζόμαστε το δικαίωμα όλου του λαού να έχει ανεμπόδιστη πρόσβαση σε όλα τα Μουσεία της χώρας μας.

banner-article

Ροη ειδήσεων