Απόψεις Κορωνοϊός Κόσμος

Δημήτρης Λιάτσος: Sputnik V. Αυτή η «ρωσική… ήρεμη δύναμη σωτηρίας»!

———-

Δημήτρης Λιάτσος

Το εμβόλιο μετατρέπεται σε… ήρεμη δύναμη, (soft power) της Ρωσίας, γράφει το πρακτορείο, Bloomberg.

Η Ενωμένη Ευρώπη ζει το «εμβολιαστικό της… Βατερλό», κατά μια έκφραση που χρησιμοποίησαν αρκετοί αναλυτές!

Αφού οι ευρωπαίοι πολίτες προ τριμήνου, «χόρτασαν» από την ομοβροντία των ανακοινώσεων-εν όψει των εορτών με την αλλαγή του χρόνου-περί επάρκειας εμβολίων που «έκλεισε» για να τους προμηθεύσει το ιερατείο των Βρυξελλών, σήμερα η εικόνα είναι αυτή που βλέπουμε. Ελλείψεις και καθυστερήσεις σε προμήθειες από ΟΛΕΣ τις πολυεθνικές με τις οποίες υπέγραψε συμφωνίες η ηγεσία της Ε.Ε. Άλλες περισσότερο, άλλες λιγότερο! Και βέβαια, υπάρχουν και συμβόλαια με εταιρίες που δεν έβγαλαν καν εμβόλιο, ούτε προβλέπεται στο εγγύς μέλλον!

Η κοινωνία παρακολουθεί αυτή την εικόνα μόλις τώρα με ότι συνέπειες μπορεί να έχει αυτό για τις ηγεσίες των χωρών! Έτσι εξηγείται ότι ηγέτες, όπως πριν απ´ όλους η Άγκελα Μέρκελ, αλλά και ο Εμμανουέλ Μακρόν, αγνοώντας τελείως τις Βρυξέλλες, σπεύδουν να αναγνωρίσουν πάραυτα την αξεπέραστη αξία του ρωσικού εμβολίου, Sputnik V.

Μέχρι να έρθει η στιγμή της παραγωγής, ήταν απαραίτητο να μεσολαβήσει ένα διάστημα που χρειάζεται ώστε η δυτική ενημερωτική «αδελφότητα» που επί μήνες χλεύαζε, ειρωνευόταν και απαξίωνε το εμβόλιο Sputnik V, να βάλει… όπισθεν! Έτσι τις πρώτες μέρες Φεβρουαρίου, το έγκριτο ιατρικό περιοδικό, The Lancet, δημοσίευσε, επιτέλους, τα αποτελέσματα της τρίτης φάσης του εμβολίου! Με μιας, εμφανίστηκαν σε μεγάλα δυτικά μέσα, άρθρα και αναλύσεις που θα νόμιζε κανείς ότι ήταν… πληρωμένα διαφημιστικά από τον… Πούτιν!

Αλλά και εδώ υπάρχει παρασκήνιο. Τα υλικά που δημοσίευσε το περιοδικό Lancet, ήταν έτοιμα από τις 20/1/21, τουλάχιστον! Κάποιοι μέχρι την τελευταία στιγμή έκαναν τα πάντα να καθυστερήσουν τη δημοσίευση! Ωστόσο, η ίδια η εικόνα του… ευρωΒατερλό, τελικά έβαλε τη σφραγίδα της! Κάλιο αργά παρά ποτέ!

Τώρα, λοιπόν, ξέρουμε (σύμφωνα πάντα με τα δυτικά ΜΜΕ), ότι το ρωσικό εμβόλιο «θα παίξει σημαντικό ρόλο στη μάχη κατά της πανδημίας»! Ο επίτροπος εξωτερικών υποθέσεων και άμυνας της Ε.Ε. Ζοζέπ Μπορέλ, μάλιστα που βρέθηκε πρόσφατα στη Μόσχα, έδωσε συγχαρητήρια στους Ρώσους παραγωγούς του εμβολίου και εξέφρασε την ελπίδα ότι « σύντομα θα πιστοποιηθεί από τον ΕΜΑ ( Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκου)»!

Το εμβόλιο μετατρέπεται σε… ήρεμη δύναμη, (soft power) της Ρωσίας, γράφει το πρακτορείο, Bloomberg.
Το αμερικανικό πρακτορείο μας ενημερώνει βέβαια ότι το εμβόλιο Sputnik V, είναι εφάμιλλο των ανάλογων αμερικανικών και ευρωπαϊκών, γενικά! Ωστόσο, αν πάρει κανείς υπ´ όψιν το σύνολο των παραμέτρων που διέπει κάθε εμβόλιο και συγκεκριμένα:

1) τις συνθήκες, θερμοκρασίες διατήρησης, ( Sputnik +2 έως +8 βαθμοί, Pfizer Moderna από -60 έως -80 βαθμοί και αυστηρά επιλεγμένα κοντέινερς).

2) τη χρονική διάρκεια κάλυψης του οργανισμού έναντι του κορονοϊού ( Sputnik δυο και πλέον χρόνια, Pfizer και Monderna από 4-6 μήνες!),

3) τιμή κόστους, όπου το ρωσικό κοστίζει 2-2,5 φορές φθηνότερα, γίνεται κατανοητό ότι το Ινστιτούτο Γκαμαλέϊ, έκανε ένα εμβόλιο ( το πρώτο στον κόσμο) που κατέχει την πρώτη θέση σε όλους τους άλλους τομείς, μαζί και στο βασικό στην εποχή μας τομέα logistics… Διότι όταν ζούμε σε συνθήκες πανδημίας είναι καθοριστικό, λένε πριν απ´ όλα οι αμερικανοί, το θέμα μεταφοράς, οι συνθήκες διατήρησης και η… τιμή!

Ναι, θα αντικρούσει κάποιος, όμως το πιο φθηνό είναι αυτό της αγγλοσουηδικής, AstraZeneca! Χμ, οι Βρυξέλλες παρακολουθώντας τα «έργα και ημέρες» της συγκεκριμένης πολυεθνικής είναι σα να βλέπουν… κακό όνειρο! Δε θα μπούμε ξανά στο γνωστό ζήτημα της αδυναμίας της εν λόγω πολυεθνικής να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της έναντι της Ε.Ε. Η ποιότητα ( η απόδοση) του εμβολίου, που πραγματικά και φθηνό είναι αλλά και εύχρηστο, παραμένει σε χαμηλά επίπεδα (κοντά στο… 61%)! Σύντομα, βεβαιώνουν πηγές στη Μόσχα, η AstraZeneca, ξεκινάει τις δοκιμές ενός εμβολίου που θα αποτελεί μίγμα του δικού της και του Sputnik, με στόχο την αναβάθμιση της αποτελεσματικότητας! Ο επικεφαλής του Ρωσικού Οργανισμού Άμεσων Επενδύσεων, Κυρίλ Ντμίτριεφ, επιβεβαίωσε την προοπτική του μείγματος. Και μάλιστα κάλεσε τους άλλους οργανισμούς που τα εμβόλια τους έχουν χαμηλά ποσοστά απόδοσης να συνεργαστούν με τα ρωσικά Ινστιτούτα για βελτίωση τους!!!

Πάντως ο Αυστριακός καγκελάριος, Σεμπαστιαν Κουρτς, ξεκαθάρισε ότι θα έκανε ευχαρίστως το ρωσικό (ή ανάλογο), εμβόλιο αν αυτό είχε πιστοποιηθεί στον ΕΜΑ!

Άρα, προς τι οι ειρωνείες μετά τις ειδήσεις ότι το έκαναν ήδη ηγέτες διαφόρων χωρών της Λατινικής Αμερικής, έχοντας εμπιστοσύνη στη ρωσική επιστήμη;

Πελώρια ερωτηματικά για Ε.Ε. Η Αθήνα τι κάνει;

Ίσως δεν είναι της παρούσης, ωστόσο, θα έρθει ο καιρός ώστε οι γραφειοκράτες των Βρυξελλών να απολογηθούν για την επικίνδυνη ανικανότητα τους να εξασφαλίσουν τα πλέον των 450 εκ. ευρωπαίων άμεσα και με ορθό τρόπο εμβόλια! Για τα συμβόλαια που υπέγραψαν και την ποιότητα αυτών.

Η ελληνική κυβέρνηση είχε την ευκαιρία να ενημερωθεί διεξοδικά για το ρωσικό στα πρώτα ακόμα στάδια εξέλιξης των εμβολίων και στην κορύφωση του δεύτερου κύματος της πανδημίας από το οποίο δεν φαίνεται ακόμα διέξοδος για τη χώρα μας. Στις 26/10/20 ο ΥΠΕΞ, Σεργκέι Λαβρόφ, ένα από τα ελάχιστα ταξίδια που πραγματοποίησε στο εξωτερικό, λόγω πανδημίας, ήταν η Αθήνα! Παρουσία του ιατρικού επιτελείου του έλληνα πρωθυπουργού, έδωσε μια πλήρη και σφαιρική εικόνα για το εμβόλιο…

Αργότερα, υπεύθυνες φωνές ( Μόσιαλος, Τσιόδρας κ.α.), όταν ρωτήθηκαν για το ρωσικό εμβόλιο απλά δήλωσαν «έλλειψη επαρκούς ενημέρωσης» γύρω από αυτό! Περιέργως πως το ίδιο δήλωναν και οι εκπρόσωποι των πολυεθνικών, εκείνων που αδυνατούν σήμερα να εφοδιάσουν την Ευρώπη…

Ανάλογη εικόνα ενημέρωσης από τη Μόσχα είχε και άλλο μέλος της Ε.Ε, η Ουγγαρία. Η οποία ήδη σε δυο μήνες, πιστοποίησε το Sputnik V και ετοιμάζεται για… παραγωγή! Εκεί σε παλιές, καλές υποδομές που απέμειναν από τη… σοσιαλιστική εποχή….

Το Sputnik πιστοποίησαν ήδη 25 χώρες του κόσμου που αντιστοιχούν στο 25% του πληθυσμού της γης, σε 7-10 ολοκληρώνεται η διαδικασία συμφωνιών για κοινή παραγωγή!

Άλλες τόσες είναι εκείνες που ξεκινούν ανάλογες διαδικασίες, μεταξύ αυτών και η Τουρκία!

Αναμφίβολα το Sputnik θα φθάσει και στην Ελλάδα, ίσως και μέσα στο 2021… Οι υπεύθυνοι ιατρικοί παράγοντες, τότε, καλό θα ήταν να προσέξουν τη χώρα… προέλευσης!

Ο Δημήτρης Λιάτσος είναι δημοσιογράφος, ανταποκριτής στη Μόσχα.

 ieidiseis.gr

banner-article

Δημοφιλή άρθρα

  • Εβδομάδας