Κοινωνία

Το νέο επιχειρησιακό σχέδιο της ΕΛ.ΑΣ. για τις συναθροίσεις και τις διαδηλώσεις

———–

Νέες και παλιές μεθόδους καταστολής, στη λογική της προσαρμογής τους στον επαίσχυντο νόμο για τον περιορισμό -σε σημείο απαγόρευσης- των συναθροίσεων, περιλαμβάνει το «νέο επιχειρησιακό σχέδιο» της ΕΛ.ΑΣ. για την αντιμετώπιση των διαδηλώσεων που παρουσίασε σήμερα ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μ. Χρυσοχοΐδης, σε διαδικτυακή συνέντευξη Τύπου.

Στην ουσία, με το επιχειρησιακό δόγμα της ΕΛ.ΑΣ. ανακοινώθηκε και επίσημα ότι θα συνεχίσει να «πέφτει ξύλο» στις διαδηλώσεις, όποτε αυτό εκτιμάται από την κυβέρνηση, που θα δίνει τις πολιτικές εντολές και οι δυνάμεις καταστολής θα τις εκτελούν, με βάση και τη σχετική νομοθεσία που ψηφίστηκε στη Βουλή η οποία χτυπά το δικαίωμα του συνέρχεσθαι. Πλάι στις …«παραδοσιακές» μεθόδους καταστολής (χημικά, ξύλο με γκλομπς, απώθηση με ασπίδες κ.ά.) θα προστεθούν νέες, πιο …«ευρωπαϊκές», όπως η ρίψη νερού, η οποία όμως μπορεί να αποδειχθεί εξίσου επικίνδυνη για την υγεία των διαδηλωτών, αφού έχουν αναφερθεί περιπτώσεις σοβαρού τραυματισμού λόγω της πίεσης του νερού. Σημειώνεται πάντως πως η χρήση των οχημάτων ρίψης νερού δεν είναι κάτι νέο, αλλά έχει χρησιμοποιηθεί στο παρελθόν.

Στη συνέντευξη Τύπου, μεταξύ άλλων, ανακοινώθηκε ότι για τη δράση των κατασταλτικών δυνάμεων πρώτα θα γίνεται η …αξιολόγηση της επικινδυνότητας μιας συνάθροισης και η «αναλογική» αντίδραση της Ελληνικής Αστυνομίας. Αναφέρθηκε η καθιέρωση ενός νέου «modus operandi» (σημαίνει τρόπος του λειτουργείν), το οποίο προβλέπει την «αξιολόγηση σε διαβαθμισμένη κλίμακα της επικινδυνότητας μιας συνάθροισης», καθώς «στη βάση της αξιολόγησης καταρτίζονται τα επιχειρησιακά σχέδια».

«Επιχειρησιακά πρέπει να αυξηθεί η ευελιξία των δυνάμεων στο πεδίο και να μειωθεί η ένταση στη χρήση μέσων», ισχυρίστηκε ο Μ. Χρυσοχοΐδης. Βασικά κριτήρια της αξιολόγησης αποτελούν τα διαχρονικά αστυνομικά «κριτήρια» του κινδύνου για τη δημόσια ασφάλεια και της απειλής για τη σοβαρή διατάραξη της κοινωνικοοικονομικής ζωής. Πρόκειται για «κουστούμια» που κόβονται και ράβονται για την απαγόρευση των λαϊκών κινητοποιήσεων, όπως έχει συμβεί πρόσφατα, αλλά και στο παρελθόν.

Προστίθεται δε και ο όρος της τρωτότητας σε σχέση με το αν οι αρχές εκτιμούν πως θα παρεισφρήσουν σε συλλαλητήριο άτομα που θα προκαλέσουν επεισόδια. Όρος-«λάστιχο» που διευκολύνει μια απόφαση καταστολής μετά από δράση προβοκατόρων και χαφιέδων. Επιπλέον, καθιερώνεται η κλιμακούμενη χρήση μέσων καταστολής στις συναθροίσεις. Η χρήση νερού ή δακρυγόνων είναι η τελευταία καταφυγή, ιδίως, σε ό,τι αφορά τα δακρυγόνα, όπως υποστηρίχτηκε. Σύμφωνα με τον υπουργό, «εκείνο που σαφώς αποτελεί δέσμευση, πλέον, της Αστυνομίας είναι η αναλογική και κατά το δυνατόν περιορισμένη χρήση των δακρυγόνων».

Η εφαρμογή αυτού του επιχειρησιακού δόγματος, που απορρέει βέβαια από τις γενικότερες κυβερνητικές αποφάσεις έντασης της καταστολής και επιβολής σιωπητηρίου, φάνηκε και στην άγρια καταστολή της συγκέντρωσης του ΚΚΕ για το Πολυτεχνείο, οπότε και χρησιμοποιήθηκαν τόσο τα χημικά όσο και οι ρίψεις νερού από τα υδροβόλα οχήματα.

Όπως με «στόμφο» είπε ο υπουργός: «Το 2021 η Αστυνομία αλλάζει εποχή, θα γίνει η ΕΛ.ΑΣ. του 21ου αιώνα… Η Αστυνομία αλλάζει γιατί ο κόσμος έχει αλλάξει». Μια σαφή «πρόγευση» για το «νέο επιχειρησιακό σχέδιο» έδωσε η κυβέρνηση με την άγρια καταστολή  της συγκέντρωσης του ΚΚΕ στις 17 Νοέμβρη, ενώ και στη συγκέντρωση για τη δίκη της Χρυσής Αυγής χρησιμοποιήθηκε ένας συνδυασμός χημικών και ρίψεων νερού. Όμως, την Ατυνομία του «21ου αιώνα» την ένιωσαν και οι μαθητές που διεκδικούσαν μέτρα προστασίας στα σχολεία το προηγούμενο διάστημα, με τις συλλήψεις στο σωρό και το χτύπημα των κινητοποιήσεών τους!

Σύμφωνα με το σχέδιο, είναι υποχρεωτική η γνωστοποίηση της πρόθεσης διοργάνωσης μιας δημόσιας υπαίθριας συνάθροισης στην οικεία αστυνομική αρχή, η οποία με γραπτή απόφασή της, που δημοσιεύεται στην ιστοσελίδα της Ελληνικής Αστυνομίας και στην ειδική διαδικτυακή πλατφόρμα για τις συναθροίσεις, ενημερώνει τους οργανωτές για το αν θα υπάρξουν περιορισμοί και ορίζει αστυνομικό διαμεσολαβητή ο οποίος είναι υπεύθυνος και για την προπαρασκευαστική επικοινωνία μαζί τους.

Κριτήρια για την επιβολή των περιορισμών σε μια πορεία υποτίθεται ότι θα αποτελούν «ο αριθμός των συμμετεχόντων στη συνάθροιση» (θα υπάρχει σχετική κατηγοριοποίηση ανάλογα με τον αριθμό), σε συνάρτηση «με την περιοχή πραγματοποίησής της», τις «ειδικότερες κυκλοφοριακές συνθήκες», τα «χαρακτηριστικά του οδικού περιβάλλοντος» και «τη σημασία της οδού ή των οδών που εκτιμάται ότι θα επηρεαστούν από τη συνάθροιση στην εν γένει κυκλοφορία» και γενικότερα «ο βαθμός διατάραξης της κοινωνικοοικονομικής ζωής», δηλαδή κριτήρια που είναι ιδιαίτερα «ευέλικτα» και θα δίνουν στην κυβέρνηση τη δυνατότητα να απαγορεύει κατά το δοκούν μια διαδήλωση. Ως «κερασάκι», στην απόφαση επιβολής περιορισμών της αστυνομικής αρχής, θα γίνεται «εκτίμηση της επικινδυνότητας της συνάθροισης» (μια έννοια «λάστιχο») και αιτιολόγηση αυτής, καθώς και τα μέτρα που θα ληφθούν «για την προστασία των συμμετεχόντων και των διερχόμενων πολιτών». Ο «οργανωτής» μιας συγκέντρωσης θα πρέπει να μπαίνει με τους κωδικούς του Τaxis στη σχετική πλατφόρμα της ΕΛ.ΑΣ. και να καταθέτει αίτηση για τη διαδήλωση, μαζί με στοιχεία για τον αριθμό των συμμετεχόντων, τη διαδρομή, την ώρα, κ.λπ.

Ιδιαίτερη σημασία, μάλιστα, δίνεται στο ρόλο των ΜΜΕ, καθώς καταγράφεται σε ιδιαίτερο κεφάλαιο η «στρατηγική επικοινωνία», δηλαδή η «επικοινωνιακή διαχείριση της συνάθροισης» ως «συστατικό μέρος του επιχειρησιακού σχεδιασμού». Αυτό περιλαμβάνει την προώθηση στα ΜΜΕ όποιου υλικού κρίνει κατάλληλο η αστυνομία, ώστε να στηρίζει τη στάση της απέναντι σε μια διαδήλωση, ενώ ως αιτιολογία – όπως λέει το «εθνικό σχέδιο» – σημειώνεται η «παρουσίαση των γεγονότων» και η «αντιμετώπιση των ψευδών ειδήσεων (fake news)». Μάλιστα, η «διαδικασία επικοινωνίας θα ξεκινά πριν τη διοργάνωση μίας συνάθροισης και θα κορυφώνεται κατά τη διάρκεια της εξέλιξής της, αλλά και μετά την ολοκλήρωση της, ιδιαίτερα στην περίπτωση που έχουν υπάρξει βίαια επεισόδια». Η αστυνομία, δηλαδή, στήνει ένα «γραφείο προπαγάνδας», απ’ όπου πριν ακόμα πραγματοποιηθεί μια διαδήλωση θα διοχετεύεται στα ΜΜΕ – ώστε να «ζυμωθεί» στην κοινή γνώμη – η θέση της αστυνομίας, δηλαδή της κυβέρνησης, για τη μια ή την άλλη διαδήλωση. Σε αυτή τη διαδικασία η αστυνομία «θα αξιοποιεί το οπτικοακουστικό υλικό, το οποίο έχει συλλεχθεί».

Αξίζει, επίσης, να σημειωθεί, ότι το σχέδιο της κυβέρνησης προβλέπει ότι «η αστυνομία θα οριοθετεί ένα συγκεκριμένο χώρο για τους δημοσιογράφους», ενώ επίσης θα ορίζεται εκ των προτέρων ένας αξιωματικός ο οποίος «θα λειτουργεί ως σύνδεσμος και δίαυλος επικοινωνίας μαζί τους καθ’ όλη τη διάρκεια της συνάθροισης, έχοντας ως στόχο τη συνεργασία και την αμοιβαία κατανόηση»! Με αιτιολογίες την …«προστασία των δημοσιογράφων», το «δικαίωμα των πολιτών στην ενημέρωση» και την «ανεμπόδιστη διεξαγωγή των αστυνομικών επιχειρήσεων», η κυβέρνηση επιχειρεί να ελέγξει τι θα βλέπει το φως της δημοσιότητας, όχι μόνο με τη διοχέτευση του επιλεγμένου από την αστυνομία υλικού, αλλά και με τον ορισμό ακόμα και του χώρου όπου μπορούν να βρίσκονται οι δημοσιογράφοι.

Στη λογική της ενίσχυσης του χαφιεδισμού, της τρομοκράτησης και της καταστολής θα λειτουργήσει και η χρησιμοποίηση καμερών από τα ΜΑΤ. Μάλιστα, στο σχέδιο σημειώνεται συγκεκριμένα, η «αξιοποίηση της εικόνας από φορητές και σταθερές κάμερες, αλλά και από εναέρια μέσα (drones, ελικόπτερα κ.ά)», καθώς και φορητές κάμερες χειρός ή κάμερες στις στολές των αστυνομικών, καθώς και στα οχήματα ρίψης νερού. Για την έναρξη της καταγραφής υποτίθεται ότι θα ενημερώνονται οι διαδηλωτές ότι οι κινήσεις τους καταγράφονται. Αυτό το υλικό, όπως λέει το σχέδιο της κυβέρνησης, «μπορεί να αξιοποιηθεί για το σχεδιασμό και την υλοποίηση επιχειρησιακών παρεμβάσεων στο πεδίο, στο προανακριτικό έργο, στο σχηματισμό δικογραφιών, στην προσπάθεια ταυτοποίησης, εντοπισμού και σύλληψης δραστών»…

Επιπλέον, αξίζει να σημειωθεί ότι στο προσωπικό της ΕΛ.ΑΣ. που θα «διαχειρίζεται» τις συγκεντρώσεις προστίθενται με τη …βούλα του δόγματος οι ομάδες Δίκυκλης Αστυνόμευσης (ΔΙΑΣ) και οι ΟΠΚΕ. Οι τελευταίες υπάρχουν για δράση κατά της βαριάς εγκληματικότητας. Βέβαια, έχουν χρησιμοποιηθεί σε έργο καταστολής, πολλές φορές, όταν οι υπόλοιπες αστυνομικές δυνάμεις τα «βρίσκουν μπαστούνια». Σε αυτές προστίθεται και η ομάδα «Δράση» (σ.σ. πρώην ΔΕΛΤΑ) που «μεγαλούργησε» στην καταστολή του συλλαλητηρίου του ΚΚΕ στις 17 Νοέμβρη. Αυτές οι τρεις δυνάμεις χαρακτηρίζονται από το «δόγμα» ως ευέλικτες μονάδες με δυνατότητα δυναμικής παρέμβασης, ενώ ΜΑΤ και ΥΜΕΤ χαρακτηρίζονται ως δυνάμεις επιβολής και αποκατάστασης της τάξης.

Ανακοίνωσε, επίσης, ότι τον επόμενο μήνα θα ανακοινωθεί η «λευκή βίβλος» για την εσωτερική ασφάλεια, ενώ αλλάζει εκ βάθρων η δομή της Αστυνομίας και της εκπαίδευσης.

(Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ)

banner-article

Δημοφιλή άρθρα

  • Εβδομάδας