Ευθύμης Βαρλάμης, ο πολυπρισματικός καλλιτέχνης, που ταξίδεψε την Ελλάδα στον κόσμο. Ο Βεροιώτης Μάκης Βαρλάμης

Ο ρόλος της Τέχνης, της ζωγραφικής, είναι να «μαλακώσει» τον άνθρωπο, για να έχει καλύτερη σχέση με τη ζωή. Η ζωγραφική είναι πράξη της ψυχής. Εγώ, όταν ζωγραφίζω, δεν ξέρω τι κάνω. Αφήνω τον εαυτό μου ελεύθερο και όλα έρχονται… Βαρλάμης
Γεννήθηκε στη Βέροια το 1942 και σ’ αυτήν ξαναγύρισε για πάντα μετά το θάνατό του το 2016, κάνοντας ένα μακρύ ταξίδι Τέχνης και Ζωής στον Κόσμο. Στον Κόσμο της Τέχνης και στον Κόσμο των ανθρώπων.
Στενά δεμένος με τη μάνα του Ρεβέκκα και τη γιαγιά, (αφού έχασε τον πατέρα του πολύ νωρίς), σπουδάζει Αρχιτεκτονική στην Αυστρία κι από εκεί ξεκινά το μεγάλο ταξίδι του στο δρόμο της Τέχνης. Δρόμος με πολλά μονοπάτια που οδηγούν όμως όλα στη χαρά της δημιουργίας.
Αρχιτέκτονας, ζωγράφος, γλύπτης, designer, συγγραφέας αλλά και παιδαγωγός. Του άρεσε πολύ να διδάσκει στα παιδιά. Από εκεί, από τη διαφάνεια και την αθωότητα της παιδικής ψυχής ξεκινούν όλα γι’ αυτόν κι εκεί καταλήγουν. Άλλωστε, το δηλώνει πολλές φορές.
Στην Αυστρία, όπου μένει πια μόνιμα μετά τον γάμο του με την κεραμίστρια Heidelinde Fleischauer ιδρύει το Μουσείο Τέχνης της Αυστρίας, ενώ έχει ήδη τον τίτλο το Καθηγητή στο Πανεπιστήμιο Εφαρμοσμένης Τέχνης της Βιέννης.
Τον περιέβαλλαν πάντα μαθητές του που θαύμαζαν το ταλέντο του και γοητεύονταν από τον χαρούμενο χαρακτήρα του, δημιουργώντας γύρω του μια κυψέλη Τέχνης και ζωής και στην Αυστρία και εδώ, όπου φυλάσσεται μέρος του έργου του, στο Πειραματικό Εργαστήρι της Βεργίνας.
Με ταξίδια στον Κόσμο, Αμερική και Ευρώπη, με μια πολυθεματική ζωγραφική, που άλλοτε επηρεάζεται συνειδητά από την ευρωπαϊκή, (χρησιμοποιώντας μάλιστα έξυπνους παραλληλισμούς), κι άλλοτε από την παιδική, η οποία τον εμπνέει πάντα, καταθέτει σειρές έργων σε αφιερωματικούς κύκλους, χρησιμοποιώντας ποικίλες τεχνικές
Ο Αλέξανδρος, ο Μότσαρτ, τα τοπία της Ελλάδας, το Άγιο Όρος, ο Απόστολος Παύλος, ο Χριστός, ο Άγιος Λουκάς ο Ιατρός, το Σύμπαν και φυσικά ο Μίκης Θεοδωράκης, με τον οποίο τον συνέδεε φιλία, στάθηκαν πηγές έμπνευσης.
Η γενέτειρά του, η Βέροια, πέρα από την οδό στην οποία έδωσε το όνομά του, του οφείλει και μία μόνιμη έκθεση έργων του, με τη σύμφωνη γνώμη πάντα της γυναίκας του, η οποία έχει ήδη συγκατατεθεί Προτάσεις υπάρχουν. Μένει να αποφασιστεί ο χώρος που θα τα αναδείξει.
(Πολλές πληροφορίες και φωτογραφίες αντλήθηκαν από σχετικό αφιέρωμα της Δημόσιας Κεντρικής Βιβλιοθήκης της Βέροιας στον Βεροιώτη καλλιτέχνη. https://warlamis.libver.gr/ )
…………
………………………………