Απόψεις Κόσμος

Ο Πάπας Φραγκίσκος ξέρει πώς να παίζει… μπάλα – Ένας ποντίφικας όχι σαν τους άλλους (photos/ videos)

—————-

Θέα Μανούρα

«Το 2020 φέρει πάνω του το στίγμα όχι μόνο της πανδημίας, αλλά και του θανάτου του Ντιέγκο Αρμάντο Μαραντόνα». Τάδε έφη ο επικεφαλής της Καθολικής Εκκλησίας, Πάπας Φραγκίσκος.

Ο κατά κόσμον Χόρχε Μάριο Μπεργκόλιο είναι Αργεντίνος ιερέας και ο 266ος Πάπας της Καθολικής Εκκλησίας και δεν έχει κρύψει ποτέ την αγάπη του για τη στρογγυλή θεά.

«Ηταν ένας ποιητής των γηπέδων! Ενας μεγάλος πρωταθλητής που έδωσε χαρά σε εκατομμύρια ανθρώπους στην Αργεντινή, στη Νάπολι, σε ολόκληρο τον κόσμο», σχολίασε ο ο προκαθήμενος της Ρωμαιοκαθολικής εκκλησίας για έναν από τους πιο σπουδαίους παίκτες που ακούμπησαν μπάλα. 

Δεν είμαι από τους ανθρώπους που συγκινούνται με τις θρησκείες. Ούτε με το ορθόδοξο, ούτε με το καθολικό δόγμα. Όμως δεν μπορώ να μην αναγνωρίσω τι σημαίνει για το καθολικό ποίμνιο η εκλογή του νέου Πάπα. Αν τύχει και βρεθείς στην Ιταλία, κατά τη διάρκεια εκλογής του νέου Πάπα δεν γίνεται να μην παρατηρήσεις τα βλέμματα όλων που – έστω και νοητά – είναι στραμμένα στον Άγιο Πέτρο για τον λευκό καπνό. Ο Πάπας Φραγκίσκος είναι ο πρώτος που προέρχεται από τη Λατινική Αμερική και με τις δηλώσεις του κατά καιρούς έχει αποδείξει ότι διαφέρει από τους προκατόχους του. Θέλεις λόγω ιδιοσυγκρασίας, θέλεις λόγω συγκυριών, πάντως συχνά πυκνά σχολιάζονται λόγια και πράξεις του.

 

Η επιλογή του ονόματος

Η επιλογή του παπικού ονόματος Φραγκίσκος, για πρώτη φορά στην ιστορία της Καθολικής Εκκλησίας, έχει μεγάλη συμβολική σημασία. Παραπέμπει απευθείας στον Αγιο Φραγκίσκο της Ασίζης, έναν από τους προστάτες αγίους της Ιταλίας, συμβολίζει «την ένδεια, την ταπεινότητα, την απλότητα και την ανοικοδόμηση της Καθολικής Εκκλησίας». Ο Φραγκίσκος, ιδρυτής το 1290 του Τάγματος των Φραγκισκανών, γεννήθηκε στην Ασίζη από πλούσια οικογένεια, αποκήρυξε όμως τα πλούτη και κήρυξε την ισότητα, την ειρήνη και την υπεροχή της φτώχειας, την αγάπη προς όλα τα δημιουργήματα του Θεού και τη στοργή στους λεπρούς. Λέγεται πως τον κάλεσε ο ίδιος ο Θεός να ανοικοδομήσει μια κατεστραμμένη εκκλησία.

Πανδημία

Ο Πάπας Φραγκίσκος στο ξέσπασμα της πανδημίας του φονικού κορωνοϊού έδειξε άμεσα αντανακλαστικά, κλείνοντας άμεσα τους ναούς και απαγορεύοντας τις λειτουργίες, ενώ η στάση του για το εμβόλιο είναι ξεκάθαρη. «Πρέπει να εμβολιαστούμε», δήλωσε μεταξύ άλλων, ενώ παράλληλα έκανε έκκληση σε όλες τις χώρες να διασφαλίσουν ότι οι φτωχότεροι κάτοικοι του πλανήτη θα έχουν πρόσβαση στο εμβόλιο. «Υπάρχει ένας αυτοκτονικός αρνητισμός που δεν μπορώ να εξηγήσω αλλά πρέπει να εμβολιαστούμε. Πιστεύω ότι από ηθική άποψη όλοι πρέπει να εμβολιαστούν, είναι μια ηθική επιλογή, γιατί θέτουμε σε κίνδυνο την υγεία μας, τη ζωή μας, αλλά και τη ζωή των άλλων» δήλωσε μεταξύ άλλων. Τη στιγμή που από εκπροσώπους της ορθόδοξης εκκλησίας, ακούμε τέρατα ως προς τη χρήση των εμβολίων για τον κορωνοϊό.

Εντύπωση προκάλεσε ο πάπας Φραγκίσκος με την συμβολική κίνησή του το 2019, να πλύνει και να φιλήσει τα πόδια 12 κρατουμένων, στην παραδοσιακή τελετή του Νιπτήρος, καλώντας τους να απορρίψουν οποιαδήποτε μορφής «ιεραρχία» εντός της φυλακής ή τον νόμο του ισχυροτέρου και, αντιθέτως, να βοηθούν ο ένας τον άλλον.

Οι προκάτοχοι του Φραγκίσκου έκαναν την τελετή αυτή σε κάποια από τις μεγάλες βασιλικές της Ρώμης, πλένοντας τα πόδια 12 ιερέων. Όμως, για να τονίσει τον συμβολισμό της υπηρεσίας προς τους άλλους, ο Φραγκίσκος την μετέφερε σε φυλακές, σε κέντρα κράτησης μεταναστών και σε οίκους ευγηρίας.

 

o-papas-fragkiskos-eplyne-ta-podia-kratoymenon-sti-fylaki-toy-veletri-fotografies1

Ήταν η πέμπτη φορά που ο Αργεντινός πάπας πλένει τα πόδια χριστιανών και μη, σε μια τελετή που αναπαριστά την πράξη του Ιησού τη νύχτα πριν από τη Σταύρωσή του, όταν έπλυνε τα πόδια των μαθητών του για να τους διδάξει την ταπεινότητα.

Ο ποντίφικας είπε στους κρατούμενους ότι την εποχή εκείνη, το πλύσιμο των ποδιών των επισκεπτών ήταν δουλειά για δούλους και υπηρέτες. «Αυτός είναι ο κανόνας του Ιησού και του Ευαγγελίου. Ο κανόνας της υπηρεσίας, όχι της κυριαρχίας ή του εξευτελισμού των άλλων», πρόσθεσε.

Κλιματική αλλαγή

Ο επικεφαλής της Καθολικής Εκκλησίας προχώρησε σε κάποιες άξιες σχολιασμού τοποθετήσεις κατά τη διάρκεια του 2ου παγκοσμίου συνεδρίου της Διεθνούς Ένωσης Ποινικού Δικαίου, στην Ιταλία, προτείνοντας να προστεθεί μία ακόμη αμαρτία στη λίστα της καθολικής κατήχησης. 

Ποια είναι αυτή η αμαρτία;

Ο ποντίφικας πρότεινε ότι το περιβάλλον μας θα πρέπει να προστατεύεται και πρότεινε την ιδέα της «οικολογικής αμαρτίας» στο Καθολικισμό.

«Πρέπει να προβάλλουμε, έχουμε σκέψεις για κάτι τέτοιο-  στον Καθολικισμό την αμαρτία ενάντια στο περιβάλλον, την οικολογική αμαρτία ενάντια στο κοινό μας σπίτι, γιατί πρόκειται για ένα καθήκον που διακυβεύεται», ανέφερε κατά την ομιλία του.

Αναφερόμενος σε μια πρόσφατη Σύνοδο Επισκόπων, ο Πάπας Φραγκίσκος πρότεινε να οριστεί «ως μία πράξη ενάντια στον Θεό, τον γείτονα, την κοινωνία και το περιβάλλον».

«Είναι μια αμαρτία ενάντια στις μελλοντικές γενιές και εκδηλώνεται με πράξεις ρύπανσης και περιβαλλοντικών καταστροφών», δήλωσε σχετικά.

Δεν είναι η πρώτη φορά που ο επικεφαλής της Καθολικής Εκκλησίας έθεσε αυτό το θέμα. Σε συζήτηση για το βιβλίο «Η μητέρα μας η Γη», συζητήθηκε εκτεταμένα, ωστόσο πολλοί θρησκευτικοί εκπρόσωποι, δεν συμμερίστηκαν την ιδέα του Πάπα Φραγκίσκου.

«Δεν υπάρχει αμαρτία ενάντια στον πλανήτη Γη», ανέφερε ο εξέχων καθολικός συγγραφέας Δρ Peter Kwasniewski. «Όλες οι αμαρτίες είναι ενάντια στον Θεό, που είναι ο δημιουργός των πάντων».

Επέκρινε μάλιστα την προσπάθεια του Πάπα να προσδώσει νέες θεολογικές ερμηνείες χρησιμοποιώντας ως βάση τα θρησκευτικά δόγματα του Καθολικισμού.

Σίγουρα ο Πάπας Φραγκίσκος ξέρει πολύ καλά πώς να… παίζει μπάλα. Είναι η εποχή που οι θρησκευτικοί ηγέτες πρέπει να δώσουν τα φώτα τους στο ποίμνιό τους.

 topontiki

banner-article

Δημοφιλή άρθρα

  • Εβδομάδας