Περιβάλλον Τοπικά

Η «Λαϊκή Συσπείρωση» για την  μετατροπή του Βερμίου σε βιομηχανική ζώνη με την εγκατάσταση ακόμα 70 νέων ανεμογεννητριών

Την αντίθεσή της στην παράδοση του φυσικού και ενεργειακού πλούτου του Βερμίου στους μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους της ενέργειας, μέσα από τη μετατροπή της περιοχής σε βιομηχανική ζώνη παραγωγής ενέργειας μέσω ΑΠΕ, εκφράζει με ανακοίνωσή της η «Λαϊκή Συσπείρωση» Κεντρικής Μακεδονίας.

Όπως σημειώνει, η άναρχη χωροθέτηση εγκαταστάσεων ΑΠΕ σε όλη τη χώρα δημιουργεί πλήθος προβλημάτων περιβαλλοντικών και όχι μόνο, προκαλώντας και δικαιολογημένες αντιδράσεις από κατοίκους ιδιαίτερα στην περίπτωση των αιολικών πάρκων.

Η ανακοίνωση αναφέρει:

Με τη σφραγίδα και της Διοίκησης (Τζιτζικώστα) της ΠΚΜ προχωράει η παράδοση του φυσικού και ενεργειακού πλούτου της περιοχής στους μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους της ενέργειας.

Μετά και την κατά πλειοψηφία θετική απόφαση της Επιτροπής Ανάπτυξης, στις 22/12, προχωρά η μετατροπή του Βερμίου σε βιομηχανική ζώνη παραγωγής ενέργειας με πολλαπλές κοινωνικές – οικονομικές – περιβαλλοντικές επιπτώσεις ενάντια στα συμφέροντα του λαού της περιοχής.

Συγκεκριμένα στις υφιστάμενες 41 ανεμογεννήτριες, που έχουν εγκατασταθεί ήδη στον ορεινό όγκο, προστίθενται άλλες 70, μέσω του επενδυτικού σχεδίου της «Αιολικής Βερμίου Α.Ε», ενώ έχουν εκδοθεί και άλλες άδειες για την περιοχή. Παρά της τροποποιήσεις, η συγκεκριμένη επένδυση παραμένει ένα τεράστιας κλίμακας έργο, η μεγαλύτερη συστάδα αιολικών πάρκων στη χώρα και οι περιβαλλοντικές του επιπτώσεις παραμένουν ουσιαστικά στην ίδια τάξη μεγέθους. Ο επανασχεδιασμός του έργου έχει να κάνει περισσότερο με την προσαρμογή των επενδυτικών και επιχειρηματικών σχεδίων της “ΑΙΟΛΙΚΗΣ ΒΕΡΜΙΟΥ ΑΕ”, με στόχο τη βιωσιμότητα της επένδυσης και τη κερδοφορία των μετόχων της.

Η άναρχη χωροθέτηση εγκαταστάσεων ΑΠΕ σε όλη τη χώρα δημιουργεί πλήθος προβλημάτων περιβαλλοντικών και όχι μόνο, προκαλώντας και δικαιολογημένες αντιδράσεις από κατοίκους ιδιαίτερα στην περίπτωση των αιολικών πάρκων. Οι κάτοικοι και στην Ημαθία ανησυχούν και αντιδρούν, για τις αλλαγές στις χρήσεις γης, την επίδραση σε δασικές εκτάσεις λόγω εκτεταμένων παρεμβάσεων, στην αγροτική-κτηνοτροφική παραγωγή και άλλες δραστηριότητες, την επίδραση των έργων στην εκδήλωση πλημμυρικών φαινομένων.

Ταυτόχρονα, εύλογη είναι η ανησυχία και για την εφαρμογή ή μη των σχεδίων αποκατάστασης καθότι υπάρχει πείρα από κουφάρια επενδύσεων, εγκαταλελειμμένα εργοστάσια και λατομεία από εγκαταλειμμένες ανεμογεννήτριες. Σε κάθε περίπτωση δε διευκρινίζεται τι θα συμβεί σε περίπτωση παύσης λειτουργίας του φορέα – επενδυτή.

Η λεγόμενη «απελευθέρωση» της παραγωγής της ηλεκτρικής ενέργειας από  ιδιώτες επενδυτές, έχει οδηγήσει σε όξυνση της ενεργειακής φτώχειας του λαού μας μέσω της αύξησης του κόστους κάλυψης των ενεργειακών αναγκών και των πράσινων χαρατσιών. Ακόμα, στη χειροτέρευση των όρων εργασίας για τους εργαζόμενους του κλάδου, σε απολύσεις οι οποίες δεν αντισταθμίζονται από τις όποιες προσλήψεις στις μονάδες ΑΠΕ, στην υπονόμευση της ενεργειακής αυτάρκειας της χώρας, ιδιαίτερα λόγω της αύξησης της ηλεκτροπαραγωγής από εισαγόμενο φυσικό αέριο εις βάρος της αξιοποίησης των εγχώριων πόρων.

Ο μύθος της «φιλικής προς το περιβάλλον και τον άνθρωπο» καπιταλιστικής ανάπτυξης καταρρέει λοιπόν μπροστά και στη μετατροπή του Βερμίου σε βιομηχανική ζώνη παραγωγής ενέργειας, μπροστά στη μετατροπή του πολεοδομικού συγκροτήματος Θεσσαλονίκης σε «θάλαμο αερίων» από τη βιομηχανική ρύπανση και την καρκινογόνα καύση απορριμμάτων, εξελίξεις που έχουν τη σφραγίδα και της Διοίκησης της ΠΚΜ.

Τα λεγόμενα «αντισταθμιστικά οφέλη» για την τοπική κοινωνία είναι ψίχουλα μπροστά στα κέρδη του μονοπωλίου και εξανεμίζονται από τις συνδυασμένες αρνητικές επιπτώσεις που περιγράψαμε παραπάνω. Μάλιστα δεν ορίζεται κάποιο σταθερό αντίτιμο για την ανταπόδοση αλλά αυτή εξαρτάται από την κερδοφορία του μονοπωλίου σε ποσοστό 3% αυτής.

Προϋπόθεση για να λειτουργήσουν οι ΑΠΕ ολοκληρωμένα προς όφελος της κοινωνικής πλειοψηφίας και του περιβάλλοντος είναι η κατάργηση του κέρδους ως βασικού κριτηρίου της ενεργειακής πολιτικής, η κοινωνική ιδιοκτησία σε όλη την αλυσίδα παραγωγής, μεταφοράς , διάθεσης της ενέργειας. Σε αυτό το στέρεο έδαφος οι ΑΠΕ μπορούν να παίξουν σημαντικό ρόλο στο ενεργειακό μίγμα της χώρας, στα πλαίσια ενός κεντρικού επιστημονικού ενεργειακού σχεδιασμού συμπληρωματικά με όλες τις πηγές ενέργειας που διαθέτει η χώρα μας. Έτσι θα ξεπεραστούν οριστικά και τα προβλήματα που έχει δημιουργήσει η άναρχη χωροθέτηση μονάδων σε όλη τη χώρα.

Με βάση όλα τα παραπάνω, ο εκπρόσωπος της «Λαϊκής Συσπείρωσης» στην συνεδρίαση, 22/12, της Επιτροπής Ανάπτυξης, Καινοτομίας & Αγροτικής Οικονομίας της ΠΚΜ, καταψήφισε την προτεινόμενη Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων του έργου του έργου: «Αιολικός Σταθμός Παραγωγής Ηλεκτρικής Ενέργειας στο όρος Βέρμιο|».

banner-article

Δημοφιλή άρθρα

  • Εβδομάδας