Βέροια Γράμματα & Τέχνες

Τα Παιδιά του ΚΕΜΑΕΔ στην εκδήλωσή τους για τον Μανώλη Ρασούλη  έκαναν πράξη το “Δεν είμαστε ίδιοι, είμαστε ίσοι”

Δήμητρα Σμυρνή

Γιορτάζοντας την Παγκόσμια Ημέρα ΑμΕΑ, το ΚΕΜΑΕΔ συγκίνησε και πάλι το κοινό που γέμισε το Χώρο Τεχνών, με τη δουλειά που γίνεται στο Κέντρο αλλά και με την χθεσινή παρουσία των παιδιών του, που απέδειξαν πως αποτελούν πρότυπο ζωντάνιας και δημιουργικής διάθεσης.

Αυτήν τη φορά η εκδήλωση αφιερώθηκε στον Μανώλη Ρασούλη με τον τίτλο «Εδώ είναι του Ρασούλη…»

Ο στιχουργός που έγραψε τραγούδια σταθμούς που όλοι τραγουδήσαμε, με τον ιδιαίτερο λόγο, παντρεύοντας την  ελληνική φωνή με μια αίσθηση οικουμενικότητας που την έκλεινε στους κόλπους της, ο ανατρεπτικός και βαθιά ανθρώπινος, ήταν κοντά μας με τα τραγούδια του. Τον εκπροσωπούσε επάξια η κόρη του Ναταλία.

Η Πρόεδρος του ΚΕΜΑΕΔ, η Μελίνα Δαμιανίδου, με την ανεξάντλητη πολύχρονη προσφορά στο Κέντρο, αφού ευχαρίστησε όλους όσοι βοήθησαν στο αφιέρωμα, τους συνεργάτες – με κορυφαίο τον επιστημονικό διευθυντή του Κέντρου τον νευρολόγο Γιώργο Τσαλέρα-  τους εδώ καλλιτέχνες, που επωμίζονται πάντα την ευθύνη  των εκδηλώσεων, τους χορηγούς και ιδιαίτερα τους καλλιτέχνες που ταξίδεψαν από την Αθήνα για την εκδήλωση, έδωσε τη ζωντανή φλόγα που καίει στις καρδιές των παιδιών του ΚΕΜΑΕΔ με τη φράση: «Έχουμε τους δικούς μας πυρήνες της φωτιάς, που καίνε μέσα μας.»

Ο Μητροπολίτης κ. Παντελεήμων, ο Αντιπεριφερειάρχης Κώστας Καλαϊτζίδης και ο Δήμαρχος Κώστας Βοργιαζίδης εξέφρασαν το θαυμασμό τους για τη δουλειά που γίνεται στο Κέντρο, δηλώνοντας τη συμπαράστασή τους στο ΚΕΜΑΕΔ.

Ο σκηνοθέτης του ΔΗΠΕΘΕ Πέτρος Μαλιάρας διάβασε πριν ξεκινήσει η εκδήλωση ένα βιογραφικό-εξομολόγηση του ίδιου του Ρασούλη, που έκλεινε με την χαρακτηριστική για την όλη κοσμοθεωρία του φράση «Δεν είμαι το έργο μου, είμαι η ζωντανή μου συνείδηση».

Η Ναταλία Ρασούλη έδωσε το πορτρέτο του πατέρα της μόνο μέσα από μια του πράξη, να μεγαλώσει ένα ξένο εγκαταλειμμένο παιδί. Και το παιδί, μετά από 21 χρόνια, ήταν χθες στην εκδήλωση μιλώντας γι’ αυτόν.

Με τους στίχους «Τίποτα δεν πάει χαμένο, στη χαμένη σου ζωή/ τ’ όνειρό σου ανασαίνω και το κάθε σου γιατί» η βραδιά ξεκίνησε και κύλησε με πολλά τραγούδια, πολλές φωνές και τα παιδιά να δίνουν ένα δυναμικό ισότιμο «παρών».

Την εκρηκτική Ναταλία Ρασούλη, που συνδύαζε το μουσικό ταπεραμέντο του πατέρα της με μια ιδιαίτερη επικοινωνιακή ικανότητα, πλαισίωσαν στο τραγούδι επάξια η Κυριακή Δαμάσκου, ο Κωνσταντίνος Στεφανής, ο Θάνος Ματζίλης, ο Γιώργος Μπελίρης, η Σχολική Χορωδία Βέροιας και η Χορωδία «Αιγές» της Βεργίνας, με δασκάλα την Ελένη Αναγνώστου. Η  Ορχήστρα «Ρυθμός», με μαέστρο τον Χρήστο Χιώτογλου, ολοκλήρωσε τη μουσική εικόνα.

Η σοπράνο Ελένη Αναγνώστου είχε, όπως κάθε χρόνο, την επιμέλεια της εκδήλωσης, επιμέλεια που τη χαρακτήριζε η σοβαρότητα, η γνώση του αντικειμένου, η φαντασία και η αγάπη για τα παιδιά. Δίπλα της η δασκάλα χορού, η Μελίνα Παπαδοπούλου, επιφορτισμένη με το δύσκολο και λεπτό έργο να κινήσει ισότιμα τα παιδιά πάνω στη σκηνή.

Τραγούδια σταθμοί, τραγούδια μεγάλων συνθετών, του κεφιού, του καημού, του έρωτα, της χαράς, γέμισαν με τους ήχους τους τη σκηνή και τα παιδιά του ΚΕΜΑΕΔ ξεπρόβαλαν κι αυτά χορεύοντας. Και χόρεψαν άλλοτε δειλά και προσεκτικά κι άλλοτε με κέφι ελεύθερα στο ρυθμό του γλεντιού, προβάλλοντας με σθένος τη διάθεσή τους για ισοτιμία.

Τραγούδια πολλά, ολόκληρος ο Ρασούλης πέρασε χθες από τη σκηνή. Ολοζώντανος μέσα από τα τραγούδια του και με τον εμβληματικό στίχο «η πιο γλυκιά πατρίδα είναι η καρδιά» από το τραγούδι του «Αχ, Ελλάδα σ’ αγαπώ», έκλεισε γεμάτη συναισθήματα η βραδιά.

Τα παιδιά και όσοι τα φροντίζουν με ανιδιοτέλεια στο ΚΕΜΑΕΔ να είναι πάντα καλά, για να μας θυμίζουν με τέτοιες βραδιές τι σημαίνει να αγωνίζεσαι, αγαπώντας με πάθος τη ζωή. Τους αξίζει ένας μεγάλος έπαινος.

Φωτογραφίες: faretra.info

banner-article

Ροη ειδήσεων