Βέροια Γράμματα & Τέχνες Ρεπορτάζ

Το ΔΗΠΕΘΕ Βέροιας ανεβάζει τον “Δράκο” του Σβαρτς – Επιλογή έργου και στόχοι της παιδικής παράστασης σε συνέντευξη τύπου

Δήμητρα Σμυρνή

Το ΔΗΠΕΘΕ Βέροιας έδωσε σήμερα συνέντευξη τύπου για την παιδική παράσταση που ανεβάζει, τον «Δράκο» του Γεβγκένι Σβαρτς.

Αφού δόθηκε αρχικά μια γεύση από το έργο πάνω στη σκηνή της  Αντωνιάδειας Στέγης Γραμμάτων και Τεχνών, ακολούθησε η συνέντευξη τύπου που φώτισε τους στόχους και τις προσδοκίες της παράστασης, ξεκινώντας από την επιλογή της.

Παρόντες εκτός από τον καλλιτεχνικό διευθυντή Γιάννη Παρασκευόπουλο, τον σκηνοθέτη Πάνο Δεληνικόπουλο και τους ηθοποιούς της παράστασης, η πρόεδρος του ΔΗΠΕΘΕ Γεωργία Μπατσαρά και τα μέλη του Συμβουλίου, Μαρία Παπαϊωάννου, Σάκης Καρολίδης,  και Γιώργος Δουλγέρογλου. Παρούσα και η Προϊσταμένη της Β/θμιας Εκπαίδευσης Αναστασία Μαυρίδου.

Η πρόεδρος του ΔΗΠΕΘΕ Γεωργία Μπατσαρά  τόνισε παίρνοντας το λόγο την αξία του Θεάτρου, δίνοντας τις προοπτικές του ΔΗΠΕΘΕ που διαγράφονται ευοίωνες για το μέλλον, αφού έχει ένα τόσο πλούσιο παρελθόν.

Εξαίροντας τη δυναμική παρουσία του καλλιτεχνικού διευθυντή Γιάννη Παρασκευόπουλου στο χώρο του ΔΗΠΕΘΕ, μίλησε για το κοινό τους όραμα, ένα Θέατρο που ταυτίζεται με την Παιδεία, εκθέτοντας παράλληλα το στόχο του ΔΗΠΕΘΕ, πέρα από το καλλιτεχνικό κομμάτι, να προβάλει τα συγκριτικά πλεονεκτήματα του Νομού μας γενικά στον τομέα του πολιτισμού.

Ο καλλιτεχνικός διευθυντής του ΔΗΠΕΘΕ Γιάννης Παρασκευόπουλος ξεκινώντας από το βάρος της λέξης «επιλογή» – αφού όλα στη ζωή είναι αποτέλεσμα επιλογών – μίλησε και για την επιλογή του έργου αλλά και για την επιλογή του σκηνοθέτη, του Πάνου Δεληνικόπουλου, στον οποίο έχει απόλυτη εμπιστοσύνη για τον τρόπο που θα το ανεβάσει.

Χαρακτήρισε τον «Δράκο» έργο άλλης θεματικής, που δεν αναμασά μύθους, ένα έργο πολιτικό που ανοίγει το πνεύμα των παιδιών, μεταφέροντάς τα στον κόσμου του σημερινού παιδικού θεάτρου.

Ο σκηνοθέτης Πάνος Δεληνικόπουλος  εξήγησε πως η αρχική μορφή του έργου δεν προοριζόταν για παιδιά, η κατάλληλη όμως επεξεργασία της για να απευθυνθεί σ’ αυτά την κάνει όχι απλά προσιτή αλλά και σημαντική, για να δουν τα παιδιά το σύγχρονο κόσμο με άλλη ματιά.

Με κεντρικούς ήρωες τον Δράκο, που καταπιέζει μια πόλη κάπου κοντά στο Μεσαίωνα, τον Λανσελότο, τον ιππότη που τον σκοτώνει, και τον Δήμαρχο που εκμεταλλεύεται τον εφησυχασμό των κατοίκων της, για να διοικήσει την πόλη το ίδιο σκληρά με τον Δράκο, ο σκηνοθέτης έστησε την παράστασή του έτσι, ώστε να προβληματίσει το παιδικό του κοινό με τα μηνύματα του έργου.

Έχοντας ως αποδέκτες παιδιά που βομβαρδίζονται από τον κόσμο της πληροφορίας, ο Δεληνικόπουλος δήλωσε πως πιστεύει ότι ένα τέτοιο έργο οδηγεί πέρα από τα συνηθισμένα υπεραπλουστευτικά δίπολα σε μια νέα προβληματική, η οποία μπορεί να καταλήξει για τα παιδιά στην ανάδειξη της προσωπικής ευθύνης και της συλλογικής δράσης.

Με την πρωτοτυπία να συμμετέχουν και τα παιδιά στη δράση σε κάποιες στιγμές του έργου, εκθέτοντας μάλιστα και την προσωπική τους άποψη γύρω από το φινάλε του «θελήσαμε να δείξουμε πως τα πράγματα, ιδιαίτερα στην εποχή μας, δεν είναι καθόλου μονοσήμαντα» κατέληξε ο σκηνοθέτης.

Την ικανοποίησή της εξέφρασε στο τέλος της συνέντευξης τύπου η διευθύντρια της Β/θμιας Αναστασία Μαυρίδου για την επιλογή του έργου, που θέτει με την παράσταση γόνιμους προβληματισμούς στα παιδιά, με πρωτότυπο τρόπο. «Εξαιρετικές οι επιλογές σας! Συνεχίστε!» πρόσθεσε η κ. Μαυρίδου.

Την Κυριακή το πρωί θα δοθεί η πρώτη παράσταση του «Δράκου» για τους εκπαιδευτικούς και από τη Δευτέρα 4 Νοεμβρίου 2019 αρχίζουν οι παραστάσεις για τα σχολεία – μαθητές Νηπιαγωγείου, Δημοτικού και Γυμνασίου – που θα κρατήσουν μέχρι και 14 Φεβρουαρίου του 2020.

Αξίζει να ξανατονιστεί πως η παράσταση είναι μια αμιγής παραγωγή του ΔΗΠΕΘΕ Βέροιας.

Φωτογραφίες: faretra.info  

banner-article

Ροη ειδήσεων