Βέροια Πολιτισμός

Γαλλοελληνικές μουσικές συναντήσεις από το Μουσικό Σχολείο Βέροιας και την Ένωση Καθηγητών Γαλλικής

Πάντα υπήρχε μια βαθύτερη σχέση ανάμεσα στους λαούς της Γαλλίας και της Ελλάδας, που φάνηκε ακόμη και στη μουσική τους επικοινωνία μέσα στο χρόνο.

Τιμώντας τη Γιορτή της Γαλλοφωνίας, η Ένωση Καθηγητών της Γαλλικής Γλώσσας θεώρησε πως η καλύτερη γέφυρα ανάμεσα στους δύο λαούς ήταν η ανάδειξη των μουσικών τους συναντήσεων.

Ιδανικό για την ανάδειξη των συναντήσεων αυτών θεωρήθηκε το Μουσικό Σχολείο Βέροιας, το οποίο ανταποκρίθηκε πρόθυμα, ετοιμάζοντας ένα μουσικό πολυπρόσωπο πρόγραμμα.

Μετά τον Διευθυντή του Σχολείου Γιάννη Γεωργουδάκη, και την καθηγήτρια των Γαλλικών Μαριάννα Λούκα που προλόγισαν, το λόγο πήρε η Athena Missios, εκπαιδευτική ακόλουθος της Γαλλικής Πρεσβείας στην Ελλάδα. Με σπασμένα ελληνικά στην αρχή και με γαλλικά στη συνέχεια, η κ. Missios έδειξε τον ενθουσιασμό της για το Μουσικό Σχολείο, όπου επικρατεί πνεύμα συνεργασίας και αλληλεγγύης, όπως είπε, προκαλώντας την έκπληξη, όταν δήλωσε πως στη Γαλλία δεν έχει θεσμοθετηθεί κάτι ανάλογο.

Μιλώντας για τη μουσική επικοινωνία των δύο λαών ευχαρίστησε τους διοργανωτές για τη συνεργασία και την πρόσκληση.

Η βραδιά άνοιξε με μια σονάτα για φλάουτο και πιάνο του  Poulenc.

Με διεύθυνση συνόλων και ενορχήστρωση του Βασίλη Βαλαβάνη, η χορωδία, η ορχήστρα και οι φωνές των παιδιών, που τραγούδησαν κάθε τραγούδι μοιρασμένο στη γαλλική και ελληνική του version, έδεσαν σ’ ένα σύνολο που ανέδειξε τον επιδιωκόμενο στόχο, τη μουσική συνάντηση των δύο λαών.

Έτσι μουσικές μορφές όπως του Ζωρζ Μουστακί, της Εντίθ Πιαφ ή της Δαλιδά πέρασαν από τη σκηνή, καθώς τα παιδιά ερμήνευσαν ελληνικά τραγούδια, που οι μεγάλοι γάλλοι καλλιτέχνες είχαν συμπεριλάβει στο ρεπερτόριό τους.

Η “Μεσόγειος”, ο “Μέτοικος”,  η “Όμορφη πόλη” και πολλά άλλα ήταν ένα πλούσιο ρεπερτόριο τραγουδισμένο και στις δύο γλώσσες.

Και, όπως φάνηκε από το θερμό χειροκρότημα της γεμάτης αίθουσας της Στέγης Γραμμάτων  και Τεχνών, η ιδέα της μουσικής σύγκλισης των δύο λαών , που αποδόθηκε και με τις δύο αδελφωμένες σημαίες τους πάνω στη σκηνή, πίσω από τα παιδιά, ήταν ευφυής και γόνιμη.

far

Φωτογραφίες: faretra.info

banner-article

Ροη ειδήσεων