Βέροια Γράμματα & Τέχνες

Παρουσιάστηκε στη Βέροια το ιστορικό μυθιστόρημα του Αντώνη Παυλίδη “Χαλαμονή”

Δήμητρα Σμυρνή

Με την υποστήριξη της Ευξείνου Λέσχης, του Συλλόγου «Η Καλλιθέα», του Πολιτιστικού Συλλόγου Πατρίδας «Ευστάθιος Χωραφάς», της Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ημαθίας, του Συλλόγου Εκπαιδευτικών ΠΕ Ημαθίας, των εκδόσεων Λιβάνη και του βιβλιοπωλείου Ηλιοτρόπιο, παρουσιάστηκε στη Δημόσια Βιβλιοθήκη της Βέροιας το βιβλίο του Αντώνη Παυλίδη «Χαλαμονή».

Ο συντονιστής της εκδήλωσης Λάζαρος Κουμπουλίδης, δικηγόρος και πρώην Πρόεδρος της Ευξείνου Λέσχης Βέροιας, προλογίζοντας μίλησε για τις παιδαγωγικές γνώσεις του συγγραφέα, του Αντώνη Παυλίδη, σε συνδυασμό με τις σπουδές του στις Πολιτικές Επιστήμες, που με την τρίχρονη παραμονή του στο Προξενείο της Κωνσταντινούπολης, αποτέλεσαν προϋποθέσεις και πηγή για τη γραφή του βιβλίου.

Για το βιβλίο είπε χαρακτηριστικά: «Πρόκειται για ένα βιβλίο παράθυρο στην Ιστορία και ταυτόχρονα ευκαιρία για όσους δεν κατάφεραν να ταξιδέψουν στη χώρα των προγόνων τους να το κάνουν μέσα απ’ αυτό.

Μέσα από την ιστορία μιας οικογένειας μιλά για όλο το δράμα του Ποντιακού Ελληνισμού, αποκαλύπτοντας ταυτόχρονα το τέρας του εθνικισμού που γεννά την προσφυγιά.»

Ο παρουσιαστής του βιβλίου Φώτης Κουτσουπιάς, πρώην Σχολικός Σύμβουλος Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης και διδάκτορας  στο Ποντιακό Ζήτημα, ξεκίνησε με τη φράση:  «Ο Ποντιακός Ελληνισμός επένδυσε σε τέσσερα πράγματα, την οικογένεια, την εκκλησία, την παράδοση και τη μόρφωση. Το βιβλίο του Αντώνη Παυλίδη τα περιλαμβάνει όλα.»

Κάνοντας ένα μικρό πορτρέτο του συγγραφέα είπε για το βιβλίο: « Στις 400 σελίδες του καταγράφεται η συγκλονιστική πορεία του Ποντιακού Ελληνισμού, από το 1875 μέχρι σήμερα, με γλωσσάρι, χάρτες και παραθέματα. Αποτελεί ένα πρωτόγνωρο οδοιπορικό.»

Τονίζοντας την αναδρομική του αφήγηση και τα αληθινά γεγονότα που περιγράφονται σ’ αυτό, με επιμονή στο ότι το θέμα της Γενοκτονίας πρέπει να βρει την αναγνώριση που του ταιριάζει, ο Φώτης Κουτσουπιάς κατέληξε λέγοντας: «Πρόκειται για ένα προσκύνημα στις πατρογονικές εστίες, το βιβλίο είναι ένα ταξίδι μνήμης.»

Αφού ο Λάζαρος Κουμπουλίδης διάβασε αποσπάσματα από το βιβλίο, που το έφεραν πιο κοντά στο ακροατήριο, ο συγγραφέας Αντώνης Παυλίδης είπε χαρακτηριστικά:

« Το βιβλίο το έγραψα και για την αλήθεια και για το ταξίδι. Και για κάτι ακόμη. Είναι μια πρόταση για ν’ αλλάξει και η σημερινή Τουρκία.

Οι Πόντιοι της πρώτης γενιάς, μετά την καταστροφή, την Χαλαμονή, δεν ζήτησαν να ανταποδώσουν τα ίδια. Διεκδικούν όμως μια συγγνώμη και την υπόσχεση πως δεν θα ξαναζήσει η ανθρωπότητα μια τέτοια βαρβαρότητα.»

Τονίζοντας  ότι το βιβλίο του δεν θέλησε να είναι σκοτεινό, δίνοντας μόνο τις εικόνες της καταστροφής, αλλά να αποτελέσει  ταυτόχρονα ένα μαγικό ταξίδι στην ποντιακή ενδοχώρα, περιγράφοντας το ιδιαίτερο τοπίο αλλά και τους ιδιαίτερους ανθρώπους που το κατοικούν, μίλησε για την πιθανότητα να μεταφραστεί στα αγγλικά και στα τουρκικά.

Ο συγγραφέας στο τέλος της παρουσίασης υπέγραψε βιβλία του.

Φωτογραφίες: faretra.info

banner-article

Δημοφιλή άρθρα

  • Εβδομάδας