Κοινωνία Οικονομία

Εντός των στόχων το Ταμείο Αποκρατικοποιήσεων

Γιώργος Καλούμενος

 Για πρώτη φορά, από το 2011 που ιδρύθηκε, το Ταμείο Αποκρατικοποιήσεων βρίσκεται πολύ κοντά στο να επιτύχει τον στόχο για τα έσοδα μιας χρονιάς. Φέτος ο στόχος έχει τεθεί λίγο πάνω από τα 2 δισ. ευρώ και όλα δείχνουν ότι μάλλον θα επιτευχθεί, με την προϋπόθεση ότι θα κλείσει μέχρι το τέλος του έτους η συμφωνία για την εικοσαετή παράταση του δικαιώματος εκμετάλλευσης του αερολιμένα των Σπάτων στον ΔΑΑ. Από τις αρχές του χρόνου έχουν ολοκληρωθεί μία σειρά διαγωνιστικές διαδικασίες, ενώ άλλες είναι πλέον στην τελική ευθεία ολοκλήρωσης. Ενδεικτικά:
 –
● Έχει εισπραχθεί το τίμημα για το 5% του ΟΤΕ (284 εκατ. ευρώ), για το 67% του ΟΛΘ (231,9 εκατ. ευρώ) και από διάφορα ακίνητα (ενδεικτικά πάνω από 8,8 εκατ. ευρώ μόνο από το πρόγραμμα ηλεκτρονικών πλειστηριασμών eAuction VIII), όπως έχουν εισπραχθεί και 166 εκατ. ευρώ από την ανανέωση των αδειών χρήσης ραδιοφάσματος.
● Παράλληλα έχουν προχωρήσει διαγωνισμοί με τη λήψη δεσμευτικών προσφορών για άλλα έργα, όπως η πώληση του 66% του ΔΕΣΦΑ και η πώληση της ΕΕΣΣΤΥ (με προσφορά 22 εκατ. ευρώ σε έναν διαγωνισμό που «σέρνεται» από το 2013).
Στη Β’ Φάση για την κατάθεση δεσμευτικών προσφορών έχουν μπει οι διαγωνισμοί για την παραχώρηση της μαρίνας Αλίμου, της μαρίνας Χίου και της Εγνατίας Οδού. Μάλιστα έχουν προεπιλεγεί οι επενδυτές που μπορούν να υποβάλουν δεσμευτικές προσφορές και για τα τρία έργα.
● Επίσης, το Ταμείο δρομολόγησε ήδη την πώληση πλειοψηφικού ποσοστού στα ΕΛΠΕ, έχοντας λάβει εκδήλωση ενδιαφέροντος από πέντε επενδυτικά σχήματα.
 –
Πιο συγκεκριμένα, σε ό,τι αφορά το αεροδρόμιο Σπάτων, η νέα συμφωνία, που επέβαλε η Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, προβλέπει ιδιαίτερα αυξημένο τίμημα ύψους 1,1 δισ., φέρνοντας έτσι τον στόχο των 2 δισ. πολύ πιο κοντά απ’ ό,τι πριν. Εκτός από το αυξημένο τίμημα του ΔΑΑ, την επίτευξη του φετινού στόχου των 2 δισ. φέρνει πιο κοντά και ο ΔΕΣΦΑ, το τίμημα του οποίου, από 400 εκατ. (187 εκατ. αναλογούσαν στο ΤΑΙΠΕΔ), αυξήθηκε στα 535 εκατ. (251 εκατ. για το ΤΑΙΠΕΔ) μετά το πέρας του δεύτερου διαγωνισμού πώλησης του 66% των μετοχών της εταιρείας.
Έτσι μόνον οι δύο προαναφερόμενες μεταβολές στο τίμημα προσθέτουν στο πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων του ΤΑΙΠΕΔ έσοδα ύψους περίπου 700 εκατ. Το στοίχημα τώρα για το Ταμείο Αποκρατικοποιήσεων είναι οι συγκεκριμένες εξαγορές να κλείσουν μέχρι το τέλος του έτους.
Η πρόβλεψη για το Ελληνικό
Την πρόβλεψη αυτή περιλαμβάνει και η έκθεση συμμόρφωσης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την τέταρτη αξιολόγηση της ελληνικής οικονομίας. Μάλιστα, στην έκθεση γίνεται η πρόβλεψη ότι στο τέταρτο τρίμηνο του έτους θα έχουμε το οικονομικό κλείσιμο της αποκρατικοποίησης του Ελληνικού.
«Οι συναλλαγές της Ελληνικόν και της παράτασης παραχώρησης του ΔΑΑ δεν έχουν ακόμη κλείσει οικονομικά εξαιτίας παραγόντων που είναι πέρα από τον έλεγχο των ελληνικών αρχών», αναφέρεται χαρακτηριστικά στην έκθεση της Ε.Ε. «Στην περίπτωση της Ελληνικόν», προστίθεται, «το χρονοδιάγραμμα έχει αναθεωρηθεί για τον Δεκέμβριο του 2018 εξαιτίας διαφόρων καθυστερήσεων που συσσωρεύθηκαν από την απαρχή του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Στήριξης…».
 –
Σε ό,τι αφορά την απομάκρυνση των φορέων που είναι εγκατεστημένοι στο Ελληνικό, η έκθεση αναφέρει ότι η διαδικασία απομάκρυνσης βρίσκεται στο 50% έως 75% της ολοκλήρωσης, ανάλογα με τον φορέα. Ακόμη και η Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας εκτιμάται ότι θα έχει αποσυρθεί μέχρι το τέλος του ερχόμενου Σεπτεμβρίου.
 –
Αντίστοιχα ισχύουν και για το αμαξοστάσιο των ΟΣΥ, το Κέντρο Θαλάσσιας Έρευνας στον Αγ. Κοσμά κ.ά., όπου η μετακίνηση αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί μέχρι τον Νοέμβριο του 2018. Τελευταία εκκρεμότητα (Δεκέμβριος 2018) θα είναι η εκχώρηση της άδειας καζίνο και τελικά το οικονομικό κλείσιμο της συμφωνίας, με τη μεταβίβαση της εταιρείας Ελληνικόν στους επενδυτές και την καταβολή της πρώτης δόσης των 300 εκατ. ευρώ.
 –
Παράγοντες της αγοράς πάντως χαρακτήριζαν αισιόδοξη την εκτίμηση της Κομισιόν σχετικά με το οικονομικό κλείσιμο του Ελληνικού στο τέλος του έτους. Οι ίδιοι ανέφεραν ότι πλέον… «το νερό μπήκε στο αυλάκι», αλλά χαρακτήριζαν πιθανότερο χρονικό διάστημα για το κλείσιμο της συμφωνίας είτε το πρώτο ή – το αργότερο – το δεύτερο τρίμηνο του 2019.
 –
Ικανοποίηση για την πορεία
Σχετικά με τις υπόλοιπες σημαντικές αποκρατικοποιήσεις, η έκθεση συμμόρφωσης προβλέπει κλείσιμο το πρώτο εξάμηνο του 2019 της πώλησης των ΕΛΠΕ και το δεύτερο εξάμηνο της ίδιας χρονιάς των αποκρατικοποιήσεων ΔΕΠΑ και Εγνατίας. Επίσης το τέταρτο τρίμηνο του 2018 (σύμφωνα με την έκθεση) αναμένεται να ξεκινήσει και η πώληση του 30% των μετοχών ΔΑΑ κυριότητας ΤΑΙΠΕΔ.
 –
Γενικώς η έκθεση συμμόρφωσης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αποπνέει μια «ικανοποίηση» σχετικά με την πορεία των αποκρατικοποιήσεων. Προς την κατεύθυνση αυτή καθοριστικό ρόλο διαδραματίζει το γεγονός ότι τα έσοδα ήδη έφτασαν τα 750 εκατ.
 –
Εξ αυτών, όπως έχει αναφερθεί και παραπάνω, 284 εκατ. προήλθαν από την πώληση του 5% των μετοχών ΟΤΕ, 231 εκατ. από την πώληση του 67% του ΟΛΘ και 166 εκατ. από την ανανέωση δικαιωμάτων χρήσης συχνοτήτων κινητής τηλεφωνίας. Σίγουρα θεωρούνται τα έσοδα από την πώληση των ΕΕΣΣΤΥ (22 εκατ. ευρώ) και του ΔΕΣΦΑ (251 εκατ.). Αν τελικά κλείσει, ο ΔΑΑ θα αποφέρει περί τα 600 εκατ. (προκαταβολή), ενώ άλλα 300 εκατ. (προκαταβολή) θα φέρει το Ελληνικό.
banner-article

Δημοφιλή άρθρα

  • Εβδομάδας