Βέροια

Η Λαϊκή Συσπείρωση Δήμου Βέροιας για τον “Κλεισθένη 1”

    

Με αφορμή την κατάθεση, από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, του νομοσχεδίου για την Τοπική Διοίκηση με την ονομασία «Κλεισθένης 1» έχει στηθεί ένα παιχνίδι αποπροσανατολισμού όχι μόνο ανάμεσα στην κυβέρνηση και στα κόμματα της Ν.Δ και του Κινήματος Αλλαγής αλλά και μεταξύ κυβέρνησης και των επιτελείων της Κεντρικής Ένωσης Δήμων(ΚΕΔΕ) και της Ένωσης Περιφερειών(ΕΝΠΕ).

Το ίδιο αποπροσανατολιστικό παιχνίδι επιχειρείται και σε τοπικό επίπεδο. Στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, της ΝΔ, του Κινήματος Αλλαγής και διάφοροι «ανεξάρτητοι» με ανακοινώσεις και συνεντεύξεις στα τοπικά μέσα και με τις τοποθετήσεις τους σε δημοτικά και περιφερειακά συμβούλια αποκρύπτουν τον πραγματικό χαρακτήρα και την ουσία το νομοσχεδίου. Το ίδιο άλλωστε έπραξαν και στην φάση που ήρθε και ψηφίστηκε ο «Καλλικράτης».

Η θέση μας, ως Λαϊκή Συσπείρωση, της δημοτικής παράταξης που στηρίζεται από το ΚΚΕ, είναι ότι το νομοσχέδιο αποτελεί έναν νέο κύκλο αντιδραστικών, αντιλαικών μεταρρυθμίσεων στην Τοπική Διοίκηση.

Με αυτό το νομοσχέδιο η Κυβέρνηση:

  • Μετατρέπει σε ανταποδοτική την υπηρεσία του Πρασίνου. Τα δημοτικά τέλη από το 2019 θα αυξηθούν και νέα βάρη θα φορτωθούν στις πλάτες των δημοτών που θα κληθούν να πληρώσουν τη λειτουργία της. Ταυτόχρονα ανοίγει διάπλατα ο δρόμος για την ιδιωτικοποίησή της.
  • Προχωρά σε σταδιακή μεταφορά νέων φορολογικών βαρών στις πλάτες των λαϊκών νοικοκυριών και νομιμοποίηση παλιών μέσω της Τοπικής Διοίκησης, ενώ η χρηματοδότηση των Δήμων με βάση ψηφισμένο νόμο και το Μεσοπρόθεσμο παραμένει καθηλωμένη και μειωμένη κατά 62% έως και το 2021 τουλάχιστον. Αυτό που στρατηγικά επιδιώκεται είναι οι πόροι της τοπικής διοίκησης να έχουν ως κύρια πηγή τους την ανταποδοτικότητα και την επιχειρηματικότητα και η κρατική χρηματοδότηση να έχει “χαρακτήρα εξισορρόπησης”. Η κρατική χρηματοδότηση να συνεπικουρεί την επιχειρηματικότητα και την φοροεισπρακτική δεινότητα των δήμων.
  • Εξοπλίζει τους φορείς της Τοπικής Διοίκησης(Δήμοι και Περιφέρειες, δημοτικές επιχειρήσεις, αναπτυξιακές Α.Ε. κάθε είδους, διαδημοτικά δίκτυα, κλπ.) με νέο θεσμικό πλαίσιο ώστε να συνδράμουν πιο αποφασιστικά τις ανάγκες κερδοφορίας και ανταγωνιστικότητας του κεφαλαίου. Με σειρά από διατάξεις και δυο κεφάλαια του Νομοσχεδίου με τίτλο «Ενίσχυση της επιχειρηματικής δράσης και της οικονομικής λειτουργίας των ΟΤΑ» και «Νέα πεδία αναπτυξιακής δράσης στην Τ.Α. και τα Ν.Π. των ΟΤΑ” – ανοίγει νέα πεδία για την άνθηση της επιχειρηματικότητας και την αποφασιστική συνδρομή της τοπικής διοίκησης σε έργα και υποδομές που υπηρετούν στρατηγικούς σχεδιασμούς μονοπωλιακών ομίλων. Ζητήματα όπως αυτά της απελευθέρωσης της Ενέργειας και της προώθησης των ΑΠΕ, μεταφορές, αγροτική παραγωγή, διαχείριση των απορριμμάτων, επιχειρηματική αξιοποίηση φυσικών πόρων και δημοτικής γης από το τουριστικό και άλλο κεφάλαιο, η ληστρικά μακρόχρονη παραχώρηση σε επιχειρηματικούς ομίλους της δημοτικής ακίνητης περιουσίας και των υποδομών με συνοδεία προκλητικών φοροαπαλλαγών και διευκολύνσεων, μπαίνουν σε προτεραιότητα.
  • Νομοθετεί μια δήθεν αυτοτελή υπηρεσία με την κύρια αρμοδιότητα σε διορισμένο και με θητεία ανώτερο κρατικό υπάλληλο που προέρχεται από το Μητρώο στελεχών, κάτω από τον έλεγχο του υπουργού Εσωτερικών και σειρά από άλλα διαχειριστικά όργανα ελέγχου και διαμεσολάβησης, που ανεξάρτητα από ετικέτες και καινοφανή ονόματα που τους δίνουν, στόχο έχουν την απρόσκοπτη υλοποίηση της γενικής αντιλαϊκής πολιτικής και πυρήνα της την ανάκαμψη της κερδοφορίας του κεφαλαίου.
  • Παραμένει η διάταξη που είχε περάσει η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ ότι τυχόν προσφυγή των δήμων στο «Λογαριασμό εξυγίανσης των ΟΤΑ» επιτρέπεται μόνο αφού πρώτα έχουν εξαντλήσει τα περιθώρια αναζήτησης τραπεζικού δανεισμού τους. Αν οι τράπεζες δεν βρουν επενδυτικό ενδιαφέρον αναλαμβάνει το υπουργείο Εσωτερικών να επιβάλλει, σε προγραμματική συμφωνία με τον εκάστοτε Δήμο, το σχέδιο «εξυγίανσης», δηλαδή, συρρίκνωση υπηρεσιών, επιπλέον φόροι, απολύσεις, ιδιωτικοποιήσεις κλπ!
  • Παραμένει το άρθρο που επιτρέπει να παυτούν αιρετοί και όργανα “για σοβαρούς λόγους δημόσιου συμφέροντος με απόφαση υπουργού” και μένει το ίδιο ασαφές και απειλητικό για όποιον “δεν συνεμορφώθη προς τάς υποδείξεις” του αστικού κράτους και του κεφαλαίου, για όποιον κοίταξε προς την μεριά των λαϊκών αναγκών και δικαιωμάτων.

Ως Λαϊκή Συσπείρωση:

  • απορρίπτουμε και την παλιά και την νέα κόπια των αντιδραστικών μεταρρυθμίσεων στην Τοπική Διοίκηση. Οι διοικητικές αναδιαρθρώσεις που έγιναν και εξελίσσονται, ούτε έφεραν ούτε θα φέρουν ανάπτυξη προς όφελος του λαού. Καμία φιλολαϊκή τοπική ή περιφερειακή πολιτική δεν μπορεί να υπάρξει, όσο η γενική πολιτική παραμένει αντιλαϊκή, όσο η εξουσία είναι στα χέρια της αστικής τάξης και των κομμάτων της.
  • Αντιτασσόμαστε στη μεταφορά αρμοδιοτήτων που πρέπει να είναι στην ευθύνη του κεντρικού κράτους, γιατί αυτό σημαίνει μεταφορά του κόστους στις πλάτες του λαού.
  • Παλεύουμε για αποκλειστικά δημόσιο δωρεάν σύστημα στους βασικούς κοινωνικούς τομείς της Υγείας-Πρόνοιας και Παιδείας, για την πλήρη χρηματοδότηση από το κράτος. Μόνιμη και σταθερή δουλειά με πλήρη δικαιώματα για όλους τους εργαζόμενους.
  • Να καταργηθεί κάθε είδους τοπική και έμμεση φορολογία.
  • Να ανατραπεί το νομοθετικό πλαίσιο που καθιστά Δήμους-Περιφέρειες πεδίο επιχειρηματικής δραστηριότητας.
  • Διεκδικούμε σχεδιασμό και υλοποίηση σε κεντρικό, περιφερειακό και τοπικό επίπεδο ελέγχων, έργων και υποδομών για την προστασία από πλημμύρες, σεισμούς, πυρκαγιές, καταστροφές από καιρικά φαινόμενα, ρύπανση και μόλυνση νερού και αέρα.
  • Απαιτούμε δραστική αύξηση των κρατικών δαπανών από τον Προϋπολογισμό για κοινωνική πολιτική, ενίσχυση της λαϊκής οικογένειας, την λειτουργία των δημοτικών υπηρεσιών.

Βέροια, 28 Μάη 2018

Ο δημοτικός σύμβουλος της Λαϊκής Συσπείρωσης

Γιώργος Μελιόπουλος

banner-article

Ροη ειδήσεων