Εκδηλώσεις Πολιτισμός

“Εκλιπαρώ” στο Θέατρο Σοφούλη, Πρεμιέρα Παρασκευή 10 Νοεμβρίου

 

Η θεατρική ομάδα “Omerta Theatre Group” παρουσιάζει τον Νοέμβριο, για λίγες παραστάσεις, το έργο “Εκλιπαρώ” της Χρύσας Τσουμάνη βασισμένο στο ομώνυμο έργο του Τζον Όλιβ στο Θέατρο Σοφούλη.

Πρεμιέρα Παρασκευή 10 Νοεμβρίου  στις 21.00

Λίγα λόγια για το έργο

Θέατρο και ψυχική υγεία- Δύο θεραπευτικά στιγμιότυπα

Η σχέση θεάτρου και ψυχικής υγείας με πολλούς τρόπους έχει επισημανθεί ήδη από την αρχαιότητα. Είναι μάλιστα τόσο αληθινή αυτή η σχέση, που σήμερα όλο και περισσότερο εμπλέκει το θέατρο σε θεραπευτικές προσεγγίσεις από ειδικούς της ψυχικής υγείας. Η Omerta Theatre αφουγκραζόμενη αυτές τις δύο πραγματικότητες αφιερώνει τη θεατρική χρονιά 2017-2018 στην… ψυχή μας με δύο νέες παραγωγές. Αποφασίσαμε να τις ονοματίσουμε στιγμιότυπα αφενός για το στιγμιαίο της εμπειρίας σε σχέση με τη ροή της καθημερινότητάς μας κι αφετέρου γιατί στο στιγμιότυπο αποτυπώνεται μια μεγάλη αλήθεια-πρόκληση της ζωής μας, το στοίχημα να διευρυνθεί ο χρόνος του, η απόφαση να ασχοληθούμε περισσότερο με την ψυχική μας υγεία αξιοποιώντας την εξέλιξη που άνθρωπος και επιστήμη έχουν εξασφαλίσει ως δώρο προς όλους μας. Το πρώτο στιγμιότυπο θα παρουσιαστεί το Νοέμβριο στο θέατρο Σοφούλη και αφορά τη διαγνωσμένη σχιζοφρένεια, αλλά και τις αδιάγνωστες σχιζοφρενικές συμπεριφορές, στις οποίες οι περισσότεροι έμμεσα ή άμεσα συμμετέχουμε. Το δεύτερο, με πρεμιέρα το 2018 και πλησιάζοντας την περιοχή του θεάτρου-ντοκουμέντο, θα μεταφέρει στη σκηνή αυθεντικούς διαλόγους από πρακτικά θεραπευτικών συνεδριών υπαρξιακής ψυχολογίας, με άλλα λόγια ένα έργο με σεναριογράφους δυνητικά όλους μας.

Εκλιπαρώ
Ένα έργο που διεισδύει στα ζητήματα της ψυχικής υγείας. Σκοπός του δεν είναι να μας δώσει απαντήσεις, αντιθέτως βυθίζεται στα πολύπλοκα ζητήματα μιας ασθένειας για την οποία δεν υπάρχει θεραπεία. Η Κάθριν, μία νεαρή ποιήτρια, μάχεται με την σχιζοφρένεια. Προσπαθεί να ορθοποδήσει και να επανέλθει στην καθημερινότητα της μετά από τον εγκλεισμό της στο ψυχιατρείο. Η δημιουργική πλευρά της ακρωτηριάζεται από την ιατρική αγωγή που της χορηγείται. Καλείται να επιλέξει ανάμεσα σε μία «ελλιπή» φυσιολογική ζωή και στην αστείρευτη  δημιουργικότητας της. Οι άνθρωποι που την πλαισιώνουν επηρεάζουν και επηρεάζονται από την ασθένεια της.
Η σκηνοθετική προσέγγιση της Χρύσας Τσουμάνη δίνει την ευκαιρία στο θεατή να μην εστιάσει στο άδοξο τέλος μιας αθεράπευτης ασθένειας αλλά να κατανοήσει τον τρόπο που οι ψυχικά ασθενείς πορεύονται μ’ αυτήν ζώντας φυσιολογικά. Ο ρεαλιστικός τρόπος προσέγγισης αποδυναμώνει το κοινωνικό στίγμα και μας παρουσιάζει οικεία πρόσωπα – γνώριμα σε όλους,  χωρίς αδικαιολόγητες παρεκκλίνουσες συμπεριφορές. Η ψυχική νόσος παύει να είναι taboo.

Εκλιπαρείς
Πόσες φορές έφτασες στο σημείο να εκλιπαρείς… για αγάπη, για έρωτα, για δημιουργία, για μουσική, για καλό κρασί, για υγεία… Σου φάνηκε περίεργο που μέσα στο ρομαντικό της πρότασης έβαλα την υγεία ε; Κι όμως, είναι το σημαντικότερο, γιατί αν δεν έχεις την υγεία σου τίποτα δεν μπορείς να απολαύσεις και άρα πάντα θα εκλιπαρείς! Και μιλάω για την υγεία που δε φαίνεται. Την υγεία της ψυχής, το τραύμα μας που δε φαίνεται. Με πόσες ενοχές και πόσους φόβους αντιμετωπίζουμε τα ψυχικά νοσήματα… γιατί ίσως φοβόμαστε να αντιμετωπίσουμε τα δικά μας νοσήματα. Η Κάθριν αντιμετωπίζει το τραύμα της με την τέχνη…και η τέχνη την τρώει! Ίσως να χρειάζεται να το δούμε όλο μέσα από τα μάτια της… Δεν μπορείς εύκολα να καταλάβεις τη σχιζοφρένεια…τη σκεπάζει ένα πέπλο μυστηρίου… Ο σχιζοφρενής είναι στιγματισμένος και γύρω του φοβισμένοι, παραπληροφορημένοι άνθρωποι που αγνοούν τι είναι η σχιζοφρένεια. Αν θες να βοηθήσεις, κατανόησε. Μπες στον κόσμο του… στον κόσμο της Κάθριν!
(Η παράσταση αφιερώνεται στην Όμικρον)”

Χρύσα Τσουμάνη

Συντελεστές
•    Σύνθεση – επιμέλεια κειμένου: Χρύσα Τσουμάνη
•    Σκηνοθεσία: Χρύσα Τσουμάνη
•    Βοηθοί Σκηνοθέτη: Δημήτρης Δάγκαλης, Γιώτα Λιάμπου
•    Μουσική: Σταύρος Τσουμάνης
•    Σκηνογραφία: Νίκος Μαργαρίτης
•    Υπεύθυνος Παραγωγής:  Ζαχαρίας Σπανός, Κυριακή Τριανταφυλλίδου
•    Εταιρία Παραγωγής: OMERTA THEATRE

Παίζουν οι ηθοποιοί:
•    Βαλάντης Γαργάνης
•    Γιώτα Λιάμπου
•    Λιλιάνα Νίγκρο
•    Κωνσταντίνος Πετρίδης
•    Ιωάννα Σιδηροπούλου

Παραστάσεις 10, 11, 12 και 18, 19, 20 Νοεμβρίου  στις 21.00
Προπώληση: 10 ευρώ στο ταμείο του θεάτρου Αυλαία καθημερινά 17.30-21.00 και regroup.gr
Εισιτήρια: 12 ευρώ, 8 ευρώ μειωμένο, 5 ευρώ ΑμεΑ και ατέλειες ΣΕΗ και ΕΣΗΕΜΘ
E-mail : omertatheatre@gmail.com,  info@omertatheatre.gr

Λίγα λόγια για τους Omerta Theatre Group

Θεσσαλονίκη – Σεπτέμβριος 2013. Δημιουργείται το θεατρικό μας σχήμα από οκτώ νέους ανθρώπους που ασχολούνται με το θέατρο και μοιράζονται τα ίδια όνειρα και τις ίδιες φιλοδοξίες. Επί τρεις μήνες οι συναντήσεις διαδέχονται η μια την άλλη. Προβληματισμοί, οράματα και στόχοι κι όλο να λείπει το όνομα. Θέλαμε κάτι που να μας εκφράζει όλους, κάτι που να είναι “εμείς”.

30 Νοέμβρη 2013 – Η ομάδα αποκτά όνομα … OMERTA.

Omerta λοιπόν. Τίποτα μεγαλόστομο, καμιά φανφάρα καινούριου. Η οmerta επιτρέπει να ξαναπείς, και μάλιστα με συστολή και σεβασμό, όσα το μεγαλειώδες σενάριο της ζωής έχει κωδικοποιήσει. Ο «άλλος – κοινό» μένει να ανακαλύψει τη δική του πραγματικότητα που η θεατρική μας μεταμόρφωση έχει καλύψει με λέξεις, σχήματα, εικόνες και κινήσεις, όχι πάντα μακριά από τα πρωτότυπά τους. Και κάπως έτσι στήνεται μια σχέση, όπου η οmerta επιτρέπει την κίνηση μέχρι τα μισά της απόστασης. Το άλλο μισό, με όλο το αστυνομικό σασπένς που το περιβάλλει, μένει να αποκαλυφθεί από τους «άλλους» τη στιγμή της συνειδητοποίησης ότι η σκιά στο λόφο δεν είναι παρά το συμβολικό καθρέφτισμα του εαυτού μας που πλησιάζει .

Οmerta theater. Ένα θέατρο αφοσίωσης για τους συντελεστές του και ανακάλυψης για όσους το συναντάνε λοιπόν… ή μήπως και το αντίθετο;

Έως τώρα

Με παρακαταθήκη την επιτυχία της Αντιγόνης του Σοφοκλή σε σκηνοθεσία Παύλου Δανελάτου που ξεκίνησε στο θέατρο Κήπου, στα πλαίσια των γιορτών Ανοικτού Θεάτρου του Δήμου Θεσσαλονίκης, και ολοκληρώθηκε με την υλοποίηση εκπαιδευτικών παραστάσεων μέσω διαδραστικής προσέγγισης του αρχαίου δράματος με στόχο την ενίσχυση της θεατρικής παιδείας των μαθητών δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης. Και συνεχίζοντας με την απολαυστική κωμωδία του Ζωρζ Φεντώ «Ράφτης Κυριών» σε σκηνοθεσία Δημήτρη Ζώτου που παρουσιάστηκε στο θέατρο Σοφούλη, ο θεατρικός οργανισμός Omerta Theatre επιστρέφει δυναμικά μ’ ένα νέο εγχείρημα στα θεατρικά δρώμενα της πόλης.

banner-article

Ροη ειδήσεων