Βέροια Κοινωνία

Εκδήλωση μνήμης και τιμής για τους πεσόντες της Εθνικής Αντίστασης στην Βεργίνα Ημαθίας

Το παράρτημα της ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ Βέροιας πραγματοποίησε εκδήλωση-μνημόσυνο υπέρ των θυμάτων της Εθνικής Αντίστασης, την Κυριακή 10 Σεπτέμβρη 2017 στις 11:00 π.μ. στο μνημείο των πεσόντων στην Βεργίνα όπου συμμετείχε πλήθος κόσμου όλων των ηλικιών, συναγωνιστές, απόγονοι και φίλοι της Ε.Α. ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ.

Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν και χαιρέτησαν η τομεακή επιτροπή του ΚΚΕ Ημαθίας Σοφρόνωφ Ιωάννα, τα παραρτήματα Νάουσας, Τούμπας Θεσσαλονίκης, Ευόσμου Θεσσαλονίκης, Καλαμαριάς Θεσσαλονίκης και ο αντιπρόεδρος της ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ και πρόεδρος της ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ κεντρικής Μακεδονίας Σαπρανίδης Κώστας.

Κεντρικός ομιλητής της εκδήλωσης ήταν ο αντιπρόεδρος της ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ Βέροιας Λαζαρίδης Μπάμπης.

 “Φίλες και φίλοι – συγγενείς και απόγονοι των θυμάτων.

Συναγωνίστριες και συναγωνιστές.

Συντρόφισσες και σύντροφοι.

Η οργανωτική επιτροπή που απαρτίζετε από το Δ.Σ. της Ε.Α. ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ Βέροιας και περιχώρων, και εκπρόσωποι των θυμάτων της περιοχής, σας καλωσορίζουμε στην σημερινή μας εκδήλωση και σας ευχαριστούμε που τιμάτε με την παρουσία σας, την ένδοξη και πολύτιμη προσφορά τους. Τιμάτε τον αγώνα τους, για μια πατρίδα ελεύθερη, ανεξάρτητη, Δημοκρατική, αντιφασιστική.

Τιμημένοι μας νεκροί ανταποκριθήκατε στο πατριωτικό καθήκον, ακούσατε το κάλεσμα του Αρχικαπετάνιου Άρη Βελουχιώτη, «Στ’ άρματα – Στ’ άρματα, εμπρός στον αγώνα για την Χιλιάκριβη την Λευτεριά».

Κάνατε αυτό που έκανε η πλειοψηφία του λαού μας.

Ακούσατε το κάλεσμα του Κ.Κ.Ε. και του Ε.Α.Μ., όλοι στον αγώνα για την λευτεριά. Πέσατε ηρωικά στη μάχη, πολεμώντας τους ξένους και ντόπιους φασίστες.

Φίλες και φίλοι η σημερινή μας εκδήλωση είναι σύμβολο και μήνυμα αισιοδοξίας, ότι η θυσία και η προσφορά των νεκρών μας, έχει άξιους συνεχιστές.

Ο αγώνας τους φύτρωσε και συνεχίζεται. Τα ιδανικά για τα οποία όχι μόνον αυτοί, αλλά και πολλοί άλλοι που έχυσαν το αίμα τους δεν δικαιώθηκαν. Ο αγωνιζόμενος λαός, οι αγωνιστές της Ε.Α. δεν μπόρεσαν να γευθούν τους καρπούς αυτού του νικηφόρου αγώνα.

Οι εχθροί της ΕΑΜικής Ε.Α., ο Εγγλέζικος ιμπεριαλισμός του μεταβαρκιζιανού κράτους, χτύπησαν το  απελευθερωτικό κίνημα, του λαού μας, που είχε οργανώσει το Ε.Α.Μ. με καθοδηγητή και κύριο αιμοδότη το Κ.Κ.Ε.

Συνέπεια αυτής της ωμής και απροκάλυπτης επέμβασης των Εγγλέζων, ήταν να καταδιωχθούν οι αγωνιστές, να φυλακιστούν, να εξοριστούν, ακόμα και να εξοντωθούν. Οπότε η μόνη διέξοδος ήταν να ξαναπάρουν τα όπλα, για να υπερασπιστούν τη ζωή τους, την ανεξαρτησία της χώρας, την τιμή και την υπόληψη του Λαού μας.

Στο δίλημμα υποταγή ή τα όπλα της Ε.Α. προτίμησαν τα όπλα. Έτσι οδηγηθήκαμε σ’ ενα τιτάνιο και άνισο αγώνα στον αδελφοκτόνο εμφύλιο πόλεμο.

Το 1941 ιδρύεται το Ε.Α.Μ., που κατόρθωσε να συνενώσει σε λίγο χρονικό διάστημα όλες τις πατριωτικές δυνάμεις και να τους οδηγήσει στον Εθνικό Απελευθερωτικό Αγώνα.

Το Ε.Α.Μ. απλώθηκε παντού, τα χωριά, στις πόλεις, στους χώρους εργασίας, στην φοιτητική νεολαία.

Η κορύφωση του αντιστασιακού αγώνα έγινε τον Φλεβάρη του 1942 με την ίδρυση του ΕΛ.Α.Σ. και με πρωτοκαπετάνιο τον Άρη Βελουχιώτη.

Χιλιάδες λαού εντάχθηκαν στην αντίσταση.

Στην αρχή με μορφή αντάρτικου και σύντομα εξελίχθηκε σε τακτικό στρατό, με αποτέλεσμα να αριθμεί 140.000 οπλίτες.

Συναγωνίστριες και συναγωνιστές, το μεγαλούργημα της εθνικής μας αντίστασης με τις οργανώσεις του Ε.Α.Μ., του ΕΛ.Α.Σ., της Ε.Π.Ο.Ν. και της εθνικής αλληλεγγύης και το αδάμαστο φρόνημα του Ελληνικού Λαού, μας έμαθε τι θα πει άρνηση στην υποταγή στην ξένη υποδούλωση του κατακτητή.

Οι αντιστασιακές οργανώσεις του Ε.Α.Μ., του ΕΛ.Α.Σ. και της Ε.Π.Ο.Ν. είναι εκείνες που πέρα από την ένοπλη πατριωτική δράση, καλλιέργησαν και το πάθος για την λαϊκή δημοκρατία, την κοινωνική αλληλεγγύη, αλλά και τον σεβασμό στην ανθρώπινη αξιοπρέπεια, την ισότητα των δύο φύλλων και τα δικαιώματα της νέας γενιάς.

Δημιούργησαν πρωτόγνωρους για εκείνη την εποχή θεσμούς και ανθρώπινες αξίες που διατηρούν ακόμα και σήμερα ξεχωριστή επικαιρότητα. Με την απελευθέρωση της πατρίδας μας τον Οκτώβρη του 1944 σταμάτησε η πολεμική δράση του ΕΛ.Α.Σ.

Δυστυχώς η γεύση από την απελευθέρωση της πατρίδας μας δεν κράτησε πολύ από τους κατακτητές. Φοβούμενες και θορυβούμενες οι ιμπεριαλιστικές δυνάμεις από την αποτελεσματικότητα και την δύναμη του Ε.Α.Μ. – ΕΛ.Α.Σ., για τις μετέπειτα εξελίξεις στην Ελλάδα, έσπευσαν Άγγλοι ιμπεριαλιστές και ντόπιοι δωσίλογοι και συνεργάτες τους, και με διώξεις κατά των αγωνιστών της Ε.Α. και των κομουνιστών και των οικογενειών τους, επιχείρησαν και πέτυχαν τον σκοπό τους.

Χιλιάδες ήταν οι αγωνιστές της Ε.Α. που φυλακίστηκαν, εξορίστηκαν, δολοφονήθηκαν και εκτελέστηκαν.

Οι διωγμοί συνεχίστηκαν με αποτέλεσμα να οργανωθούν οι παλιοί αγωνιστές της Ε.Α. και οι κομμουνιστές, κατά του αστικού κράτους, που μαζί με τους Άγγλους και αργότερα με τους Αμερικανούς επέβαλαν την κρατική βία στις πόλεις, στα χωριά και στην ύπαιθρο της πατρίδας μας.

Κάτω από αυτές τις συνθήκες το 1946 ιδρύθηκε ο Δ.Σ.Ε. Ο αγώνας του Δ.Σ.Ε. που δόθηκε ήταν αντιιμπεριαλιστικός και αποτελεί την κορυφαία στιγμή της ταξικής πάλης στην Ελλάδα.

Ο τρίχρονος αγώνας του Δ.Σ.Ε. υπήρξε ηρωικός και μεγαλειώδης.

Ο Δ.Σ.Ε. ήταν Λαϊκός Στρατός.

Στηρίχθηκε στην οργανωτική πολεμική πείρα του ΕΛΑΣίτικου αγώνα.
Το Δεκέμβρη του 1944 η ΕΑΜική αντίσταση στην κατοχή και η κρίσιμη αντικειμενικά ταξική σύγκρουση του Δεκέμβρη, είχαν αφήσει μεγάλη αγωνιστική κληρονομιά στην Λαϊκή συνείδηση, στις μορφές οργάνωσης και πάλης.

Μεγάλη δύναμη του Δ.Σ.Ε. αποτέλεσαν οι θεσμοί του με τον Λαό, ιδιαίτερα στις περιοχές της ελεύθερης Ελλάδας.

Οι φτωχές λαϊκές μάζες ήταν εκείνες που τροφοδότησαν τον Δ.Σ.Ε. με κάθε είδους βοήθειας. Έμψυχο δυναμικό, τροφή και ρουχισμό. Βοήθησαν στην κατασκευή οχυρωματικών έργων, στην συγκέντρωση πληροφοριών και στην οργάνωση της Λαϊκής πολιτοφυλακής.

Στον Δ.Σ.Ε. και στους λαογέννητους θεσμούς οργάνωσης της κοινωνικοπολιτικής ζωής, στους χώρους που επικράτησε ο Δ.Σ.Ε., βρήκαν τον συμπαραστάτη και τη δύναμη που αντιμετώπιζε πλήθος λαϊκών προβλημάτων, όπως την προστασία των παιδιών τους, με την σωτηρία τους, από τους βομβαρδισμούς και τον εξανδραποδισμό και την μόρφωσή τους, με την ίδρυση σχολείων.

Γι’ αυτούς τους λόγους το αστικό κράτος προχώρησε στην αναγκαστική μετακίνηση εκατοντάδων χιλιάδων από τα χωριά τους, εκείνους που φαρισαϊκά ονόμασε «ανταρτόπληκτους» προκειμένου να απομονωθεί ο Δ.Σ.Ε., από βασικές πηγές της δύναμής του.

Ο αγώνας του Δ.Σ.Ε. ανεξάρτητα από την έκβασή του, ήταν αγώνας Λαϊκός, απελευθερωτικός, αντιιμπεριαλιστικός.

Ήταν η συνέχεια της Ε.Α., αγώνας για τα ανεκπλήρωτα ιδανικά του Ε.Α.Μ.

Ο αγώνας του Δ.Σ.Ε. μας εμπνέει.

Χρέος μας να διαδώσουμε την αλήθεια και τα διδάγματα στις νεότερες γενιές.

Φέτος συμπληρώνονται 71 χρόνια από την ίδρυση του Δ.Σ.Ε.

Το αστικό πολιτικό σύστημα επιχειρεί να αναμορφωθεί, προκειμένου να εμποδίσει την ριζοσπαστικοποίηση του Λαού, να εκτονώσει την αγανάκτησή του από τον πόλεμο που διεξάγουν η αστική τάξη και η εξουσία της Ε.Ε. και η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, που κινείται στην γραμμή των προηγούμενων κυβερνήσεων της Ν.Δ. και του ΠΑΣΟΚ.

Οι αγωνιστές της Ε.Α. μετά από όλα αυτά που έχουν περάσει, φυλακές – εξορίες και πολλά άλλα, οι οποίοι επέζησαν, συνέχισαν και συνεχίζουν μέχρι σήμερα να κρατάνε ζωντανή την Ε.Α. Γιατί όπως ξέρουμε, η Ε.Α. είναι η πρόσφατη ιστορία της Ελλάδας.

Γι’ αυτό γίνεται προσπάθεια παραχάραξης της Ελληνικής ιστορίας της Ε.Α. από τις ιμπεριαλιστικές δυνάμεις.

Όμως, όλοι εμείς δεν θα αφήσουμε ποτέ να γίνει παραχάραξη της πρόσφατης Ελληνικής ιστορίας την Ε.Α. της Ελλάδας.

Όμως σήμερα από όλους αυτούς τους συναγωνιστές έχουν μείνει πολύ λίγοι στη ζωή.

Η Ε.Α. όμως πρέπει να συνεχίσει να ζει στους αιώνες των αιώνων.

Γι’ αυτό είναι υποχρέωσή μας και καθήκον, εμείς οι συγγενείς και φίλοι της Ε.Α. να εγγραφούμε νέα μέλη ως απόγονοι και φίλοι για να συνεχίσουμε τους αγώνες των προγόνων μας, για να κρατηθεί η Ε.Α. ζωντανή στους αιώνες των αιώνων.

Εμείς οι αγωνιστές της Ε.Α. Δ.Σ.Ε. και οι απόγονοι, σας καλούμε να δώσουμε μάχη στο μετερίζι των κοινωνικών αγώνων κατά του πολέμου, της φτώχειας και της βαρβαρότητας.

Σας καλούμε να συσπειρωθούμε στο Λαϊκό μέτωπο Αντίστασης, για την ανατροπή της βαρβαρότητας, της νέα τάξης πραγμάτων και την κατάκτηση της Λαϊκής εξουσίας, που θα δικαιώσει τα οράματα και τους πόθους για τα οποία χύθηκε πάρα πολύ αίμα.

Τότε μόνο θα δικαιωθεί ολοκληρωτικά ο τίμιος αγώνας των νεκρών μας.

Α Θ Α Ν Α Τ Ο Ι”

Προσκλητήριο νεκρών έκανε ο συναγωνιστής Αηδωνίδης Μιχάλης.

Το παράρτημα ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ Βέροιας ευχαριστεί όλους τους συμμετέχοντες που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμά μας.

banner-article

Ροη ειδήσεων