Βέροια Πολιτική

Πολιτική συγκέντρωση του ΚΚΕ στη Βέροια – Να δοθεί απάντηση στην καπιταλιστική βαρβαρότητα

Σε ανοιχτή πολιτική συγκέντρωση χθες, 16 Ιουνίου, μίλησε στη Βέροια το μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ Νίκος Χριστάνης.

Ο ομιλητής αρχικά αναφέρθηκε στα αποτελέσματα του πρόσφατου Eurogroup στο οποίο όπως είπε χαρακτηριστικά επιβεβαιώθηκαν  τα αντιλαϊκά  μέτρα της 2ης αξιολόγησης και του 4ου μνημονίου, ενώ χαρακτήρισε την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ ως «κυβέρνηση των βρώμικων  ειδικών αποστολών σε βάρος του λαού». Χαρακτήρισε δε ως προκλητικό και εξοργιστικό το κλίμα ευφορίας  που καλλιεργεί  σε ένα λαό ματωμένο από την πολιτική και όλων των προηγούμενων κυβερνήσεων.

Η εκταμίευση της δόσης και τα διάφορα επενδυτικά προγράμματα της κυβέρνησης οδηγούν επί της ουσίας σε μνημόνια διαρκείας. ..

Απ΄ αυτή  τη συμφωνία οι μόνοι που θα είναι κερδισμένοι θα είναι το κεφάλαιο και οι επενδυτές για τα νέα προνόμια που τους δίνονται.

Για τους νέους και τις νέες,  τους  μισθωτούς, τους συνταξιούχους   τους εργαζόμενους και τους επαγγελματίες τα μέτρα που ψηφίστηκαν σημαίνουν  μειώσεις  σε μισθούς και συντάξεις, ανατροπές στα εργασιακά δικαιώματα και όλα τα υπόλοιπα τα οποία και θα απαιτηθούν ως προαπαιτούμενα για τη διευθέτηση του χρέους.

Στη διευθέτηση του χρέους  αυτό που θα κάνουν είναι να βάλουν έναν λαό να πληρώνει για ένα χρέος που ο ίδιος δεν το δημιούργησε ενώ θα επιμηκύνουν το χρόνο αποπληρωμής του με αποτέλεσμα να πληρώνουν τα παιδιά και τα παιδιά των παιδιών μας για την αποπληρωμή του μέχρι το 2060 και βλέπουμε…

Στη συνέχεια ο ομιλητής έθεσε το ερώτημα: Αν η χώρα βγει στις αγορές, ποιο θα είναι τότε το κέρδος για το λαό; Τι απ΄ όλα  απ’ αυτά που εις βάρος του συμβαίνουν σήμερα, θα αλλάξει υπέρ του;

Ο λαός δεν έχει να κερδίσει τίποτα απ΄ όλα αυτά , ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ για μια ακόμη φορά κοροϊδεύει  το λαό και δημιουργεί αυταπάτες.

Σ’ αυτήν την πολιτική που σήμερα εφαρμόζει η σημερινή κυβέρνηση συμφωνούν όλοι τους, συμφωνεί ο ΣΕΒ, όμως δεν τους φτάνει, αυτό  θέλουν και τη συναίνεση του λαού. Φοβούμενοι αν δεν την αποσπάσουν μην και «στραβώσει η δουλειά». Γι αυτό και βαφτίζουν ως εθνικό συμφέρον και εθνικό στόχο όλες τις συμφωνίες των αντιλαϊκών μέτρων.

Συναγωνίζονται σήμερα όλα τα αστικά κόμματα να αποδείξουν στον ΣΕΒ  ποιο είναι  ικανότερο να αποσπάσει την ανοχή ή τη συναίνεση του λαού σ’ αυτούς τους στόχους…

Αυτοί οι στόχοι απ΄ τη μια θα αυξήσουν κι άλλο την κερδοφορία του κεφαλαίου, ενώ θα ρημάξουν τον λαό.

Τα κέρδη  των μεγάλων επιχειρήσεων προκύπτουν από τη δουλειά των εργαζόμενων και η δουλειά αυτή πρέπει να είναι φτηνή, ώστε τα ποσοστά του κέρδους να είναι υψηλά. Τι είδους λοιπόν εθνική συνεννόηση μπορεί να υπάρξει; Τα συμφέροντα των εργαζομένων είναι αντίθετα μ’ αυτά των κεφαλαιοκρατών.

Όμως για εθνικούς στόχους δεν μιλάνε μόνο τα αστικά κόμματα. Την ίδια ρητορική αναπαράγει και η φασιστική Χρυσή Αυγή.

Εμείς δεν τους βάζουμε όλους σ΄ ένα τσουβάλι…

Μπροστά στον κίνδυνο  η αγανάκτηση να μετατραπεί σε δράση ενάντια σ’ αυτούς που κατέχουν τα κεφάλαια και οι εργαζόμενοι, η εργατική τάξη να προσανατολιστεί στην πάλη για την ανατροπή αυτού του συστήματος, πολύ περισσότερο να συνταχθεί με το ΚΚΕ, εδώ είναι ακριβώς που έρχεται να παίξει το βρώμικο ρόλο της η Χρυσή Αυγή.

Η Χρυσή Αυγή δεν είναι ξένο σώμα στο σημερινό αστικό πολιτικό σύστημα, όπως ισχυρίζονται κάποιοι. Παρ’ όλες τις διαφορές που έχει με τα άλλα αστικά κόμματα, πολιτικές και ιδεολογικές ,αποτελεί μια εφεδρεία χρήσιμη για τις δύσκολες περιστάσεις  που μπορεί να περάσει αυτό το σύστημα.

Δεν μπορούν να κοροϊδεύουν συνέχεια το λαό. Οι ίδιοι οι αυτοαποκαλούμενοι αριστεροί μας λένε ότι είναι δύσκολα αυτά τα μέτρα και ότι αναγκάζονται να τα πάρουν και ότι δεν είναι δικά τους μέτρα αλλά μας τα επιβάλλουνε οι απ’ έξω. Όμως  θα έρθει  η περιβόητη καπιταλιστική ανάπτυξη και τότε…  Στην ουσία μας λένε δουλεύετε παραπάνω ν’ αυξηθεί η πίτα και μετά… βλέπουμε.

Η όποια ανάπτυξη και αν έρθει τι θα βελτιώσει από την σημερινή άθλια κατάσταση στην οποία όλοι  αυτοί μας έχουν φέρει;

Το μόνο που υπόσχονται είναι ότι θα μειωθεί το ποσοστό της ανεργίας, όμως η κατάσταση στις εργασιακές σχέσεις θα είναι η ίδια και δεν τους νοιάζει αν απ’ τη μερική δουλειά των τριών ή τεσσάρων ωρών  δεν θα μπορούμε να ζήσουμε. Στην ουσία η ανάπτυξη δεν θα αφορά το λαό…

Ποτέ και πουθενά η αύξηση της κερδοφορίας των καπιταλιστών δεν εξασφάλισε αξιοπρεπείς μισθούς για τους εργαζόμενους.  Ποτέ και πουθενά στον κόσμο δεν συμβιβάστηκαν τα προνόμια για το κεφάλαιο με δικαιώματα για την εργατική τάξη…

Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ συνεχίζει να πουλάει το παραμύθι της γεωστρατηγικής αναβάθμισης της χώρας.

Αυτή είναι μια πολιτική  που οδηγεί σε παραπέρα εμπλοκή της χώρας μας σε ιμπεριαλιστικούς  σχεδιασμούς και επεμβάσεις και πολέμους στην περιοχή.

Εμείς λέμε ότι οι λαοί πρέπει να χαράξουν το δικό τους δρόμο αυτόν που εξασφαλίζει τα δικά τους συμφέροντα και όχι αυτά των μονοπωλίων.

Για τα διεθνή  ζητήματα  δεν υπάρχει καμιά αντιπαράθεση μεταξύ των αστικών κομμάτων και δεν υπάρχει γιατί όλοι μαζί στηρίζουν την προσπάθεια της αστικής τάξης στην αντιπαράθεσή της με την τουρκική, για τη διεκδίκηση μεγαλύτερων μεριδίων στις αγορές…

Η Ελλάδα και συμμετείχε και συμμετέχει στους ιμπεριαλιστικούς πολέμους. Η Ελλάδα σήμερα συμμετέχει σε 13 Νατοϊκές αποστολές εκτός συνόρων. Η κυβέρνηση και με τη στήριξη όλων των αστικών κομμάτων στηρίζει τους σχεδιασμούς του ΝΑΤΟ απέναντι στη Ρωσία. Αυτή η κυβέρνηση προσκάλεσε το ΝΑΤΟ στο Αιγαίο και στήριξε όλες τις Νατοϊκές επιθετικές αποφάσεις…

Μας ρωτούνε: Γιατί ο κόσμος δεν κινητοποιείται, γιατί δεν βγαίνει μαζικά στους δρόμους; Κατά τη γνώμη μας αυτό δεν είναι γενικά σωστό. Υπάρχουν εστίες αντίστασης. Οι πρόσφατες κινητοποιήσεις ενάντια στο 4ο μνημόνιο ήταν και μεγάλες και μαζικές. Όμως δεν είναι αυτό που χρειάζεται για να σταματήσει αυτή την αντιλαϊκή επίθεση.

Τα άλλα κόμματα δουλεύουν την προπαγάνδα ότι οι αγώνες δεν αποτελούν λύση και υπονομεύουν κάθε μορφή αγώνα. Ένα μεγάλο μέλος του λαού παραμένει ακόμα εγκλωβισμένο σ’ αυτά τα κόμματα. Είναι άνεργοι, είναι αυτοαπασχολούμενοι,  βιοτέχνες αγρότες που αναζητούν  δυστυχώς τις εύκολες λύσεις.  .

«Διέξοδος για το λαό  χωρίς ο ίδιος να αποφασίσει να πάρει  τη θέση του στο δρόμο της ριζικής αλλαγής  δεν υπάρχει και αυτό είναι το κρίσιμο ζήτημα για μας.  Ο λαός να επιλέξει τη ρήξη με τον πραγματικό αντίπαλο δηλαδή το κεφάλαιο και την εξουσία του».

Δίνουμε τη μάχη για την ανασύνταξη του εργατικού κινήματος για να περάσει το κίνημα από την άμυνα στην αντεπίθεση.

Ας αναλογιστούμε γιατί εν έτει  2017, με τέτοια ανάπτυξη της τεχνολογίας και της παραγωγικότητας, να ζούμε μαζικά με φτώχεια, ανεργία και εξαθλίωση; Είναι αυτό σήμερα ρεαλιστικό ανταποκρίνεται στην εποχή;

Μόνο η εργατική εξουσία μπορεί να αποτελέσει το αντίπαλο δέος στη βαρβαρότητα που ζούμε.

Το ΚΚΕ προτείνει στο λαό και τη νεολαία τη συγκρότηση της λαϊκής συμμαχίας.

«Σ΄ ’όλους όσοι πιστεύουν ότι η κατάσταση δεν πάει άλλο εμείς τους λέμε ότι το μόνο κόμμα που μπορεί πραγματικά να τους εκφράσει, παρ’ όλες τις επιφυλάξεις, τους δισταγμούς  που μπορεί να έχουνε, είναι το ΚΚΕ.»

far

Φωτογραφίες: faretra.info

 

banner-article

Δημοφιλή άρθρα

  • Εβδομάδας